Γράμματα στον Άγιο Βασίλη στέλνονται χιλιάδες κάθε χρόνο από αμέτρητα παιδιά, αφού στη συνείδηση των παιδιών ο Άη Βασίλης τα αγαπά και δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο την ημέρα της ονομαστικής του γιορτής, που συμπίπτει με την πρώτη μέρα του έτους.
Γράμματα όμως στον Άγιο Βασίλη σταλμένα από ζώα, δεν γράφτηκαν ποτέ. Μόνο τώρα για πρώτη φορά είδαμε αυτές τις μέρες τυπωμένα σε πολύχρωμο, καλαίσθητο και ιδιαίτερα φροντισμένο βιβλίο, γραμμένο μάλιστα από Ρεθεμνιώτισσα. Πρόκειται για το: «Γράμματα στον Άγιο Βασίλη», της νηπιαγωγού Σοφίας Νικολιδάκη.
Η Σοφία από την εποχή της φοίτησης στο Πολυκλαδικό Λύκειο ήταν χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης αποδοτικότητας. Φαίνεται ότι από τη φοίτησή της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα μεταπτυχιακά και το διδακτορικό της στην Αγγλία, μαζί με τη συστηματική μελέτη έχει αποκτήσει στερεή επιστημονική επάρκεια, όπως φαίνεται από το τόλμημά της στο βιβλίο, που είναι πρωτότυπο.
Το βιβλίο είναι σε κάθε σελίδα ένας πίνακας ζωγραφικής, ζωγραφισμένος από την ίδια τη συγγραφέα. Η ευρηματικότητά της είναι ασυνήθιστη.
Στις 3 Ιανουαρίου ο Άη Βασίλης βρίσκει έξω από το σπίτι του ένα μεγάλο ταχυδρομικό σάκο και διερωτάται μήπως ξέχασε να στείλει δώρα σε πολλά παιδιά και γι’ αυτό του έγραψαν για να παραπονεθούν.
Η έκπληξή του όμως γίνεται μεγαλύτερη, καθώς διαπιστώνει ότι τα γράμματα δεν προέρχονται από παιδιά, αλλά από ζωάκια ή ζώα.
Καθίζει, λοιπόν, κοντά στο τζάκι του, ανοίγει και διαβάζει ένα ένα όλα τα γράμματα που του έστειλαν τα μικρά ή μεγάλα ζώα: ο περήφανος αετός, το γαϊδουράκι, η κότα, η αγελάδα, το περιστέρι, συνολικά 22 ζώα από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Σε κάθε γράμμα που συνοδεύεται από ένα αντικριστό ζωγραφικό πίνακα αναμειγνύονται φυσιογνωστικά, λαογραφικά, γλωσσικά στοιχεία ταιριαστά στο αντίστοιχο ζώο και στη σχέση που αυτό έχει με τον άνθρωπο. Συγχρόνως δίδονται στοιχεία φιλοζωικά και περιβαλλοντικά και διατυπώνεται το αίτημα κάθε ζώου προς τον αγαπημένου Άη Βασίλη για το δώρο που θα ήθελε να έχει από τον ανοιχτοχέρη Άγιο.
Η ανάγνωση του βιβλίου, που είναι κατάλληλο για παιδιά του νηπιαγωγείου, του δημοτικού αλλά και μεγαλύτερα κινείται σε ένα κόσμο παραμυθένια όμορφο και εντυπωσιακό.
Και το ερώτημα που αιωρείται είναι: Θα φανεί γενναιόδωρος ο Άη Βασίλης και θα ικανοποιήσει την επιθυμία-δώρο καθενός ζώου, όπως κάνει με τα παιδιά;
Εύχομαι στη συγγραφέα να είναι καλοτάξιδο το πρώτο της βιβλίο και να γράψει σύντομα και άλλα εκεί στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Ηρακλείου όπου διδάσκει, για να ταξιδέψουν ξενόγλωσσα για να διδάξουν σε όλα τα παιδιά του κόσμου τον άλλο κόσμο, τον κόσμο των ζώων και της μητέρας φύσης-γης.
* O Θεόδωρος Πελαντάκης είναι συνταξιούχος φιλόλογος