27 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Επάγγελμα τρομοκράτης

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον χώρο της εγχώριας τρομοκρατίας είναι ενδιαφέρουσες. Από τη μία μεριά έχουμε συλλήψεις, την ανακάλυψη γιάφκας μιας οργάνωσης με το όνομα «Επαναστατική Αυτοάμυνα», με βαρύ εξοπλισμό σε όπλα και εκρηκτικά, αλλά και την αποκάλυψη για τις τρομοκρατικές ενέργειες που σχεδίαζαν. Παράλληλα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τα υπόγεια της ΑΣΟΕ, του οικονομικού μας Πανεπιστημίου με άλλα λόγια, είναι για μια ακόμη φορά τόσο ενδεικτικά όσο και σοκαριστικά.
Υπόγεια πανεπιστημιακού χώρου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, βρωμισμένα και κατεστραμμένα, με μουτζουρωμένους τοίχους και σπασμένα παράθυρα. Γεμάτα μέχρι το ταβάνι με λογής αντικείμενα και εργαλεία, απαραίτητα καθώς φαίνεται, για την εργασία στο χώρο «της επανάστασης». Είδαμε, άδεια, γυάλινα μπουκάλια για παρασκευή μολότοφ, μαύρες κουκούλες και κράνη για να αποφεύγεται η αναγνώριση, λοστούς, κοντάρια, αλυσίδες και άλλα τέτοια ανάλογα, για τον αγώνα σώμα με σώμα. Από τα υπόγεια της ΑΣΟΕ ξεκινούσαν τα «παιδιά» με τις κουκούλες για δουλειά στα Εξάρχεια και τις γύρω περιοχές. Εκεί επέστρεφαν μπαρουτοκαπνισμένα και κουρασμένα από την τόση επανάσταση. Βολικά υπήρχε και το λεγόμενο «πανεπιστημιακό άσυλο» για να μπορούν οι «επαναστάτες» να ξεκουράζονται και να ανασυντάσσουν δυνάμεις, χωρίς τον κίνδυνο των συλλήψεων. Έτσι πορευτήκαμε ως χώρα για δεκαετίες. Έτσι απαξιώσαμε πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιτρέψαμε την καταστροφή εκατοντάδων περιουσιών και κατασπαταλήσαμε κρατικούς πόρους.
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα να έχουμε ώριμους ηλικιακά, επαγγελματίες τρομοκράτες, με δράση δεκαετιών στην πλάτη τους. Διότι, να με συγχωρείτε, δεν αποφάσισαν μια μέρα, στα πλαίσια αλλαγής καριέρας, οι σαραντάρηδες και σαρανταπεντάρηδες που είδαμε να συλλαμβάνει η αντιτρομοκρατική, που είχε συλλάβει κάποιους και παλαιότερα, να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της ένοπλης τρομοκρατίας, «πάλης» το ονομάζουν οι ίδιοι. Ξεκίνησαν ως έφηβοι και νεαροί εκκολαπτόμενοι «μπαχαλάκηδες» που επιτίθονται στην κοινωνία επιδιώκοντας, ίσως, να εκτονωθούν και να «εκδικηθούν» τους γονείς τους (στα πλαίσια της ψυχαναλυτικής θεώρησης αυτό). Στην πορεία είδαν ότι υπήρχε πολιτική «ασυλία», ένα ηρωικό αφήγημα για να στρατολογούν βοηθούς και αρκετό χρήμα, από τις ληστείες.
Υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις απαρχές της βίαιης συμπεριφοράς. Επίσης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώνεται ή αναπαράγεται. Η επιστημονική κοινότητα ασχολείται επισταμένως με όλα αυτά. Η ελληνική πολιτεία όμως φαίνεται για πρώτη φορά έτοιμη να κάνει το δικό της καθήκον. Να βάλει τα όρια, που ίσως δεν μπόρεσαν να βάλουν οι γονείς αν πάμε πίσω στο ψυχαναλυτικό επιχείρημα, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες όπου κανένας πανεπιστημιακός χώρος δεν θα είναι κάτι περισσότερο από καταφύγιο ιδεών.
Ο δηλωμένος στόχος του πρωθυπουργού, με αφορμή τα διακόσια χρόνια της ύπαρξης του κράτους μας που σύντομα θα γιορτάσουμε, είναι να επανα-ορίσει και επανα-συστήσει την Ελλάδα. Οι προχθεσινές συλλήψεις είναι κάτι θετικό. Δεν χρειαζόμαστε άλλους «επαναστάτες» της κουκούλας και του σιδερολοστού. Μορφωμένους ανθρώπους χρειαζόμαστε που μένουν στη χώρα για να δημιουργήσουν, όχι για να την καταστρέφουν. Αυτοί είναι οι περισσότεροι και αυτοί θα επιβληθούν στο τέλος.