Αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ενώ για τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας οι χρηματαγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Σαν αποτέλεσμα η λύση στην οικονομική κρίση δεν είναι ένας μεμονωμένος δανεισμός, η λύση στην κρίση είναι μια συνολική αλλαγή της προοπτικής και της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που υπάρχει ένα οικονομικό αδιέξοδο, μπαίνουν κάποιοι μηχανισμοί και επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Με μια πρόχειρη προσέγγιση μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι κάθε 20 χρόνια ο καπιταλισμός κάνει τον ίδιο κύκλο. Οι μηχανισμοί που μπαίνουν για να επαναφέρουν την οικονομία ξανά σε τροχιά ανάπτυξης είναι δυο, πρώτον είτε κάποιος πόλεμος για την επανατοποθέτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε κάποια νέα προοπτική ανάπτυξης. Τα παραδείγματα είναι αρκετά μέσα από την ιστορία καθώς, από το παρελθόν έχουμε δει το κραχ του 1929 να οδηγεί σταδιακά στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ενώ και την ιδία στιγμή έχουμε δει από την άλλη και την Μαύρη Δευτέρα του 1987 και την βουτιά στα χρηματιστήρια του κόσμου, να οδηγεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια σε ένα οικονομικό μπουμ κυρίως σε νέους τότε τομείς όπως η οικοδομή – αγορά ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών και ο μαζικός αυξημένος τουρισμός.
Σαν αποτέλεσμα το δεδομένο είναι ότι όταν περάσει η κρίση σταδιακά έρχεται και μια μεγάλης έκτασης οικονομική ανάπτυξη.
Η σημερινή κρίση δεν είναι τα αποτελέσματα μιας Μαύρης Δευτέρας και μιας μεγάλης χρηματιστηριακής πτώσης, τα σημερινά δεδομένα είναι πιο κοντά σε μεταπολεμικές περιόδους και προέρχονται κύριος από τους λάθους χειρισμούς και το εύκολο κέρδος των funds ανά τον πλανήτη, των καιρό της ευημερίας. Σαν αποτέλεσμα το ίδιο μεγάλο και ραγδαίο θα είναι και το οικονομικό μπουμ το οποίο θα έρθει όταν κάνει τον κύκλο της η νέα αυτή καπιταλιστική κρίση. Και το όνομα της οικονομικής ευημερίας την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα θα ακούει στο όνομα τεχνολογικό οικονομικό μπουμ.
Σαν αποτέλεσμα όταν βρει τον τρόπο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να επουλώσει τις πληγές του και να έρθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, ο νέος αυτός δρόμος θα ανοίξει νέους ορίζοντες και θα τονώσει την οικονομία σε παρά πολλούς τομείς. Πλέον και με την διαφαινόμενη έκρηξη στο τομέα της τεχνολογίας, θα αλλάξει ριζικά η προοπτική της ανάπτυξης, καθώς θα τεθούν θέματα αλλαγής σπιτιών σε τεχνολογικά σπίτια με αυτοματισμούς, τεχνολογικά αυτοκίνητα με διαδίκτυο κλπ.
Όλες αυτές οι παραπάνω καινοτομίες είναι έχουν πλέον ξεπεράσει το τομέα της έρευνας και φτάνουν στο βήμα στο οποίο ψάχνουν τρόπο να τοποθετηθούν στην αγορά και να μπουν σε γραμμή παράγωγης. Όταν γίνει αυτό το βήμα θα ανοίξουν πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα αρχίσει ξανά να κάνει κύκλο το χρήμα στη οικονομία.
Για την Ελλάδα συγκεκριμένα το δεδομένα είναι ότι μαζί με την προοπτική ενός τεχνολογικού οικονομικού μπουμ έρχεται και η προοπτική εκμετάλλευσης ενδεχόμενων κοιτασμάτων στο υπέδαφος, μια τελείως νέα οικονομική προσέγγιση για την εγχώρια οικονομία, σαν αποτέλεσμα το απώτερο οικονομικό μέλλον για την χώρα μας, μόνο δυσοίωνο δεν προβλέπεται.
Πλημμυρικοί κίνδυνοι
Εικόνα 1. Οδογέφυρα στο ρέμα Βλυχιάς: (α) Σχήμα και (β) τμήμα της σημερινής κατάστασης (Angelakis et al., 2020). Γενικά, ως...