Έγινε θεσμός και καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου γιατί δεν είναι άλλο ένα πανηγύρι στα τόσα που γίνονται, αλλά είναι η επιβράβευση των άξιων και ικανών μαθητών αθλητών, που παράλληλα με το στίβο της μάθησης διαπρέπουν και στον αθλητισμό κάνοντας πολλαπλάσια προσπάθεια, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στους συμμαθητές τους για ευγενική άμιλλα, που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Πολλοί από την κοινωνία του σήμερα προβληματίζονται με τον αθλητισμό, απομονώνοντας ίσως μόνο κάποιες άσχημες στιγμές του. Όλοι αυτοί ξεχνούν όμως, ότι ο αθλητισμός είναι ο πλέον καθιερωμένος παγκόσμια κοινωνικός θεσμός, ο οποίος αγκαλιάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, και όσο εξελίσσεται η κοινωνία και θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του λαού, τόσο θα αυξάνει και η σημασία του.
Το δόγμα «νους υγιής εν σώματι υγιεί» που έλεγαν οι πρόγονοί μας, παρ’ ότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια, ούτε αναθεωρήθηκε, ούτε αποδυναμώθηκε. «Τους αναγκάζουμε να ασκούν το σώμα τους όχι μόνο για τους αγώνες, για να μπορούν να κερδίζουν τα βραβεία, γιατί μόνο λίγοι απ’ αυτούς φτάνουν ως αυτά, αλλά γιατί περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια για την πόλη και για αυτούς τους ίδιους!» (Λόγια ενός μεγάλου αριστοκράτη του Σόλωνα τον 6ο αιώνα π.Χ.).
«Αν δεν μας είχαν παραδοθεί γραπτά οι λέξεις ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, θα ‘πρεπε να αναγνωρίσουμε στον καθρέπτη της εικαστικής τέχνης της αρχαιότητας, αυτή την ξεχωριστή και μοναδική άνθηση» λέει ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος το 1982.
«Όταν θέλεις πολύ μια ευκαιρία και δεν την έχεις, τότε πρέπει να την δημιουργήσεις!». Οι προπονητές καθηγητές Φυσικής Αγωγής και οι αθλητές τους, παρ’ ότι έχει να κατασκευαστεί αθλητικό έργο πάνω από μια εικοσαετία στο Ρέθυμνο, δεν έχουν τις ευκαιρίες και τα μέσα, σε σχέση με τους άλλους νομούς της Κρήτης, αλλά φαίνεται ότι τις δημιουργούν… Οι βραβεύσεις των Ρεθύμνιων αθλητών ήταν πάρα πολλές και το κυριότερο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, αφού αφορούσαν τους αθλητές του νομού που έχουν καταλάβει μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα των ετών 2011 και 2012.
Ο αθλητισμός θέτει ευγενείς στόχους που απευθύνονται σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από ηλικία ή σωματική διάπλαση. Παραδείγματα όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες αποδεικνύουν το πανανθρώπινο μήνυμα του αθλητισμού.
Έτσι λοιπόν στα αξιοσημείωτα της βραδιάς ήταν και η ειδική βράβευση του παραολυμπιονίκη Μανώλη Στεφανουδάκη, η αλλιώς «το Μανωλιό από το Καλύβι» όπως τον ξέρουν οι κρητικοί, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το καλοκαίρι που μας πέρασε στο ακόντιο, και που δείχνει, όπως όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, άλλους δρόμους για να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, ο καθένας μας πλέον, εντελώς διαφορετικά.
Στα πολύ αρνητικά της εκδήλωσης είναι πως όταν έχεις φιλοξενούμενο ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, και μάλιστα παραολυμπιονίκη, για να τον τιμήσεις, αν μη τι άλλο φροντίζεις ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στο χώρο που γίνεται η εκδήλωση. Είναι κάτι που βέβαια δεν φέρουν ευθύνη οι διοργανωτές, αλλά εκείνοι που διαχειρίζονται το χώρο του ωδείου. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αυτή η πρόσβαση, και όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο το καλύτερο. Επίσης αποδείχτηκε, για μια ακόμη φορά, μικρή η συγκεκριμένη αίθουσα για να φιλοξενήσει μια τέτοια γιορτή, και που ήταν η αιτία τελικά στο να είναι όρθιοι πάνω από εκατό άτομα! Όπως επίσης γενική έκπληξη προκάλεσε η απουσία του Δήμου και των υπεύθυνων του Δημοτικού Αθλητισμού, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τους παρευρισκόμενους.
Σήμερα λόγω των συγκυριών που κάνουν τα προβλήματα του απλού κόσμου αλλά και της νεολαίας να είναι σε έξαρση, οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που καθημερινά υπηρετούν και βιώνουν τον αθλητισμό και διδάσκουν τις ιδέες του στους μαθητές αυτού του τόπου, δείχνουν στην πολιτεία το χρέος της, ότι θα πρέπει να οδηγήσει τη νεολαία σε σωστούς αθλητικούς προσανατολισμούς, σε μια ολοκληρωμένη αθλητική παιδεία, μέσα σε ολοκληρωμένες και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, που δυστυχώς απουσιάζουν δραματικά από την πόλη, αλλά και ολόκληρο το νομό.
Μια παιδεία, που θα αναζωογονήσει τις πανανθρώπινες αξίες της συναδέλφωσης των ανθρώπων, της ειρήνης και της ευγενικής άμιλλας. Διαχρονικές αξίες που χάρισε στην ανθρωπότητα ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και που όλοι να είναι απόλυτα σίγουροι πως μπορεί, πρέπει, και επιβάλλεται να το κάνει και η σημερινή κοινωνία, για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μελλοντικά στους κόλπους της, από τους σημερινούς αθλητές, αφού θα έχουν μάθει να αγωνίζονται και στη ζωή με σωστές αρχές, μπολιασμένοι από τα διαχρονικά πανανθρώπινα ιδεώδη του αθλητισμού.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...