Στο Σπίτι του Πολιτισμού και στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη, ξεδιπλώνεται από χθες η ιστορία της Κρήτης μέσα από τον απολογισμό του έργου των αρχαιολογικών υπηρεσιών του νησιού κατά την τελευταία τριετία. Η ενημέρωση του κοινού, των αρχαιολόγων καθώς και των υπηρεσιακών φορέων γίνεται στα πλαίσια της Γ’ Παγκρήτιας Επιστημονικής Συνάντησης «Αρχαιολογικό Έργο στην Κρήτη», η οποία διοργανώνεται από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στόχος του συνεδρίου είναι μέσα από παρουσιάσεις και συζήτηση μεταξύ ειδικών επιστημόνων να πληροφορηθεί το ευρύ κοινό και οι αρχαιολόγοι για τις πρόσφατες αρχαιολογικές δραστηριότητες. Πιο αναλυτικά οι εργασίες του συνεδρίου κινούνται γύρω από τις εξής θεματικές: νέα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, τα πορίσματα των νέων ερευνών σε ιστορικά μνημεία, καθώς και τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης που εκτελούνται σε διάφορα ιστορικά μνημεία του νησιού.
Το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του νησιού τόνισε σε δηλώσεις της με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου η Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η κ. Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη έκανε λόγο για επιτεύγματα, τα οποία επιτυγχάνονται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς υπάρχει έλλειψη τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων πόρων: «Παρουσιάζουμε αυτές τις μέρες το έργο που γίνεται στο νησί τα τελευταία τρία χρόνια. Παρότι υπάρχει οικονομική δυσκολία και το προσωπικό είναι λίγο καταφέραμε να παράγουμε έργο. Το οποίο είναι πολύ μεγάλο και δείχνει πόσο συμμετέχει και πόσο συμβάλει σε μία καλώς εννοούμενη ανάπτυξη της Κρήτης το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». Σχολιάζοντας τη σημασία του παραγόμενου έργου η κ. Βλαζάκη ανέφερε χαρακτηριστικά «Αναδεικνύονται νέες αρχαιότητες, έρχεται στο φως μεγαλύτερο και πλουσιότερο υλικό που μας βοηθάει να καλύψουμε διάφορες πτυχές της ιστορίας του νησιού».
«Προσπαθούμε να προβάλουμε, να αναδείξουμε την κληρονομιά μας, γιατί αυτό θα μας δώσει και δύναμη για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» ήταν το μήνυμα που πρόταξε στις δηλώσεις της η Αναστασία Τζιγκουνάκη, διευθύντρια ΚΕ’ ΕΠΚΑ και αναπληρώτρια διευθύντρια 28ης ΕΒΑ. Αναλύοντας τους στόχους της υπηρεσίας ανέφερε ότι κύριο μέλημα είναι η σύνδεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας με την κοινωνία, καθώς απαιτείται ευαισθητοποίηση και κατανόηση από τους πολίτες: «Κυρίως αποσκοπούμε στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων γι’ αυτό προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ανοίγουμε τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται και αυτοί από τους ελέγχους και τους περιορισμούς που επιβάλει η Αρχαιολογική Υπηρεσία». Σχολιάζοντας την ανταπόκριση των κατοίκων η κ. Τζιγκουνάκη ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές είναι θετική χωρίς όμως να λείπουν και τα προβλήματα. Οι δυσκολίες συναντώνται κυρίως στα βυζαντινά μνημεία στις παλιές πόλεις Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς εκεί είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουν οι κάτοικοι το πως πρέπει να διατηρούνται.
Παράλληλα με το συνέδριο στον Ενετικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου λειτουργεί έκθεση με επιτοίχιες ανακοινώσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή και είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9:00 έως τις 21:00.