Τον τελευταίο καιρό νομίζω ότι στην Ελλάδα γίνεται ένα εξαιρετικό έργο από την ελληνική δικαιοσύνη που ανταποκρίνεται στην – κατά γενική ομολογία- απαίτηση των καιρών για αποκατάσταση του λαϊκού αισθήματος δικαίου.
Είναι μια παρηγοριά η παραδειγματική και θαρραλέα στάση των δικαστών, οι οποίοι με τεράστιο φόρτο εργασιών και αντίξοες συνθήκες, επιτελούν μια εν δυνάμει κάθαρση ενός σάπιου κι ένοχου συστήματος.
Η μοναδική μας ελπίδα είναι η απερίσπαστη, αδιάβλητη κι ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Τίποτα άλλο. Νομίζω όλοι έχουμε αηδιάσει με την προκλητική και εγκληματική ασυλία των πολιτικών, τύπου Τσοχατζόπουλου, και άλλων μεγαλοαπατεώνων που κυριολεκτικά χόρευαν και εν μέρει συνεχίζουν να χορεύουν στην πλάτη του λάου.
Ευτυχώς που το χρεωκοπημένο πολίτικο σύστημα έχασε την επιρροή του άφησε σε ησυχία τη λειτουργιά της δικαιοσύνης.
Η αναθεώρηση του συντάγματος που ήδη σχεδιάζεται, καθώς προβλέπεται ανά πενταετία η επικαιροποίησή του, χωρίς υπερβολή είναι μια μεγάλη, ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για ανασυγκρότηση της χώρας αφού είναι η βαθύτερη πηγή δικαιοδοσίας και το ύστατο σημείο αναφοράς της πατρίδας μας.
Ο Σαμαράς έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο και προτείνει την επαναφορά του ασυμβίβαστου των βουλευτών και την άρση ασυλίας με κατάργηση της παραγραφής, λόγω παρέλευσης προθεσμίας. Επίσης προτείνει ένα σταθερό φορολογικό, τη δυνατότητα διενεργείας δημοψηφισμάτων και, το κυριότερο, την σύσταση επιτέλους ενός συνταγματικού δικαστηρίου.
Θα ευχόμουν και την ισχυροποίηση του θεσμού απονομής δικαιοσύνης και φυσικά την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Η αναθεώρηση του συντάγματος είναι μια υπόθεση υψίστης εθνικής σημασίας για την οποία νομίζω έχουμε όλοι οι έλληνες πολίτες την απόλυτη υποχρέωση συμμετοχής. Προσωπικά έστειλα την δική μου άποψη κι έλαβα απάντηση από τον συνταγματολόγο και υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο.
Η συνταγματική μας αρχή μπορεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά μας και να επανακαθορίσει το μέλλον μας, με την ενδυνάμωση του ρόλου της δικαιοσύνης και την θωράκισή της από την ελληνική κοινωνία.
Είναι συγκινητική η πρόσφορα δικαστικών λειτουργών που ακατάπαυστα κι ακαταπόνητα επιτελούν το έργο απονομής δικαιοσύνης, με ανυπέρβλητες δυσκολίες.
Οι άνθρωποι αυτοί, καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, να διορθώσουν τις ελληνικές παθογένειες και να εφαρμόσουν νόμους και διατάξεις σε μια διεφθαρμένη κι επιτηδευμένη καμιά φορά φαυλότητα, πληρώνοντας αυτοί σπασμένα από ένα εγκληματικό κι ανεύθυνο πολιτικό σύστημα.
Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου κ. Σκουρή , σε μια ημερίδα για την δικαστική προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπίστωσα την καλοσύνη, το ήθος και την ευαισθησία του για τα τεκταινόμενα καθώς και το γνήσιο ενδιαφέρον του για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Η ημερίδα αφιερώθηκε στην μνήμη του κ. Κρατερού ενός ανθρώπου που αγαπήθηκε και πρόσφερε πολλά σαν πρωτεργάτης στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1975.
Είναι μεγάλο προνόμιο η συμμέτοχη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έστω και με τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Είναι άδικο να μην γνωρίζουμε τις τόσο σημαντικές και σιωπηλές παρεμβάσεις της στη χωρά μας, μέσω ενσωμάτωσης οδηγιών και εναρμόνισης μας με το κοινοτικό δίκαιο το όποιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην δικαστική προστασία των πολιτών με την απαρέγκλιτη εφαρμογή θεμελιωδών ελευθεριών κι αρχών.
Ίσως είμαι υπερβολικός, αλλά προσκυνώ το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και νομίζω ότι αποτελούν ένα ιδανικό για το οποίο αξίζει να αγωνιζόμαστε. ‘Οπως και ότι πρεπει να εμπιστευτουμε την δικαστικη εξουσια που δεσμεύεται από το νόμο και αντλεί τη δύναμή της από εκεί.