Το 2011 ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή ο λεγόμενος «νόμος Διαμαντοπούλου» για την ανώτατη εκπαίδευση. Είχε προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος δύο ετών, είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο πολλές διατάξεις εκσυγχρονισμού στην εκπαίδευση και έγινε νόμος με την ψήφο 255 βουλευτών, δηλαδή με ποσοστό 81%, πράγμα σπάνιο για το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άρχισε να σκεπαρνίζει τον νόμο: ο Μπαλντάς με μια μπαλταδιά αποφάνθηκε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά και ο Φίλης συνεχιστής του πνεύματος Μπαλτά προώθησε την ισοπέδωση και την οπισθοδρόμηση σχετικά με αυτόν τον νόμο.
Το καίριο χτύπημα το δίδει ο Γιαβρόγλου, πανεπιστημιακός, λέει, καθηγητής με το νομοσχέδιο – σκούπα, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή από 149 βουλευτές της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (ποσοστό βουλευτών 49%). Ποιες αλλαγές φέρνει αυτός ο νόμος θέλει πολύ μελάνι να περιγραφεί. Ο πολύς κόσμος εντόπισε την κριτική του στην ανάδειξη σημαιοφόρου στα Δημοτικά Σχολεία με κλήρωση (αφού η αριστεία καθιερώθηκε ως ρετσινιά). Τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρά, γιατί συνιστούν όπισθεν ολοταχώς πορεία στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης της ελληνικής νεολαίας. Περιορίζομαι σε ένα μόνο παράδειγμα: επαναφέρει το άσυλο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Δηλαδή το αίσχος που έχομε δει να γίνεται σε πολλά πανεπιστήμια: να οχυρώνεται μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου μια «συνιστώσα», να κάνει, λέει, διάλογο και έπειτα αυτή η ομάδα να βγαίνει με βόμβες μολότοφ να καίει την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να τα εμποδίσομε «να κάνουν διάλογο» υποστηρίζει ο Γιαβρόγλου, επί της υπουργείας του οποίου παρουσιάστηκαν κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους….
Διάλεξαν οι κυβερνώντες την εποχή της θερινής ραστώνης για να περάσουν ένα νομοσχέδιο – σκούπα που εκτιμώ ότι θα στραφεί εναντίον τους. Δεν είναι μόνο το ότι μια μειοψηφική λυκοσυμμαχία αριστεροδεξιών κυβερνώντων ψήφισαν να αχρηστευθεί ο νόμος που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές, αλλά συνέβη και τραγελαφικό: πολλοί από τους 149 κυβερνητικούς βουλευτές που ψήφισαν αυτό το έκτρωμα, ανήκαν παλαιότερα στην Ν.Δ. ή στο ΠΑΣΟΚ και είχαν ψηφίσει τον «νόμο Διαμαντοπούλου», που τώρα κατάργησαν, χωρίς ντροπή, με πρώτο και καλύτερο τον Πάνο Καμμένο.
Καλό είναι να επαγρυπνά κάθε πολίτης, άσχετα τι ψήφιζε στο παρελθόν, γιατί η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (δεξιόζερβη εταιρία) ήδη μας έχει φεσώσει ως χώρα με 89+12 δισεκατομμύρια ευρώ, ίσον 101.000.000.000 ευρώ (και όποιος το υποστηρίζει, τον λένε ψεύτη οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους), αλλά γκρεμίζουν ό,τι καλό υπήρχε, με έναν και μόνο στόχο: να στήσουν την εξουσία τους στα ερείπια των έργων τους.
Ξεχνούν όμως ότι το ψέμα έχει κοντά πόδια και όπως είπε ο Σοφοκλής «Ζεύς κόμπους γλώσσης υπερεχθαίρει» (με ελεύθερη απόδοση σημαίνει: όποιος δε λογαριάζει το λαό, τρώει το κεφάλι του».
Ο υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι έκαμε διάλογο, πριν συντάξει το νομοσχέδιο. Όντως, έκαμε διάλογο 2-3 μηνών. Αλλά ποιος σοβαρός πολίτης που μπορούσε να συνεισφέρει με τις γνώσεις του, θέλησε να αναμειχθεί, τη στιγμή που ο Γιαβρόγλου είχε υποστηρίξει στην Αυγή το 2011 ότι ήταν ήττα της αριστεράς η ψήφιση του «νόμου Διαμαντοπούλου» (από 255 βουλευτές), επομένως με τον νόμο που σχεδίασε πήρε εκδίκηση…
Από τις 100 αλλαγές που φέρνει ο νόμος Γιαβρόγλου σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης εκτιμώ ότι οι 90 είναι βλαπτικές για τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και την ελληνική νεολαία. Μόνο 10 από αυτές πιθανόν να διατηρηθούν στην αλλαγή που αμέσως μετά τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού θα κάμει όποια κυβέρνηση εκλεγεί.
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι μετά από εκλογές εφαρμόζει το πρόγραμμά του. Άραγε στο πρόγραμμά του ήταν να φορτώσει τον ελληνικό λαό 101 δισεκατομμύρια ευρώ και να βάλει πάλι τους μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια;
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος