Α’
Ας επιστρέψουμε εν τω μεταξύ στα προσφιλή και εθνοφελή ελληνικά μας σημειολογικά και εννοιολογικά πολυσήμαντα και πανοραμικά, που επί μακρόν εκτόπισαν τα της υγείας θέματα. Ουδέποτε καθ’ υπερβολήν, ανισοβαρή επί ζυγίω είτε χύμα κειμενάκια αμορφοποίητα, σαφέστατα ωστόσο νοηματικά. Με κενά αλλά δίχως την εκζήτηση και επιδίωξη μιας πληρότητας. Με παρείσφρηση, εξακτίνωση ή γέφυρες των αρχαίων προς συμβατά πεδία του σήμερα.
Άθλοι του Ηρακλή, του Θησέα, η Οδύσσεια, η Αργοναυτική εκστρατεία διαδραματίζονται στα πέρατα της οικουμένης, αγνώστων στοιχείων και συνόρων τότε, κάποια αγνώστων ως σήμερα. Η «ενότητα» Μαραθώνας – Θερμοπύλες – Σαλαμίνα – Πλαταιές – η καταδίωξη στη Μικρά Ασία, όπου ελάχιστοι ελληνικοί λαοί κατενίκησαν εχθρούς χιλιάδες φορές υπέρτερους αριθμητικά. Ακόμα και η από στρατιωτικής πλευράς ήττα στις Θερμοπύλες, συνυπολογίσθηκε ως θρίαμβος ισάξιος των νικών, όπως μεταγενέστερα το Αρκάδι, το Σούλι, το Μεσολόγγι. Η αδιανόητη, ανεπανάληπτη πορεία και κατάκτηση σε μια δεκαετία του Αλέξανδρου και η επί 1,5 αιώνα διάρκεια της αχανούς αυτοκρατορίας των επιγόνων.
Τα επιτεύγματα όλης της προ Χριστού μακραίωνης και τεκμηριωμένης ιστορίας και της συμπληρωματικής μυθολογίας που σημαίνει τα γεγονότα σε άλλη μορφή και με άλλη επιδίωξη. Επιτεύγματα επεκτεινόμενα πέραν του στρατιωτικού τομέα, εξίσου μεγαλειωδώς στις επιστήμες και στη φιλοσοφία. Στη δύναμη του νου, την διανοητική διάθεση και δυνατότητα, στις λαμπρές προσωπικότητες σε κάθε τομέα. Ούτε έναν Πυθαγόρα οι Βαβυλώνιοι. Κανέναν Αλέξανδρο οι Αιγύπτιοι. Κανείς Όμηρος – Ιλιάδα – Οδύσσεια στους Ινδούς, ενώ τα περί Μαχαράτα – φασκελοκουκουλωμένα α) μεταγενέστερα β) θεολογικά γ) ανώνυμα δ) ουδέποτε ο λοιπός κόσμος τα υιοθέτησε. Επί χιλιετίες διαρκώς και αδιαλείπτως ο κόσμος αγκαλιάζει τον ελληνικό πολιτισμό, βαφτίζει τις πόλεις και τα παιδιά του με τα ονόματα Ελλήνων ηρώων, φιλοσόφων, επιστημόνων, πόλεων, θέσεων, άθλων.
Ο ελληνισμός παντού και επί αιώνες απορροφήθηκε ως θρησκεία, με ονόματά του οι πλανήτες, τα διαστημόπλοια, τα ζώδια. Ως Άρειοι (γηγενείς), Αιγαίοι, Πελασγοί, Γραικοί (ο Γραικός γιος του βασιλέως της Φθίας Θεσσαλού, εγγονός του Αίμωνος, πρώτη ονομασία της Θεσσαλίας, Αιμωνία). Η ελληνικότατη ονομασία «Γραικοί» επικράτησε μέχρι τον 19ο αιώνα. Μινωίτες (ο Κρητικός χαρακτηρίζεται πρώτος πολιτισμός στην Ευρώπη, όμως ποιος επί όλης της γης προηγήθηκε σε επίπεδο πολυώροφων κτηρίων, πλοίων να διασχίζουν αποστάσεις ηπείρων, οργανωμένες αποικίες σε άλλη ήπειρο κ.λπ. κ.λπ.;), Μυκηναίοι, Αργείοι, στον Όμηρο ποταμηδών φύλα και φυλές, όταν λαοί απείρως μεγαλύτεροι παρουσιάζουν 2 – 3 φυλές, δεν κινήθηκαν πουθενά ή ελάχιστα και εξ ανάγκης. Οι Έλληνες πήγαν παντού. Πρόσφεραν σε όλους, αποίκησαν ως Μακεδόνες, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Κύπριοι, κάποτε προερχόμενοι από νήσους μεγέθους π.χ. της Αίγινας ή μικρότερου του Ρεθύμνου μας. 100 πόλεις μόνον η Κρήτη στον Όμηρο. Ταξίδευσαν πέραν όποιου γεωγραφικού ορίου με ονόματα, αριθμούς, χρονολογίες, μνημεία, τεκμήρια. Ποιος να τα πει αυτά, να αναδείξει, υπερασπισθεί και διαδώσει; Οι πωρωμένοι γραικύλοι μισέλληνες ενταύθα, ασπάζονται ολόγεμοι φαρμάκι και φθόνο προς την πατρίδα, ό,τι αλλοδαπό καταφθάσει διά της αντιγραφής. Εξωφρενισμοί, τερατώδη ψεύδη, παραποιήσεις, διωγμοί, οι μπουρμπουλήθρες από τους φωνακλάδες φαφλατάδες με τις διττής και πολλαπλής χρήσεως «θεωρίες» τους. Επιδίωξη σήμερα η αγελοποίηση, ισοπέδωση, κατά κατηγορία ποιμνιοποίηση, συσκότιση, παραπλάνηση και διαστροφή, τα ελληνικά να εξοβελιστούν ώστε τα επικρεμάμενα ναρκωτικά, εγκληματικότητα, ανηθικότητα, διαφθορά να καθιερωθούν. Οι συντεταγμένες των Ελληνικών αξιών να συνεχίζουν συντετμημένες, υποτιμημένες, κατακερματισμένες. Πρότινος Μ.Κ.Ο στη Λέσβο απαιτούσε να αποσυρθεί ένας σταυρός. Στη μπούργκα υποκλίνονται βεβαίως. Πέραν του ότι ο σταυρός είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να απαγορεύεται στην Ελλάδα, ας πάνε να δουν τον πανόμοιο στο μουσείο Ηρακλείου. Ουδείς φορέας για προστασία και διάδοση του σταυρού. Φτάνουν αυτοί της γαρίδας, του γυπαετού, της χελώνας.
Αρχαία Ελληνικά στην Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα). Τη νήσο αναφέρει ο Ονησίκριτος από τη μικρή Αστυπάλαια στο Αιγαίο, το 300 π. Χρ.
Η θεωρία της μουσικής διατυπώθηκε από τον Πυθαγόρα και τον Αριστοξένη. Η γνωμάτευση ότι οι ρυθμικοί ήχοι της κίνησης των πλανητών συνθέτουν μουσική, επαληθεύθηκε περί το 1980. Προ 30 ετών.
Χειροτεχνία, μηχανική, μεταλλειολογία (παγκοσμίως τα ορυχεία φέρουν το όνομα των Μινύων, μεταλλειολόγοι σε Αττική, Βοιωτία, Στερεά), εμπόριο, βιομηχανία, οργάνωση -κατανομή εργασίας γεννήθηκαν στην προϊστορική και αρχαία Ελλάδα.
Την Ατομική θεωρία διατύπωσαν ο Δημόκριτος και ο Λεύκιππος.
Πρώτος επί της Γης διακήρυξε ότι η γη κινείται α) περί τον ήλιο β) περί τον άξονά της, ο Σάμιος Αρίσταρχος. ΙΛΙΑΣ – Ρ. Β’ σ. 290 Ιλιάδα «περιτροπέος ενιαυτός» οι απλοί στρατιώτες.
Μεγαλύτερος εφευρέτης όλων των εποχών αναγνωρίζεται παγκοσμίως ο Αρχιμήδης. Χιλιετίες πριν ο Δαίδαλος στη Μινωική Κρήτη, μηχανική, ρομπότ, εφαρμογή πτητικών μηχανισμών σε ανθρώπους ώστε αυτοί να πετούν. Η επόμενη εφαρμογή φτερών σε άνθρωπο ο οποίος διένυσε μόλις 100 μ, σημειώνεται στα παγκόσμια χρονικά, αρχές του 20ου αιώνα!
Ο Γκαίτε αποφαίνεται «ό,τι η καρδιά και ο νους για το σώμα, είναι η Ελλάς για την ανθρωπότητα». Κατά τον Φ. Μιστράλ, Γάλλος ποιητής – βραβείο Νόμπελ 1904 «κι αν είναι να πεθάνουμε για την Ελλάδα, θεία η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει».
* Ο Νικόλαος Ξυπολυτάς είναι χειρουργός, πρώην διοικητής ΓΝΡ, υπεύθυνος τομέα υγείας Ν.Δ.-ΝΟΔΕ Ρεθύμνου