Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, αυτή τη φορά, τήρησε τον λόγο του δίχως να μας κοροϊδέψει και τον είδαμε να φοράει γραβάτα στις δηλώσεις για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Νομίζω ότι του ταιριάζει απόλυτα ένα τραγουδάκι, «σουξέ» της δεκαετίας του ’80, με ερμηνεύτρια τη Ρίτα Σακελαρίου: «Είναι γάτα, είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα».
Όμως, το ζήτημα είναι τα «ποντίκια» τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι τα «κυνηγημένα» νιάτα της Ελλάδας, μαζί με τον ξεπουλημένο πλούτο της χώρας.
Αν η νυν κυβέρνηση έχει ένα μερίδιο ευθύνης, οι μεγάλες αντιπολιτευτικές παρατάξεις που άσκησαν εξουσία, έχουν πολύ μεγαλύτερο ενώ πλέον η «πονηριά» και εκμετάλλευση της Ε.Ε. κατά τη γνώμη μου έχει περάσει κάθε όριο.
Άκουσα τις «δακρύβρεχτες» δηλώσεις «συγκίνησης, αγάπης, αλληλεγγύης» των θεσμικών Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την Ελλάδα και τη βαθιά ικανοποίηση για την ολοκλήρωση μηχανισμών προστασίας από το «ελληνικό μικρόβιο», αυτό που δεν άκουσα ήταν ολοκληρωμένες απαντήσεις από έγκριτους δημοσιογράφους στην αίθουσα τύπου.
Συγκεκριμένα, σε τρεις ερωτήσεις, μία από τους «Financial times», από το δημοσιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων bloomberg και από την ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή». Κατά σειρά τέθηκαν τα εξής:
1. Η Ελλάδα συμφωνήθηκε να παρουσιάζει πλεόνασμα περίπου 2,3 % επί του ΑΕΠ κάθε έτος μέχρι το 2060, το οποίο αποτελεί μια παγκόσμια μοναδικότητα στη σύγχρονη οικονομία που ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταφέρει οποιοδήποτε κράτος, βάσει ποιών δεδομένων θεωρήσατε ότι θα το καταφέρει η Ελλάδα.
Απάντηση: Το σχέδιο συμφωνίας έχει μελετηθεί επαρκώς από τα τεχνικά επιτελεία και συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές.
2. Το «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης» που παρουσίασε η Ελλάδα κατά τις εκτιμήσεις οικονομικών συντακτών, «αξίζει λιγότερο κι από το χαρτί που χρειάστηκε να τυπωθεί», παρά το γεγονός ότι αποτελεί το θεμέλιο ανάκαμψης της χώρας αλλά και κύριο προαπαιτούμενο της σημερινής συμφωνίας, βάσει ποιών παραδοχών το εγκρίνατε;
Απάντηση: Το σχέδιο μελετήθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές και κρίθηκε επαρκές.
3. Αν η Ελλάδα παρουσιάζει απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους, έχει προβλεφθεί με ποιό τρόπο θα εποπτεύεται και πως θα συμμορφώνεται;
Απάντηση: Είναι πολύ αργά και είμαστε κουρασμένοι, καληνύχτα μάλλον καλημέρα…
Δυστυχώς μου φαίνεται ότι χάσαμε τον «Ήλιο» και δεν γνωρίζουμε ποιά από που ξημερώνει σε αυτή την έρημη χώρα, γι’ αυτό θα κλείσω χαρμόλυπα κι «ελληνικά» με ένα διαχρονικά επίκαιρο ποίημα του Νίκου Γκάτσου που ταιριάζει στην περίσταση, το «ματωμένο φεγγάρι» (το πρώτο τραγούδι της Μ. Φαραντούρη μελοποιημένο από Μ. Θεοδωράκη).
– Ένας κρατούσε το μαχαίρι άλλος κρατούσε το σπαθί κι εγώ σου κράταγα το χέρι το χέρι μου να ζεσταθείς
– Αγάπη μου, αγάπη μου θα σου μιλήσω τώρα για της χαράς την ώρα και για τη λευτεριά, αγάπη μου αγάπη μου στην πικραμένη χώρα θα σταματήσει η μπόρα και θα ‘ρθει η ξαστεριά
– Είναι το φεγγάρι ματωμένο κι ο ήλιος είναι σκοτεινός και μες τη νύχτα περιμένω ν ‘ανοίξει πάλι ο ουρανός».