ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Hμερίδα για τη διδασκαλία των νεοελληνικών διαλέκτων
Ημερίδα με θέμα «Η διδασκαλία των νεοελληνικών διαλέκτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: θεωρητικές προσεγγίσεις και παιδαγωγικές εφαρμογές» θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, το ερχόμενο Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 9:00 το πρωί. H ημερίδα οργανώνεται υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο ερευνητικής υποτροφίας η οποία απονεμήθηκε στην κ. Μαρίνα Τζακώστα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και την ερευνητική της ομάδα, η οποία συνίσταται από τους Άννα Σφακιανάκη, δρα Φωνητικής και δασκάλα του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και Άγγελο Πατσιά, δάσκαλο και διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου.
Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει τη σημασία της χρήσης των νεοελληνικών διαλέκτων και της διδασκαλίας τους στην ελληνική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι καταξιωμένοι επιστήμονες προερχόμενοι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι οποίοι ασχολούνται με τις νεοελληνικές διαλέκτους από θεωρητική και εφαρμοσμένη/ διδακτική σκοπιά. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και επισήμως το Ψηφιακό Μουσείο Ελληνικής Προφορικής Ιστορίας, το οποίο συνιστά το πρώτο Μουσείο Προφορικής Ιστορίας που χαρακτηρίζεται τόσο από επιστημονικό όσο και από εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Τα πρώτα διαλεκτικά δεδομένα του Μουσείου προέρχονται από διαλεκτόφωνους ομιλητές των ιδιωμάτων που μιλιούνται στο Δήμο Αμαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των νεοελληνικών διαλέκτων και του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν στην εκπαίδευση, το Π.Κ., πιο συγκεκριμένα το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Φιλολογίας, θα φιλοξενήσει το Σεπτέμβριο του 2016 το Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Γλωσσολογικής Θεωρίας, το οποίο θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Κρήτη και συγκεντρώνει Έλληνες και ξένους επιστήμονες διεθνώς εγνωσμένου κύρους.