Το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα που διαφήμιζαν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της τετραετίας έχει δώσει τη θέση του στην ηθική κατάπτωση του συστήματος εξουσίας.
Στην πραγματικότητα το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ήταν επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό.
Τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αναδείχθηκαν μέσα από τις διαφορετικές τάσεις του κομμουνιστικού κινήματος έχουν κακή παράδοση σε ζητήματα διαφάνειας και διαχειριστικού ήθους. Τα στελέχη τους είναι υποστηρικτές του απόλυτου ελέγχου της εξουσίας -χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της κ. Μπαζιάνα, συντρόφου του πρωθυπουργού- και ο απόλυτος έλεγχος της εξουσίας οδηγεί συχνά στην απόλυτη διαφθορά.
Επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η σύνθεση των κυβερνήσεων Τσίπρα εφόσον αξιοποιήθηκαν στελέχη προερχόμενα πολιτικά από το χειρότερο τμήμα της ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, και το χειρότερο τμήμα του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, τους λαϊκιστές με παράδοση στη νομή της εξουσίας.
Για ιδεολογικούς, θεωρητικούς αλλά και για πολύ πρακτικούς λόγους η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν διαπλεκόμενη και έτεινε στη διαφθορά από το ξεκίνημά της παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε για κάθαρση του δημοσίου βίου και πολιτική ήττα του «παλιού» σε ζητήματα διαφάνειας και διαχειριστικού ήθους.
Τραγική απομυθοποίηση
Η κυβέρνηση Τσίπρα πηγαίνει προς το τέλος της τετραετίας εμφανίζοντας μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα σε ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι εξυπηρετεί τόσο την παλιά όσο και τη νέα διαπλοκή. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ομίλου Μπόμπολα, ο οποίος υποστηρίζεται με διάφορους τρόπους από το Μαξίμου. Η τελευταία προσφορά, η οποία έχει τεκμηριωθεί από το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», είναι η δωρεάν επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού κατά δύο έτη με ζημιά για το Δημόσιο που μπορεί να πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ.
Το Μαξίμου κάνει εντυπωσιακές διευκολύνσεις και στη «νέα διαπλοκή», αν και ο κ. Καλογρίτσας είναι παλιός παράγοντας στον χώρο των κατασκευών και των δημόσιων έργων. Επειδή ο όμιλος Καλογρίτσα έχει περιέλθει σε δύσκολη οικονομική θέση, η κυβέρνηση διευκολύνει την κατάσταση με τη μεταφορά δημοσίων έργων από τον όμιλο Καλογρίτσα στον όμιλο Μπόμπολα και τη μετατροπή του πρώτου, σε υπεργολάβο του δεύτερου. Παράλληλα, συνεχίζεται η χρηματοδότηση, με προνομιακούς όρους, του ομίλου Καλογρίτσα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η επηρεαζόμενη από την κυβέρνηση τράπεζα Αττικής προτίθεται να μετατρέψει τα δάνεια που έχει δώσει στον όμιλο Καλογρίτσα σε συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση σε ζητήματα διαχείρισης συμφερόντων και διαπλοκής είναι πρωτοφανής, με την έννοια ότι δεν τηρούνται τα προσχήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο παρελθόν απαιτούσε τα πάντα σε ζητήματα διαφάνειας και διαχειριστικού ήθους, σαν κυβέρνηση κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.
Το κακό παράδειγμα δίνει σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Οι στενοί συγγενείς του επωφελούνται καταστάσεων που μπορεί να έχουν σχέση με την επαγγελματική προώθηση ή την τακτοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων τους. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των αδελφών Τσίπρα ενίσχυσαν στην κοινή γνώμη την εντύπωση μιας εξουσίας που διευκολύνει τους δικούς της ανθρώπους ενώ επιβάλει ιδιαίτερα σκληρούς οικονομικούς, διαχειριστικούς κανόνες στο κοινωνικό σύνολο.
Όσο για τον πρωθυπουργό δείχνει μια σταθερή προτίμηση σε ένα στυλ ζωής που δεν έχει καμία σχέση με τις εισοδηματικές δυνατότητές του αλλά στηρίζεται σε διευκολύνσεις ανθρώπων που έχουν τα μέσα και στην κατάχρηση των προνομίων της εξουσίας, όπως είναι η συνεχής προσωπική, οικογενειακή χρήση του «πρωθυπουργικού» αεροσκάφους.
Στο τέλος της τετραετίας ωριμάζουν οι συνθήκες που εκδηλώθηκαν ήδη από την αρχή της τετραετίας και δεν έχουν καμία σχέση με το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.