Από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στα «Ρ.Ν.» (από 28/4/2015 μέχρι και 7/5/2015) δικαιολογημένα ο αναγνώστης υποψιάζεται ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» ή κάτι ύποπτο συμβαίνει στο Ρέθυμνο, το οποίο πότε πότε μετατρέπεται σε πολιτεία της ανοχής.
Συμβαίνει, πράγματι και σχετίζεται με μια άμισθη καλά τιμητική «θέση», με πολλές ευθύνες, αυτήν του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, η οποία είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σ’ αυτή τη θέση, με επανειλημμένους διορισμούς, υπηρετεί ο κ. Μιχ. Τρούλης επί 21 χρόνια. Η θητεία του πενταμελούς Εφορευτικού Συμβουλίου (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και τρία μέλη) έχει λήξει και επιβάλλεται να διοριστεί νέο. Ενώ στα δημοσιεύματα δεν γίνεται καμιά νύξη για τους τέσσερις, γίνεται, με λεπτότητα ή όχι, αναφορά στον κ. Τρούλη, επειδή με τη συμπεριφορά του συντέλεσε να μετατρέψει το συμβούλιο αυτό «ενός ανδρός αρχή». Ιδιαίτερα δε με την οικοδόμηση του νέου, μεγαλοπρεπούς κτιρίου της Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου στην συνοικία του Αγίου Νικολάου, έχει διοργανώσει πολλές συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στον τοπικό τύπο, και έχει πει-γράψει τόσα πολλά «εγώ», ώστε κάποιοι πιθανόν να νομίζουν ότι ακόμη και τα χρήματα διατέθηκαν από τον… ίδιο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους στην υπογραφή της παράδοσης-παραλαβής του κτιρίου και να αλληλολιβανίζεται με τον αρμόδιο μηχανικό του υπουργείου Παιδείας.
Στην οικοδόμηση του νέου κτιρίου η συμβολή του κ. Τρούλη είναι ουσιαστική. Κανείς δεν το αρνείται. Ουσιαστικότερη όμως είναι του μακαρίτη Μανώλη Λουκάκη που εξασφάλισε τα χρήματα, ελληνικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του επί 35 χρόνια διευθυντή της Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου Γιάννη Παπιομύτογλου, που άσπρισαν τα μαλλιά του να παλεύει το θεριό της γραφειοκρατίας για ξεμπλοκάρισμα του συχνά μπλοκαριζόμενου έργου. Δεν προσκλήθηκε όμως στην τελετή παράδοσης.
Από το δημοσίευμα-επιστολή του Χάρη Στρατιδάκη («Ρ.Ν.» Πέμπτη 7-5-2015) φάνηκε ότι γίνεται παρασκηνιακά προσπάθεια να διοριστεί πάλι πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου ο κ. Τρούλης, τον οποίο θεωρούν αναντικατάστατο, παρά το ότι με πρότασή του (του κ. Τρούλη) και απόφαση του Συμβουλίου δεν συνεργάστηκε η Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου με τον νέο οργανισμό Future Library που οικοδομεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας στον πρώην ιππόδρομο Φαλήρου, ενώ οι άλλες Βιβλιοθήκες της Κρήτης και όλης της Ελλάδας συνεργάστηκαν και αποκόμισαν ουσιαστικά οφέλη-εξοπλισμό σύγχρονο.
Και μόνο γι’ αυτό το γεγονός, δεν θα έπρεπε να κινείται παρασκηνιακά για να ξαναδιοριστεί. Άλλωστε, η Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου στο νέο της δημόσιο κτίριο περνά στην νέα εποχή εμπλουτισμένη με την μεγαλύτερη στον κόσμο κρητολογικού περιεχομένου βιβλιοθήκη, του Γ. Π. Εκκεκάκη. Το Συμβούλιο που θα διορίσει το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάμει αμέσως δύο ενέργειες. Πρώτη να ζητήσει εθελοντές για τη Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου. Δεύτερη να ζητήσει την βοήθεια στον Οργανισμό Future Library. Για το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο προτείνω ως πρόεδρο τον Χάρη Στρατιδάκη, Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με γνωστή δραστηριότητα σε πρόγραμμα με μαθητές, που θα είναι οι αυριανοί μόνιμοι αναγνώστες και υποστηρικτές της Βιβλιοθήκης.
Προτείνω ακόμη τον Μιχάλη Τζεκάκη, ως γνώστη σε θέματα Βιβλιοθήκης όσο ελάχιστοι σ’ όλη την Ελλάδα. Επίσης τον Γ. Π. Εκκεκάκη, όχι μόνο δικαιωματικά ως μεγάλο δωρητή, αλλά και για τις οργανωτικές ικανότητές του. Τον Γιάννη Παπιομύτογλου τον προτείνω, γιατί έχει γνώση 35 ετών για τη Βιβλιοθήκη και γνωρίζει από μνήμης οτιδήποτε υπάρχει σε αυτήν σε βιβλίο ή σε έντυπο. Του λέω ακόμη δημοσίως να μην τον στενοχωρήσει το γεγονός ότι ο κ. Τρούλης δεν δέχεται, παρασκηνιακά, να είναι στο Συμβούλιο, γιατί δεν θα του περάσει, όπως του πέρασε πριν λίγα χρόνια, όταν επί υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με απέρριψε από το Συμβούλιο, αν και ως νεοσύλλεκτοι στην Κόρινθο είμαστε στον ίδιο λόχο και στην ίδια διμοιρία…
Δεν προτείνω άλλους (προβλέπονται πέντε τακτικοί και πέντε αναπληρωματικοί τους). Για τον κ. Τρούλη όμως προτείνω να «βρουν» οι αρμόδιοι του υπουργείου τρόπο να τον ορίσουν «επίτιμο» και να του συστήσουν ότι δεν είναι καθόλου χριστιανική η κίνηση στα παρασκήνια, όπως και η πρωτοκαθεδρία και πρωτοκλησία.
Για την Βιβλιοθήκη δεν θέλω, παρά την ένταξη στους εθελοντές.
Υ.Γ. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Τρούλης δεν θα απαντήσει με δημόσια τοποθέτηση. Θα κινηθεί όμως παρασκηνιακά, γι’ αυτό «ας έχουν γνώσιν οι φύλακες».
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος