Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν χθες στον Καλλικράτη Σφακίων οι εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του χωριού σε μαρτυρικό χωριό.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων Ειρηναίος.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός αναφέρθηκε στις τέσσερις καταστροφές του χωριού αλλά και την τελευταία βάρβαρη πράξη των ναζί κατακτητών και των συνεργατών τους τον Οκτώβρη του 1943. Μίλησε για ηθική δικαίωση του Καλλικράτη και των Σφακίων για την αναγνώρισή του ως μαρτυρικό χωριό που καθυστέρησε αλλά ήλθε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε:
«Τιμούμε σήμερα εδώ, στον Καλλικράτη, την μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου του 1943. Τιμούμε την μνήμη τους και διδασκόμαστε απ’ αυτήν. Γιατί το να τιμάς την μνήμη μαρτύρων σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς.
Και δεν ξεχνάμε: Πρώτον ότι για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή Αρχή. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε. Και γι’ αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με την θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα Σύνορά μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας. Υπενθυμίζω ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο Χρέος της υπεράσπισης της Ελευθερίας, το Έθνος των Ελλήνων θα το πράξει με όρους αρραγούς ενότητας. Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο να κάνουμε ξανά λάθη που, μέσα από διχόνοιες και διχασμούς, στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμα και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. Στην μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, θα προασπίσουμε την Ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι.
Δεύτερον, στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από την ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν μορφώματα, τα οποία είναι ουσιαστικά – και δυστυχώς- συνεχιστές αυτής της θηριωδίας, της απάνθρωπης ιδεολογίας -αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία- και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε τέτοια μορφώματα να καθορίζουν το μέλλον μας και, ιδιαίτερα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Και τέλος θυμίζω, όπως το έχω κάνει πολλές φορές, ότι στην μνήμη τους -και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, κάθε άλλο, αλλά απόδοση δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού- ότι εμείς, οι Έλληνες, διεκδικούμε πάντα στην μνήμη τους και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι απαιτήσεις μας και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο είναι -όπως έχω πει πολλές φορές- νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και είμαι βέβαιος ότι και η Γερμανία -μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον Ευρωπαϊκό δρόμο και η οποία συμπαραστάθηκε ενεργώς και με κορυφαίες προσωπικότητες στην τελευταία περιπέτεια που έζησε η Χώρα μας- αντιλαμβάνεται ότι το να σέβεσαι τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι πράξη Χρέους. Αιωνία η μνήμη τους».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καλογεράκης.
Αμέσως μετά ριζίτικο απέδωσε η ριζίτικη ομάδα Ασφένδου, ενώ στην συνέχεια χόρεψε παραδοσιακό πεντοζάλη το συγκρότημα τα «Σφακιά», ενώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφέρθηκε ως δώρο ένα παραδοσιακό μαχαίρι και μία φωτογραφία του Καλλικράτη κατά τη διάρκεια της καταστροφής.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Μπόλαρης, ενώ παρόντες στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Βουλγαράκης και Νίκος Καλογερής, οι πρώην βουλευτές Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εφοπλιστής Γιώργος Βαρδινογιάννης.