Ζητήματα αστυνόμευσης και καθαριότητας της παλιάς πόλης ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη γενική συνέλευση των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο. Σκοπός της συνέλευσης ήταν να καταγραφούν τα παράπονα των κατοίκων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, τα οποία κατά κύριο λόγο είχαν σχέση με την τήρηση του δακτυλίου, την αστυνόμευση στο ιστορικό κέντρο, τη λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης καθώς και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Γενική άποψη των συμμετεχόντων στη συνέλευση ήταν ότι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμο, Περιφέρει, Αστυνομία κ.λπ). Στο πλαίσιο αυτό την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα προβλήματα των κατοίκων, είχαν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Τάσος Συριανόγλου καθώς και ο υποδιοικητής της Τροχαίας Λευτέρης Σταγάκης. Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι η διοργάνωση συνάντησης εργασίας με τη συμμετοχή του διοικητικού συμβουλίου και όλων των εμπλεκόμενων με τα ζητήματα της παλιάς πόλης φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι ενώ είχε κληθεί να συμμετάσχει, τελικά δεν ήρθε εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης.
Τα προβλήματα σχετικά με την αστυνόμευση του ιστορικού κέντρου εντοπίζονται σε δύο σημεία. Στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία των καταστημάτων και σε προβλήματα που δημιουργούνται από την διέλευση και την στάθμευση των οχημάτων. Και τα δύο ζητήματα, σύμφωνα με τους κάτοικους, πηγάζουν από τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας. Σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και την έλλειψη αστυνόμευσης, από μερίδα κατοίκων εκφράστηκαν παράπονα σχετικά με την ηχορύπανση, την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων καθώς και τη μη εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη σφράγιση των καταστημάτων, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καταστήματα σφραγίζονται τη μία μέρα και την άλλη λειτουργούν κανονικά.
Σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο, τα παράπονα των κατοίκων εστιάζονται στο να ληφθεί μέριμνα για τη σωστή λειτουργία του δακτυλίου, καθώς και να λυθεί το πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων, αφού λόγω απουσίας ελέγχων από την Τροχαία όλη η παλιά πόλη έχει μετατραπεί σε παρκινγκ. Παράλληλα ζήτησαν από την Τροχαία αυστηρότερους και εντατικότερους ελέγχους, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα στους δρόμους της παλιάς πόλης.
Από πλευράς τροχαίας ο κ. Σταγάκης επισήμανε ότι τροχονομικά προβλήματα αντιμετωπίζονται σε όλη την πόλη και ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η υπηρεσία καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να λειτουργούν όλα όπως πρέπει, αλλά χρειάζεται επίσης συνεργασία των κατοίκων ώστε νε επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν την απαραίτητη παιδεία και παρκάρουν όπου θέλουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Με την παράνομη στάθμευση υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να περάσουν οχήματα άμεσης ανάγκης, όπως πυροσβεστική ή ΕΚΑΒ και να μην χωράνε να περάσουν. Δεν αναφέρομαι μόνο στους επισκέπτες που θα έρθουν να διασκεδάσουν στην παλιά πόλη, αλλά και στους κάτοικους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής της Τροχαίας.
Σε σχέση με το μεγάλο ζήτημα της καθαριότητας στο ιστορικό κέντρο, οι συμμετέχοντες στη συνέλευση στάθηκαν κυρίως σε προβληματικές συμπεριφορές που εντοπίζονται στους ίδιους τους κατοίκους. «Υπάρχουν ασυνείδητοι που βγάζουν εκτός των προβλεπόμενων ωρών τα σκουπίδια τους και δημιουργούν πρόβλημα σε όλη την παλιά πόλη. Δεν μπορούμε όμως εμείς να αστυνομεύουμε τους γείτονες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα ώστε να συμμορφωθεί ο κόσμος», επεσήμανε ένας εκ των συμμετεχόντων.
Τη συνεργασία των κατοίκων και των επιχειρηματιών του ιστορικού κέντρου ζήτησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι πολίτες είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα και αυτοί είναι που θα δώσουν τις λύσεις». Παράλληλα ο κ. Συριανόγλου προανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων στην παλιά πόλη. Ενδεικτικά από τη νέα χρονιά εισάγεται ο θεσμός της ανακύκλωσης, η αποκομιδή θα γίνεται ανά δύο μέρες (τη μία ημέρα θα γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης και την επόμενη των αστικών απορριμμάτων) και τέλος τα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένα να διατηρούν ιδιόκτητο κάδο, τον οποίο μετά την συλλογή των σκουπιδιών θα υποχρεούνται να φυλάνε μετά στο χώρο του καταστήματος. Το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει τη σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11:00.
Από μερίδα κατοίκων στον κ. Συριανόγλου τέθηκε το ζήτημα να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου καλαθάκια για τα απορρίμματα. Στο συγκεκριμένο αίτημα ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε θετικός και πρότεινε στο σύλλογο να συσταθεί μια επιτροπή που θα υποδείξει σε ποια σημεία της παλιάς πόλης θέλουν να χωροθετηθούν τα καλαθάκια και αμέσως μετά η υπηρεσία καθαριότητας θα προβεί στην τοποθέτησή τους.
Συλλογή τηγανόλαδων για την παραγωγή βιοντίζελ
Μια σημαντική καινοτομία από πλευράς δήμου Ρεθύμνης αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πρόκειται για τη συλλογή χρησιμοποιημένων λαδιών, τα γνωστά σε όλους μας τηγανόλαδα τα οποία θα συλλέγονται σε κάποια σημεία της πόλης και θα μετατρέπονται σε βιοντίζελ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τάσο Συριανόγλου ο δήμος σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, θα υλοποιήσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ορθής διαχείρισης τηγανόλαδων.
Αρχικά πρόκειται να τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα μετατροπής τηγανόλαδου σε βιοντίζελ στο χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου, στο οποίο οι μαθητές θα συγκεντρώνουν τα χρησιμοποιημένα έλαια, θα τα επεξεργάζονται με την βοήθεια του μηχανήματος και θα παράγουν την απαιτούμενη για τη θέρμανση του σχολείου ποσότητα βιοντίζελ. Οι εργασίες διαμόρφωσης τους χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί το μηχάνημα, πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 10 Ιανουαρίου, ενώ άμεσα αναμένεται και το ειδικό μηχάνημα.
Παράλληλα για την υπόλοιπη πόλη σε συνεργασία με το πολυτεχνείο θα χωροθετηθούν θέσεις συγκέντρωσης τηγανόλαδων, τα οποία θα συλλέγονται από κάποια εταιρεία διαχείρισης, θα επεξεργάζονται σε διυλιστήριο και ανταποδοτικά θα επιστρέφεται στο δήμο το 45-50% της ποσότητας σε βιοντίζελ. Υπολογίζεται σύμφωνα με τον κ. Συριανόγλου ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι στην πλατεία Μητροπόλεως
Μερίδα των κατοίκων εξέφρασε την αγανάκτησή της σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Μητροπόλεως. Το πρόβλημα αφορά τη μη ολοκλήρωση του έργου, καθώς εκκρεμούν εργασίες στον τομέα του φωτισμού και της διαμόρφωσης των γύρω δρόμων. Χαρακτηριστικά οι κάτοικοι ανέφεραν ότι η περιοχή έχει υποβαθμιστεί εντελώς και ότι λόγω του ελλιπούς φωτισμού τα βράδια φοβούνται να περάσουν από την πλατεία. Σε ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Θωμάς Κρεβετζάκης, ανέφερε ότι για το θέμα επικρατεί μια γενικότερη ασάφεια και ότι το έργο έχει σταματήσει εδώ και μερικά χρόνια λόγω παγώματος στη χρηματοδότηση. Για το θέμα αυτό ο σύλλογος πρόκειται να στείλει επιστολή στο Δήμο στην οποία θα ζητείται επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ποιο είναι το πρόβλημα, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο και αν υπάρχει η δυνατότητα έξωσης του εργολάβου και εγκατάσταση νέου, με σκοπό την γρηγορότερη ολοκλήρωσή του.