Οι «θυσίες» του λαού πιάνουν τόπο! Το κατάλαβα μόλις οδήγησα για τη Μεσσαρά! Εγώ ο «κυρίαρχος» λαός μπορεί να «μάτωσα»- όπως λέει κι ο Σαμαροβενιζέλος, καθώς και τα τοπικά φερέφωνά τους- αλλά ο δρόμος τελείωσε στην ώρα του!
Μετά από μισό και πλέον αιώνα θα δημοπρατηθεί ένα χιλιόμετρο και το 2017 άλλα τρία. Το «πλάνο» προβλέπει την επίσκεψη του υπουργού αρχές του 2020 για να εξαγγείλει την δημοπράτηση του 38ου χιλιομέτρου με την προοπτική πριν το 2038 να μπουν τα φωτιστικά στο τούνελ μετά την Αγία Βαρβάρα. Νομίζω ότι η συμβολή των τοπικών βουλευτών υπήρξε καταλυτική και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε δημόσια.
Με τις άοκνες προσπάθειες και την αγαστή συνεργασία, υπουργείου-περιφέρειας-βουλευτών θα εγκαινιαστεί από βδομάδα και το άλλο μεγαλεπήβολο έργο του αεροδρομίου! Για ν’ ακριβολογούμε των δύο αεροδρομίων, αφού επειδή υπήρχε τα τελευταία 38 χρόνια διχογνωμία για τον «λοξό» στο Ηράκλειο, αλλά και τον «ίσιο» αεροδιάδρομο στο Καστέλλι, αποφάσισαν να φτιάξουν και τα δύο, για να εξυπηρετείται και η επαρχία Τεμένους και η επαρχίας Πεδιάδος!
Κόστισαν κάτι παραπάνω η αλήθεια είναι, αλλά με τη λειτουργία εναέριων διοδίων που θα βάλει ο ευρωβουλευτής με τον υπουργό θα προχωρήσουν ίσως και στην κατασκευή και τρίτου αεροδρομίου.
Άλλο μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε από το «αιμάτωμα» του ελληνικού λαού και τις «θυσίες» του Κρητικού-κυριολεκτικές και μεταφορικές-είναι η μετατροπή του ΧΟΑΚ (χουντικού οδικού άξονα Κρήτης) σε ΦΟΑΚ (φονικού οδικού άξονα Κρήτης). Το έργο ήταν σχετικά εύκολο, αφού τοποθετήθηκαν κατά μήκος του ΧΟΑΚ άλλα 35 «εκκλησάκια» θυμάτων που δεν πρόλαβαν να ταξιδέψουν με τον ασφαλή… σιδηρόδρομο! (αλήθεια κι αυτό δεν έχει εξαγγελθεί;)
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία να γίνει στις επτά νέες «μαρίνες» του νησιού και τις τρεις «Όλγες» που έφεραν εκατομμύρια τουρίστες και ανέβασαν (κι άλλο) το βιοτικό μας επίπεδο.
Άπαντες και άπασαι που έχουν συμβάλει για τα μεγάλα έργα υποδομών αξίζουν ένα μεγάλο «μπράβο», γιατί μετά από 54 χρόνια επιταχύνθηκαν τα έργα που σίγουρα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2138, αν δεν υπάρξουν ενδιάμεσα κάποιοι «άγονοι» διαγωνισμοί!
*Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος-συγγραφέας
istor.tzanakis@gmail.com