Μάθημα δημοκρατίας ήταν η χθεσινή (8/7/15) συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με κύριο θέμα το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Το θέμα προέκυψε έκτακτα, ως συνέπεια της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού με το δημοψήφισμα της Κυριακής 5/7/15. Με την απαραίτητη ευελιξία που δίδουν οι κανονισμοί της Ε.Ε., το θέμα μπήκε αμέσως σε συζήτηση, έκτακτα. Και ήταν τόσο σημαντικό, ώστε το «κανονικό» θέμα «αντιμετώπισης της αθρόας εισόδου προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε.» να περάσει σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι τεράστιας σημασίας για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Στη συζήτηση κλήθηκε, παρότι δεν συνηθίζεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει άμεσα τους Ευρωβουλευτές των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. για τις επιδιώξεις της Ελλάδας μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Από τη συζήτηση που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες, και στην οποία κεντρικό πρόσωπο ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είδαμε από την τηλεόραση το μεγαλείο του διαλόγου και της δημοκρατίας, που για πρώτη φορά διαμορφώθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών, στην Πνύκα, τώρα και δυόμισι χιλιάδες χρόνια και δεν έχει επινοηθεί κανένας άλλος καλύτερος τρόπος επικοινωνίας και εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα λαών, κρατών και εθνών της γης, γι’ αυτό και είναι το καλύτερο των πολιτευμάτων.
Στη συζήτηση είδε κάθε καλόπιστος, αλλά και κακόπιστος πολίτης, σε ένα είδος άμεσης δημοκρατίας, πως τα πεντακόσια εκατομμύρια των Ευρωπαίων συζητούν, διαφωνούν, συμφωνούν, συμπλέουν ή απομακρύνονται, αλλά που είναι πειθαναγκασμένοι να βρίσκουν λύσεις και στα πιο δύσκολα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της Ελλάδας σήμερα. Έτσι μόνο βρίσκονται λύσεις, επειδή η λέξη διάλογος περιέχει τη λέξη λόγος, που είναι ό,τι το πολυτιμότερο έχει το ανθρώπινο γένος, δηλαδή τον νου και την αξιοποίησή του.
Κεντρικό πρόσωπο στη συζήτηση αναδείχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πρόσωπο του οποίου ήταν στραμμένοι οι πρόεδροι, οι αρχηγοί των κομματικών παρατάξεων και των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και το σύνολο των Ευρωβουλευτών και από τα χείλη του επιθυμούσαν να ακούσουν την αλήθεια για την Ελλάδα και το μέλλον της. Εκτιμώ ότι τόσο η αγόρευσή του όσο και η δευτερολογία του, είναι υψηλό μάθημα πολιτικής ρητορικής, με τα οποία όχι μόνο παρουσίασε την άποψη της Ελλάδας αλλά και του ελληνικού πολιτικού κόσμου, όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά σε ένα βαθμό άλλαξε το βαρύ κλίμα σε βάρος της χώρας μας, το οποίο είχαν δημιουργήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας, της Ευρώπης και όσων ήθελαν να πτωχεύσει η Ελλάδα για να την αγοράσουν σε χαμηλή τιμή.
Νομίζω ότι χθες στο Ευρωκοινοβούλιο παρακολούθησε όλος ο κόσμος την Ελλάδα να ξεκολλά από την περιθωριοποίηση και να παίρνει κανονική θέση μέσα στους 19 της Ευρωζώνης και στους 28 της Ε.Ε.
Αυτός ο δρόμος που ανοίχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να συνεχιστεί και στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, αλλά και των πρωθυπουργών (αρχηγών κρατών) της Ευρωζώνης με σοβαρότητα, με επιχειρηματολογία, με συνέπεια λόγων-έργων, με χαμηλούς τόνους ειδικά στην Ελλάδα, αν θέλουμε σύντομα να σηκώσουμε το κεφάλι μέσα σε κλίμα ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και δικαίωσης.
Αισιόδοξο μήνυμα εξέπεμψε η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα και για την Ε.Ε. Πρέπει όλοι, άσχετα από κομματική τοποθέτηση να βοηθήσουμε καθένας από το πόστο του και με την συμπεριφορά του (λόγια και έργα) να συνεχιστεί αυτό το κλίμα για να πάει αυτός ο τόπος, που δίδαξε την δημοκρατία, μπροστά και πάντα ψηλότερα με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, αλλά και με ομόνοια, αφού μονιασμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Υ.Γ. Παρακαλώ θερμά τον αρμόδιο της ΕΡΤ να δώσει αντίγραφο της μαγνητοφωνημένης συζήτησης στην Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής για να την δει η ίδια, μήπως πεισθεί να αλλάξει γνώμη και τακτική στην άσκηση των καθηκόντων τη. Και πολλοί βουλευτές πρέπει να την μελετήσουν για να δουν πως δίδαξαν οι πρόγονοί μας, αρχαίοι Αθηναίοι, να διεξάγονται οι συζητήσεις στις συνελεύσεις.
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι συνταξιούχος φιλόλογος