Στο κρίσιμο ζήτημα της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο Θάλασσα αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την Κομισιόν να δράσει άμεσα, καθώς αποτελεί σοβαρή απειλή για την αλιεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομική επιβίωση των παράκτιων περιοχών. Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης «Creta» o κ. Αρναούτογλου επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού, που εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, έχει φτάσει όχι μόνο μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, αλλά έχει περάσει το Γιβραλτάρ και πρόκειται να φτάσει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η τοξική τετροδοτοξίνη που περιέχει το ψάρι καθιστά επικίνδυνη την κατανάλωσή του, ενώ η παρουσία του πλήττει και άλλα θαλάσσια είδη και προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό των αλιέων.
«Το κύριο ερώτημα είναι το πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η εισβολή των λαγοκεφάλων στη Μεσόγειο, η οποία προέρχεται από τον Ινδικό ωκεανό μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Μάλιστα, δεν έχουν φτάσει μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά χθες μία Ισπανίδα συνάδελφος ανέφερε ότι έχουν φτάσει στο Γιβραλτάρ και αναμένεται να φτάσουν στον Ατλαντικό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά έχω ακούσει ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν θέσει κάποια θεμέλια στο πως να περιορίσουν τους πληθυσμούς τους, κάτι το οποίο θα ήθελα να το δω και εγώ από μεριάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι πολύ σοβαρό. Ο λαγοκέφαλος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής και ανταγωνίζεται άλλα είδη ψαριών, μειώνοντας τα αλιεύματα. Διαταράσσει την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς δεν έχει φυσικό εχθρό και το κρέας του είναι ιδιαίτερα τοξικό και προκαλεί σοβαρή δηλητηρίαση».
Όπως τονίζει ο κ. Αρναούτογλου πρέπει να γίνουν άμεσες δράσεις προκειμένου να γίνει κατανοητό το γιατί το συγκεκριμένο είδος μετακινείται εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, να περιοριστεί η εξάπλωσή του αλλά και να ενημερωθούν οι πολίτες.
«Μία χρηματοδότηση σε επιστημονικές έρευνες είναι επιβεβλημένη, για την κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς και εισβολής αυτού του ψαριού. Αν δεν το εξετάσουν οι επιστήμονες λίγο πιο διεξοδικά, δεν θα καταλάβουμε γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι οποίες δεν είναι τόσο ανεβασμένες συγκριτικά με τον Ινδικό Ωκεανό. Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει η θερμοκρασία και σε εμάς. Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι αλλεπάλληλες θερμές εισβολές, οδηγούν τη θερμοκρασία στους 28 και 29 βαθμούς, ακουμπώντας ακόμα και τους 30 βαθμούς κελσίου. Αυτές είναι θερμοκρασίες τροπικών νερών. Να δράσουμε για τον περιορισμό της εξάπλωσής του και σίγουρα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών από ΜΜΕ, καθώς πολλοί δεν το γνωρίζουν. Μάλιστα σε ψαριές, οι λαγοκέφαλοι προσπάθησαν να καταναλώσουν άλλα ψάρια».
Πρόσθεσε επίσης ότι αλιείς τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα ψαρεύουν πλέον ως επί το πλείστον λαγοκέφαλους γεγονός που καθιστά απαραίτητη μια κοινή απάντηση από τις χώρες της Μεσογείου: «Η αλιεία δεν μπορεί να επιδοτηθεί άμεσα, πρέπει να βρούμε τρόπους για να το περιορίσουμε, έως και να το εξαφανίσουμε. Η αλιεία του πολλαπλασιάζεται συνεχώς, δεν μπορείς να ξέρεις τους πληθυσμούς και το πού βρίσκονται, από τη στιγμή που εντοπίζονται σε όλη τη Μεσόγειο. Το θέμα είναι το πώς περιορίζεις και σταματάς τον εισβολέα. Το να αλιεύσεις τόσες ποσότητες ψαριού είναι σχεδόν αδύνατο, όπως έχω ρωτήσει και μάθει. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε απαντήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση από τις χώρες της Μεσογείου, διότι έτσι όπως προχωράει το θέμα, οι ψαράδες μας κυρίως στη Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη, αλιεύουν μόνο αυτά τα ψάρια και όχι τα κλασικά παραδοσιακά ψάρια που όλοι έχουμε συνηθίσει», σημειώνει ο κ. Αρναούτογλου.
Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου το ζήτημα της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου τις τελευταίες χρονιές, που τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν ολόκληρη τη Μεσόγειο, ταρακουνά και τους υπόλοιπους νοτιοευρωπαίους και η σημερινή κατάσταση απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία της αλιευτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές.
«Ο λαγοκέφαλος δεν αγγίζει μόνο μία χώρα, βλέπω ότι οι υπόλοιποι Νοτιοευρωπαίοι, αρχίζουν οι ψαράδες τους να απευθύνουν ερωτήματα αντιμετώπισης της κατάστασης. Μέχρι πρότινος, τα πιο ζεστά νερά τα είχαμε στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τις τελευταίες χρονιές που βλέπουμε ότι τα κύματα καύσωνα πλέον επηρεάζουν σχεδόν ολόκληρη τη Μεσόγειο, αρχίζει και απασχολεί και τους υπόλοιπους Νοτιοευρωπαίους. Αυτό είναι θετικό μέσα σε αυτήν την κατάσταση για να υπάρξει μία ενωτική, κοινή γραμμή στο θέμα της αντιμετώπισης».