Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε την εμφάνιση τριτοκοσμικού τύπου φαραωνικών επενδύσεων και στην Κρήτη. Επενδύσεων που μοναδικό σκοπό έχουν την κερδοσκοπία των εμπλεκόμενων εταιρειών, οι οποίες έρχονται με ψέματα για τη χρησιμότητα του έργου, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες (κάποιο γήπεδο, κάποιο σχολείο, κάποιο δρόμο). Μετά το πέρας του έργου φεύγουν με γεμάτες τσέπες αφήνοντας σεληνιακά τοπία, μόλυνση, διάσπαση των τοπικών κοινωνιών και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Σε κάποια μέρη, μακρινά από εδώ ως προς τη γεωγραφία αλλά όχι ως προς το χρόνο, αφήνουν ακόμη και νεκρούς από τους ιδιωτικούς στρατούς αυτών των εταιρειών, που προστατεύονται με πλήρη ατιμωρησία από τις εκάστοτε τοπικές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο σχεδιαζόμενος υβριδικός σταθμός στο φράγμα των Ποταμών είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση, που θα ωφελήσει μόνο την εταιρεία ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε να το φτιάξει και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που έχει μετατραπεί στον τοπικό της μάνατζερ (με τα ανάλογα χρηματικά οφέλη εννοείται). Ένα φράγμα που υποτίθεται πως φτιάχτηκε για ύδρευση και άρδευση της περιοχής του Ρεθύμνου, πλέον θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα κοστίζει τρεις φορές παραπάνω από τη σημερινή. Η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας δεν κρύβει ότι η στάθμη του νερού του φράγματος θα πέσει 20 μέτρα και όσο ακόμη χρειαστεί, ότι μπορεί να πέφτουν λάδια στη θάλασσα, ότι στα Χάρκια θα φτιαχτεί ουσιαστικά μια χαβούζα (και όχι λιμνοδεξαμενή) που θα γεμίζει και θα αδειάζει αμέσως, ότι θα υπάρχουν αντλίες που θα λειτουργούν 8 ώρες την ημέρα, ότι θα υπάρχει εκτενής καλωδίωση που θα φτάνει μέχρι τη Σητεία όπου θα φτιαχτούν 27 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων… Κάθε μορφή ζωής στις περιοχές που έχουν δει παρόμοια έργα υποβιβάζεται σε ανυπολόγιστο βαθμό. Και οι καταστροφές είναι μη αναστρέψιμες.
Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα ενάντια στις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μάθαμε ότι η Κρήτη έχει κάθε χρόνο μεγαλύτερες απαιτήσεις ενέργειας. Δεδομένου ότι το νησί δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία, μοιραία αναρωτιέται κανείς πού χρειάζεται αυτή η ενέργεια. Μήπως στις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες όπου κάθε χρόνο εργάζονται εκατοντάδες κάτοικοι με συνθήκες δουλείας; Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε τελικά για τον τόπο μας;
Η νυν αριστεροδεξιά κυβέρνηση παίρνει σαφώς το μέρος των μεγάλων εταιρειών στους ορισμούς που δίνει στην «ανάπτυξη», παραβλέποντας το όφελος των κατοίκων των οποίων η ζωή και η εργασία υποτιμάται και απαξιώνεται συνεχώς. Η γη και το νερό δεν μας ανήκει και για το λόγο αυτό δεν τα παραχωρούμε. Είμαι σίγουρη ότι το δημοτικό συμβούλιο Αμαρίου που ενέκρινε το έργο ως αναπτυξιακό ήξερε πολύ καλά τι διακυβεύεται και ακριβώς για αυτό το λόγο δεν ήθελε να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου όπως και για την πραγματική του ωφέλεια στον τόπο.
Την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη στις 5:00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου θα συζητήσει την πιθανή έγκριση ή απόρριψη του έργου. Είναι βέβαιο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται, και θα τοποθετηθούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Είναι βέβαιο ότι η ΤΕΡΝΑ έχει κάνει τις επαφές της με τους τοπικούς φορείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γιατί τέτοια είναι η συνήθης πρακτική αυτών των εταιρειών. Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους να καταψηφίσουν το έργο. Όσοι το υπερψηφίσουν θα έχουν τοποθετηθεί σαφώς με τα συμφέροντα της εταιρείας και θα είναι υπεύθυνοι για την τοπική διάσπαση που θα προκαλέσουν, καθώς πλήθος κόσμου είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να μην ανοίξουμε την κερκόπορτα της καταλήστευσης της γης και του νερού του τόπου μας. Καλούμε τους κατοίκους του Ρεθύμνου να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη στις 5:00 μ.μ.