30 °C Rethymno, GR
01/07/2022

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

«Ελληνικά Χειρόγραφα 11ος-20ος αιώνας»

Μοναδικής σπανιότητας χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 11ο ως τις αρχές του 20ου αιώνα εκτίθενται από χθες στην Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το πολύτιμο υλικό αποτελεί μέρος των Συλλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται κυρίως για χειρόγραφα θρησκευτικού και νομικού περιεχομένου, τα οποία για πρώτη φορά εκτίθενται στο ευρύ κοινό, καθώς αποτελούν μέρος των κλειστών συλλογών των φορέων που συνδιοργανώνουν την έκθεση. Μέσω των χειρογράφων ο επισκέπτης της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ελληνική γραφή της περιόδου αναφοράς και να θαυμάσει τη λεπτομέρεια στη δημιουργία τους.
 
Στη σημασία της συνεργασίας του Πανεπιστημίου, του Δικηγορικού Συλλόγου και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για την πραγματοποίηση της αξιόλογης αυτής έκθεσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανόλης Κουκουράκης. «Επειδή στο Ρέθυμνο υπάρχει πάρα πολύ αξιόλογο υλικό τόσο στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου όσο και στις βιβλιοθήκες του Δικηγορικού Συλλόγου και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, αλλά και με αφορμή το Συνέδριο που διοργανώνεται για τις βιβλιοθήκες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θεωρήσαμε σκόπιμο να συνεργαστούμε οι βιβλιοθήκες μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε μια έκθεση που απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά χειρόγραφα από τον 11ο ως τον 20ο αιώνα και το δεύτερο βιβλίο που αφορά στοιχεία βιβλιοθηκών για την αντίστοιχη περίοδο. Είναι μια ευκαιρία για το κοινό να επισκεφτεί την έκθεση και να δει σπάνια χειρόγραφα», επεσήμανε ο κ. Κουκουράκης.
 
Από την πλευρά της η υπεύθυνη των κλειστών Συλλογών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Κωβαίου, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι φιλοξενεί σπάνια και μεγάλης σημασίας χειρόγραφα. «Για πρώτη φορά συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, προκειμένου να εκτεθεί στο ευρύ κοινό ένα μέρος των σημαντικών χειρογράφων του συλλόγου. Με την βιβλιοθήκη της πόλης συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα εδώ και χρόνια. Μέσα από αυτή την έκθεση ο κόσμος έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει ένα πολύτιμο υλικό που διαθέτει η Δημόσια βιβλιοθήκη, το οποίο είναι κλειστό και δεν είναι διαθέσιμο στο πλατύ κοινό. Τα χειρόγραφα τα οποία εκτίθενται είναι κυρίως θρησκευτικά και νομικά κείμενα αν και έχουμε και ένα μουσικό χειρόγραφο, το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σε αυτή την έκθεση το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκθέτει και τρία δικά του χειρόγραφα νεότερης εποχής. Τα παλαιότερα κομμάτια της συλλογής ανήκουν είτε στον Δικηγορικό Σύλλογο, είτε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη. Καλύπτεται, λοιπόν, ένα χρονικά φάσμα από τον 11ο αιώνα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Την έκθεση έχουμε εμπλουτίσει και με έντυπους καταλόγους όλων των βιβλιοθηκών που διαθέτουν παλαίτυπα. Πολλά από αυτή την μικρή έκθεση ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Αλέξη Πολίτη και είναι και αυτά εξαιρετικά σπάνια. Σαν Πανεπιστήμιο κάναμε μερικές μικροεπεμβάσεις στα χειρόγραφα για τις ανάγκες της έκθεσης. Χρειάζονται όμως περαιτέρω ενέργειες για την συντήρησή του. Είναι ένα υλικό το οποίο λόγω της μεγάλης του σημασίας, χρήζει συντήρησης και προστασίας και ελπίζουμε ο Δικηγορικός Σύλλογος να βρει τα χρήματα, ώστε να αναδείξει αυτό το πολύτιμο υλικό, το οποίο έχει στα χέρια του. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το καταγράψουμε και αν θέλει να το ψηφιοποιήσουμε για να γίνει δημόσιο κτήμα», δήλωσε η υπεύθυνη των κλειστών συλλογών του Πανεπιστημίου.
 
Στον σκοπό της έκθεσης και το περιεχόμενό της αναφέρθηκε, τέλος, ο κ. Κώστας Παπαδάκης, συνυπεύθυνος του τμήματος σπανίων βιβλίων στις κλειστές συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Σκοπός της έκθεσης είναι να δώσουμε κάποια ψήγματα από την ελληνική γραφή αυτής της περιόδου. Το πιο παλιό χειρόγραφο που εκτίθεται είναι οι ερμηνευτικές σειρές του «Κατά Ιωάννη» και «Κατά Λουκά Ευαγγελίου» του 11ου αιώνα. Υπάρχουν ακόμα σπάνια χειρόγραφα του 13ου και 14ου αιώνα. Ένα επίσης μεγάλης σημασίας χειρόγραφο που εκτίθεται είναι ένα έντυπο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης που τυπώθηκε το 1499. Φυσικά, υπάρχουν και νεότερα χειρόγραφα από τον 17ο, 18ο αιώνα ή ακόμα και τα πλέον πρόσφατα από τον 20ο αιώνα. Εκτίθενται ακόμα και άλλα ενδιαφέροντα χειρόγραφα, όπως ένα ψαλτήρι μεταφρασμένο σε ομηρική διάλεκτο και έντυποι κατάλογοι βιβλιοθηκών» δήλωσε.
 
Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια της διεθνούς ημερίδας «Ελληνικές Βιβλιοθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα διαρκέσει μέχρι 27 Μαΐου.