Ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών πρόκειται να βρεθούν σήμερα για να απολογηθούν τα δυο εκ των πέντε ατόμων (δυο άνδρες και τρεις γυναίκες) που συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης σε Αθήνα και Καλαμάτα, κατηγορούμενα ως ηγετικά στελέχη κυκλώματος που εξαπάτησαν δεκάδες επενδυτές σε Ελλάδα, Αγγλία, Κύπρο, Ουκρανία και άλλες ανατολικές χώρες, υπεξαιρώντας τους μεγάλα ποσά με την υπόσχεση ότι θα τους τα επενδύσουν και θα τους αποδώσουν μεγάλα κέρδη. Αντ’ αυτού όμως τα χρήματα τους έκαναν φτερά.
Το κατηγορητήριο εις βάρος των πέντε ατόμων είναι βαρύτατο. Και ειδικότερα για τους δυο άνδρες: Ο 48χρονος χρηματιστής Γιώργος Δασκαλέας και ο 53χρονος Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννης Λίτινας αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα: συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την προχθεσινή επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ στους δημοσιογράφους, οι πέντε παραπάνω κατηγορούμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, «πίσω» από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.
Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% τον μήνα.
Προκειμένου μάλιστα οι κατηγορούμενοι να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούρια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.
Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, όπως αποκαλείται στο κατηγορητήριο, πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι τον Μάιο του 2015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν.
Από τότε, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, άρχισαν οι άνθρωποι που τους είχαν εμπιστευτεί τα χρήματα τους κι εφόσον είχαν λάβει μια ενημερωτική επιστολή ότι σταματάει προσωρινά η πληρωμή τους από τα κέρδη, άρχισαν να υποψιάζονται ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα θεωρούσαν.
Στον ίδιο χρόνο επήλθε και ρήξη μεταξύ των δυο μέχρι τότε συνεργατών, δηλαδή του Γ. Δασκαλέα και του Γ. Λίτινα. Ο δεύτερος φέρεται να άρχισε να αναζητά τον πρώτο για να του παρέχει εξηγήσεις και να λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα των επενδυτών παραμένουν διασφαλισμένα ωστόσο ο Γ. Δασκαλέας είχε εξαφανιστεί. Εκείνος από την πλευρά του επιρρίπτει την ευθύνη για την απάτη στον δεύτερο.
Στη δικογραφία γίνεται λόγος για κεφάλαια που διακινήθηκαν από το 2012, οπότε ιδρύθηκαν από τους κατηγορούμενους τα τρία (3) funds, μέχρι τον Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες τους, ύψους 190.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.500.000 ευρώ, χρήματα που τους εμπιστεύτηκαν μικροί, μεγάλοι ή μεγαλύτεροι επενδυτές.
Μεταξύ των επενδυτών που έδωσαν τα χρήματα τους και έπεσαν θύματα αυτής της «κερδοφόρας» όπως νόμιζαν παρατράπεζας, είναι πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες της Ουκρανίας αλλά και αρκετοί Έλληνες ανάμεσα τους και Κρητικοί, συμπεριλαμβανομένων και άγνωστου αριθμού Ρεθεμνιωτών.
Ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του καθενός, εκ των δυο παραπάνω ανδρών, στην υπόθεση αυτή θα προκύψει όταν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
Στο κατηγορητήριο πάντως, αναφέρεται ότι: «Ο Γ. Λίτινας περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
«Επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης προέβαιναν με διακριτούς ρόλους έκαστος σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs). Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν, είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους, είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι. Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών προσέγγιζαν διάφορα άτομα επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του Γιώργου Δασκαλέα, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».
Στη συνέχεια, οι δυο κατηγορούμενοι, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο: «Προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές έτι περισσότερο, τους απέστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς. Με την ως άνω συμπεριφορά τους αφενός έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να μην προβούν στην εξαργύρωση των υποτίθεται των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαια, αφετέρου προσέλκυαν νέους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε στους κατηγορουμένους την δυνατότητα να καταβάλουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης τους ενώ ταυτόχρονα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν είτε ως εξαργυρωθέντα κέρδη καθώς εμφανιζόταν ταυτόχρονα και ως υποτιθέμενοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν να συντηρούν τις εκάστοτε επενδυτικές δομές μέχρι και το Μάιο του 12015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε επενδυθεί, είτε είχαν επιστρέψει στους επενδυτές ως υποτιθέμενα κέρδη (ανακύκλωση χρημάτων) είτε είχαν μοιραστεί στους ίδιους τους κατηγορουμένους, είτε είχαν χαθεί κατά την εν τοις πράγμασι περιορισμένη εν τέλει επενδυτική δραστηριότητα η οποία ήταν ζημιογόνα σχεδόν στο σύνολό της».
Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου αναφέρεται ότι: «Η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον Γιώργο Δασκαλέα, ο οποίος βάσει των συμβάσεων είχε οριστεί ως διαχειριστής τους».
Για τον επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, αναφέρει το κατηγορητήριο μεταξύ άλλων πως: «Ο ρόλος του ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος του ήταν να τους πείσει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή τους».
Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως οι δυο κατηγορούμενοι είχαν για κάποια χρόνια στενή φιλία και εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο. Ο Γιάννης Λίτινας όταν γνώρισε τον Γιώργο Δασκαλέα ήταν ήδη επιχειρηματίας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Ο δεύτερος ήταν γνωστό και μεγάλο όνομα στη χρηματιστηριακή αγορά. Έτσι δεν άργησε και πολύ να κάνουν μια οικονομική συνεργασία μεταξύ τους. Ο Δασκαλέας με τη συνδρομή του Λίτινα βρέθηκε στα σαλόνια της Ουκρανίας, γνώρισε Ουκρανούς επιχειρηματίες και πολιτικούς, άρχισε να δραστηριοποιείται στην αναδυόμενη για κείνον αγορά με θεαματικά αποτελέσματα. Το 2012 μάλιστα, πάντα με τις συστάσεις και τη βοήθεια του Γ. Λίτινα, ο Γ. Δασκαλέας σε πανηγυρική τελετή ανακηρύχθηκε ως ο «άνθρωπος της χρονιάς στην Ουκρανία».
Στη δικογραφία γίνεται ειδική μνεία για την τιμητική αυτή διάκριση, επισημαίνοντας ότι είχε μεσολαβήσει γι’ αυτό, ο συγκατηγορούμενος του σήμερα, Γ. Λίτινας. Όπως αναφέρεται: «Χαρακτηριστική ήταν η μεσολάβηση του προκειμένου να απονεμηθεί στον Γιώργο Δασκαλέα ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς στην Ουκρανία και αφετέρου να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του κρατικού οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου, τίτλοι που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προορίζονταν για τον ίδιο λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη, τους οποίους αποποιήθηκε προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο του».
Από τον Μάιο του 2015, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η υπόθεση της απάτης, ο Γ. Λίτινας πρώτος έσπευσε να καταγγείλει στις αρχές τον Δασκαλέα και τον Αύγουστο του ιδίου έτους κατέθεσε μήνυση εναντίον του ότι εξαπάτησε τον ίδιο καθώς υποστηρίζει ότι έχασε αρκετά εκατομμύρια ευρώ που πήγαν στις τσέπες του πρώην φίλου του αλλά ότι εξαπάτησε και δεκάδες άτομα τα οποία ο ίδιος ο Γ. Λίτινας είχε προτρέψει να επενδύσουν στις εταιρείες Δασκαλέα θεωρώντας αφελώς ότι πρόκειται για εγγυημένα κέρδη. Όπως εξ άλλου υποστηρίζει, είχε τέτοια εμπιστοσύνη στον Δασκαλέα που έπεισε στενά συγγενικά του πρόσωπα, όπως τον πατέρα του και τη μητέρα του, να δώσουν τα χρήματα τους για επένδυση.
Τα παραπάνω τα έχει υποστηρίξει τόσο στην μήνυση του εναντίον του Παπαδέα όσο και σε συνέντευξη του πρόσφατα στην εφημερίδα Κ.Ε.
«Από μηνυτής βρέθηκε κατηγορούμενος»
Στις 10 σήμερα το πρωί ο 53χρονος επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, θα εμφανιστεί στο γραφείο της 10ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών για να απολογηθεί. Αναμένεται να επιμείνει στη θέση του ότι δεν έχει καμία σχέση με την απάτη και τις υπόλοιπες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται αλλά ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα απάτης του συγκατηγορουμένου του Γ. Δασκαλέα, χάνοντας πολλά εκατομμύρια, τα οποία ήταν χρήματα της πολύχρονης επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Η μήνυση δε που κατέθεσε εναντίον του Δασκαλέα από τον Αύγουστο του 2015 καθώς και στοιχεία που έδωσε τότε στις ελληνικές διωκτικές αρχές, θα υποστηρίξει ότι αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του ότι εξαπατήθηκε από τον 48χρονο χρηματιστή. Όπως ισχυρίζεται, εξαιτίας της εμπιστοσύνης που του είχε, επένδυσε όχι μόνο τα δικά του χρήματα και φίλων του αλλά και χρήματα μελών της οικογενείας του, κάτι που δεν θα έκανε κανείς συνειδητά ώστε να χάσουν τις οικονομίες τους ακόμα και οι γονείς του.
«Από τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Λίτινας ήταν αυτός που αντιλαμβανόμενος ότι κάτι παράνομο συμβαίνει με τον Γ. Δασκαλέα, ξεκίνησε τις ενέργειες για να αποκαλυφθεί τι έχει συμβεί και τον μήνυσε. Όλη η απάτη, οτιδήποτε συνέβη, έγινε από τον Δασκαλέα και την ομάδα του. Κυρίως από τον ίδιο. Εξ άλλου, όλα όσα υποστήριξε από τότε ο κ. Λίτινας όσο λέει τόσο καιρό, προκύπτουν και μέσα από τη δικογραφία. Προκύπτουν από στοιχεία που βρήκαν οι αρχές και υπάρχουν μέσα στη δικογραφία, όπως από απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών, από μηνύματα viber. Υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες, από τις οποίες προκύπτει τι έχει γίνει. Ο Δασκαλέας στο τηλέφωνο τα ομολογεί όλα.
Ο εντολέας μου δεν κλήθηκε ως κατηγορούμενος τον Αύγουστο. Πήγε μόνος του στις αρχές ως μηνυτής. Και ξαφνικά από μηνυτής βρίσκεται κατηγορούμενος.
Καταρχάς ο κ. Λίτινας έχει χάσει κάποια εκατομμύρια. Εμπιστεύθηκε τον Δασκαλέα και κείνος τον παρέσυρε μέχρι να μπλέξει και την οικογένεια του. Έβαλε στις επενδύσεις τον πατέρα του και τη μητέρα του. Είναι δυνατόν να βάζει κάποιος τους γονείς του σε μια απάτη που οργανώνει ο ίδιος;
Δεν ήταν συνεργάτες που έκαναν την ίδια δουλειά. Είχαν διακριτούς ρόλους. Είχαν μια γνωριμία. Τις επενδύσεις τις έκανε ο κ. Δασκαλέας και κάποια στιγμή έπεισε τον εντολέα μας να επενδύσει διότι τον εμπιστεύθηκε» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δικηγόρος του 53χρονου Ρεθεμνιώτη επιχειρηματία.
«Προσπαθεί να συσκοτίσει την αλήθεια για να καλύψει τις ευθύνες του»
Από την πλευρά του κατηγορούμενου Γ. Δασκαλέα, ο συνήγορος του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σε γραπτή δήλωση του σε αθηναϊκή εφημερίδα, αντικρούσει εκ μέρος του εντολέα του τους ισχυρισμούς του Γ. Λίτινα όπως τους έχει διατυπώσει στη μηνυτήρια αναφορά του από τον περασμένο Αύγουστο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Λίτινας στις καταγγελίες που έχει κάνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αγγλία κατά του πελάτη μου κ. Γ. Δασκαλέα, αποτελούν προκλητική κακοποίηση και παραμόρφωση της αλήθειας.
….Ο πελάτης μου κ. Γ. Δασκαλέας ουδέποτε είχε οποιαδήποτε πρόσβαση (access) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των funds ή των επενδυτών. Ήταν απλώς trader και από τη δραστηριότητα του εισέπραττε μία νόμιμη προμήθεια. Πέραν αυτού δεν διέθετε οιαδήποτε δυνατότητα απολήψεως χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των funds, γι’ αυτό και είναι εξωφρενική ακόμη και η υπόνοια περί υπεξαίρεσης σε βάρος του. Άλλωστε, η αστική διαδικασία που εκτυλίσσεται παραλλήλως στην Αγγλία έχει αποκαλύψει πλήθος μεθοδεύσεων του κ. Λίτινα που στερούν από τις καταγγελίες του ακόμη και το ελάχιστο ψήγμα αξιοπιστίας.
… Ο κ. Λίτινας με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του προσπαθεί να συσκοτίσει την αλήθεια για να καλύψει τόσο τις δικές του σοβαρότατες ευθύνες, όσο και την υπαιτιότητά του σε σχέση με τη διαχείριση του όλου θέματος. Αποσιωπά βεβαίως το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει καταμηνυθεί από πολλούς επενδυτές και ότι κατονομάζεται ως ο εγκέφαλος της υποθέσεως που σπεύδει τώρα να καταγγείλει. Αποφεύγει δε πεισματικά να δώσει εξηγήσεις για την απόκτηση μέσα σε μόλις πέντε έτη της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, καθώς και για τους λόγους που την εμφανίζει υπό το όχημα offshore εταιριών, δικών του πάντοτε συμφερόντων».