Τα οξυμένα προβλήματα της περιόδου λόγω της διπλής κρίσης (πανδημία – ακρίβεια) που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συζητήθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη επαγγελματικών φορέων και συλλόγων του Ρεθύμνου, στο Επιμελητήριο. Εκπρόσωποι των διοικήσεων του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού συλλόγου, του σωματείου Εστίασης-Αναψυχής, των καταστημάτων εκδηλώσεων και δεξιώσεων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ρεθύμνου, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και μοιράστηκαν σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού συμμετείχε – πέραν του ιδίου – και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Το «ράλι» ανατιμήσεων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην πατρίδα μας. Το υπέρογκο κόστος ενέργειας απειλεί να την βιωσιμότητα της αγοράς και των νοικοκυριών, που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Και στο μεταβατικό στάδιο εξόδου απ’ την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, χτυπήθηκαν ανελέητα απ’ τις άτεγκτες και δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής περιπέτειας. Μόλις πήγαν να ορθοποδήσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, άρχισαν να «κόβονται» βίαια και απρόσμενα, ελέω του πολύμορφων δεινών του κορονοϊού, οι όποιες προσδοκίες ευρύτερης ανασύνταξής τους. Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας εξαρτώνται απ’ την αποτελεσματικότητα απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών της ακρίβειας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συστράτευσης των δυνάμεων. Υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος παύσης εργασιών για πολλές επιχειρήσεις, ενώ «φωτίστηκαν» οι αρρυθμίες που έχουν διαταράξει την ισορροπία στην αγορά εργασίας της Κρήτης.
Φόβος και αβεβαιότητα
Ενδιαφέροντα και άκρως ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καββαθάς, επικαλούμενος έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Το ζοφερό (από κάθε άποψη) κλίμα που διαμορφώνει ο κορονοϊός έφερε 2.000 λουκέτα! Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος, το 44% των επιχειρήσεων – γενικότερα – διέπεται από φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον.
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο. Αλλά και 10.000 επιχειρήσεις να χαθούν, θα μιλάμε για τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν οριστικά. Και είναι πολύ πιο εύκολο να στηρίξεις την εργασία και να την επιδοτήσεις στο επίπεδο πχ. της αναστολής συμβάσεων εργασίας, από τα πληρώνεις την ανεργία, που πηγαίνει σ’ έναν κουβά χωρίς πάτο» σχολίασε ο κ. Καββαθάς.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, από τη δική του σκοπιά, εντόπισε και ανέλυσε τις βαθύτερες αιτίες για τις οποίες η υγειονομική κρίση δημιουργεί συνεχή ρήγματα στην κοινωνία και το επιχειρείν. «Το πάγωμα στην αγορά σε μεγάλο βαθμό που υπάρχει αυτή την περίοδο και η μείωση του τζίρου, η οποία υπήρξε ακόμα και σε μέρες που δεν υπήρχαν οι περιορισμοί, αποδεικνύει πως όσο είναι ανεξέλεγκτη η διασπορά του ιού, υπάρχει φόβος και ανασφάλεια στους ανθρώπους. Άρα, περιορίζουν στο εντελώς απαραίτητο τα ψώνια και τις εξόδους τους και την κατανάλωσή τους».
Ξεκινώντας απ’ το «κρίσιμο θέμα», ο κ. Ξανθός έθεσε σε προτεραιότητα κάποιες βασικές πρακτικές κινήσεις:
1) «Να ελεγχθεί η πανδημία με αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση, με στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις σε εστίες υπερμετάδοσης (στους κλειστούς χώρους, στο σχολικό περιβάλλον, στα Μέσα Μεταφοράς, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους – εκεί χρειάζεται μία συστηματική επιτήρηση, συστηματικοί διαγνωστικοί έλεγχοι με δωρεάν βεβαίως πρόσβαση στα τεστ) και
2) Να υπάρξει «καλύτερη οργάνωση του συστήματος υγείας και ενδυνάμωση του ΕΣΥ, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί».
Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στην κυβέρνηση και στο υπουργείο υγείας ότι «σε όλους αυτούς τους κρίκους της αλυσίδας, δυστυχώς έχουν δείξει τραγικά, εγκληματικά και ανεπαρκή αντανακλαστικά». Ο πρώην Υπουργός Υγειάς απέδωσε «σε μεγάλο βαθμό» την μεγάλη θνησιμότητα στη «μη καλή ανταπόκριση του ΕΣΥ» προαναγγέλλοντας κοινοβουλευτικό έλεγχο εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλογιζόμενος το κλείσιμο της ψαλίδας των εμβολιασμών συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.«Όχι για να αποδοθούν ευθύνες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά κυρίως για να εντοπιστούν οι αιτίες και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις» ξεκαθάρισε.
Η εικόνα της αγοράς και οι προτάσεις του Επιμελητηρίου
Άμεσα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους κλάδους ζητά το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, προτείνοντας μεταξύ άλλων:
– Αν υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων, να υπάρξει παράταση για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, κουρέματα επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και ενοικίων, καθώς και πολιτικές ενδυνάμωσης της δημόσιας υγείας.
Η τεράστια αύξηση στο λειτουργικό κόστος των μαγαζιών απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία. «Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασύνταξης, απαιτείται να εξειδικευτεί σε περιφερειακό επίπεδο» με «συστράτευση δυνάμεων» είναι η άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης.
Η μειωμένη ρευστότητα προκαλεί ασφυξία στις μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν, επομένως τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η πρόβλεψη ειδικών δράσεων και προνοιών από το ταμείο Ανάκαμψης, είναι μία λύση που ασπάζεται το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, όπως επίσης:
– Η δυνατότητα υπαγωγής για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων σε ο,τι αφορά το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων – ΕΤΜΕΑΡ.
– Η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής (των λογαριασμών που έχουν ήδη εκδοθεί από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας) σε ένα εύρος χρόνου τουλάχιστον εξαμήνου.
– Η επιτάχυνση των έργων ενεργειακής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πάση θυσία να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος (2023), διότι η ολοκλήρωσή της σημαίνει μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ για όλους τους καταναλωτές της χώρας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Γιακουμάκης πρότεινε ακόμα:
– Τον άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο του υπ. Ανάπτυξης ως προς το πρώτο κύμα ακρίβειας, γιατί αυτό είναι που παράγει αλλεπάλληλα κύματα διαδοχικών, αμυντικών ανατιμήσεων.
– Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον. Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικότερα αγαθά, η διάρκεια της οποίας να εξαρτηθεί από την πορεία του ΑΕΠ.
– Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού (η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί) αλλά σε ύψος που να αντισταθμίζει σημαντικό μέρος των εισοδηματικών απωλειών, λόγω ακρίβειας.
«Σχετικά με τις επιπτώσεις του κύματος ανατιμήσεων και του ενεργειακού κόστους στην αγορά, θεωρούμε ότι απαιτείται αναθεώρηση της συνολικότερης πολιτικής σχετικά με το ενεργειακό μίγμα. Απαιτείται η αξιοποίηση πόρων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να δοθούν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης συμμετοχικών σχημάτων, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες σε πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιομάζας, αποθήκευσης ενέργειας)» είπε ο κ. Γιακουμάκης, επισυνάπτοντας στον κ. Καββαθά το υπόμνημα των θέσεων που απέστειλε προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. «Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο η πολιτεία με τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου να ελέγξει έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρώτο κύμα ακρίβειας γιατί αυτό παράγει αλλεπάλληλα κύματα διαδοχικών ανατιμήσεων που υπονομεύουν την προοπτική της εθνικής μας οικονομίας» κατέληξε.
Συνάντηση του δημάρχου Ρεθύμνης με τον πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ
Ενδιαφέρουσα και γόνιμη ήταν η συνεργασία του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΒΕ) κ. Γιώργο Καββαθά, η οποία εξελίχθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Καββαθά στο Ρέθυμνο.
Ο δήμαρχος υποδέχθηκε θερμά τον εμβληματικό πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ, ο οποίος εκπροσωπεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τους εμπόρους και βιοτέχνες.
Η συζήτηση τους επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τον ευρύτατο επαγγελματικό κλάδο που εκπροσωπεί ο κ. Καββαθάς, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως άλλωστε επισήμανε ο κ. Μαρινάκης το «Επιχειρείν» είναι η διαχρονική πρόκληση και ο επιδιωκόμενος στόχος κάθε περιοχής της χώρας. Ιδιαιτέρως δε σημαντική είναι για δήμους που επενδύουν στην εξόχως απαιτητική τουριστική ανάπτυξη, όπως είναι ο δήμος Ρεθύμνης .
Το υψηλό ενεργειακό κόστος που πλήττει τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τους δήμους αποτέλεσε επίσης θέμα εκτενούς συζήτησης μεταξύ του δημάρχου και του προέδρου της ΓΣΕΒΒΕ, οι οποίοι μοιράστηκαν κοινούς προβληματισμούς και την ανησυχία τους για τη διαχείριση του κρίσιμου αυτού ζητήματος και τις μελλοντικές του επιπτώσεις στην εξέλιξη της αυτοδιοικητικής και επιχειρηματικής δράσης.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη ορθολογική και δίκαιη ενίσχυσης των Ελλήνων επαγγελματιών από την Πολιτεία, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και προστατευτικές δικλείδες που θα διασφαλίζουν την ουσιαστικής στήριξη μόνον όσων συμμετέχουν ενεργά στον οικονομικό και παραγωγικό κύκλο της χώρας μας.
Το θετικό κλίμα, ο ουσιαστικός διάλογος και οι στοχευμένες παρατηρήσεις που επικράτησαν στη συνεργασία τους, η οποία έληξε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, επιβεβαίωσε την πρόθεση των επίσημων θεσμικών εκπροσώπων του Δήμου Ρεθύμνης και της ΓΣΕΒΒΕ για διαρκή επαφή και σύμπνοια στην επιδίωξη κοινών αναπτυξιακών στόχων, με εθνικό και τοπικό αντίκρισμα.