Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΕΡΑΚΗ
Πριν λίγες μέρες διάβασα στον τοπικό τύπο τους προβληματισμούς συμπολίτη μας σε σχέση με την επιχειρούμενη Μεταφορά των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου που είναι σήμερα εγκατεστημένες, στο χώρο της Σχολής Χωροφυλακής με την ανέγερση νέου Διοικητηρίου.
Θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε και τους δικούς μου προβληματισμούς για το σοβαρό αυτό θέμα για το οποίο θεωρώ έχουν παρθεί εντελώς λαθεμένες αποφάσεις.
Γνωρίζουμε ότι σήμερα οι πολυπληθείς Δημόσιες Υπηρεσίες απομακρύνονται από τον ιστό των πόλεων για αποσυμφόρηση, αποτελεσματικότερη λειτουργία και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πουθενά δεν συμβαίνει αυτό που επιχειρείται στο Ρέθυμνο οι υπηρεσίες της Αστυνομίας (γραφεία, προσωπικό, οχήματα κ.λ.π.) να μεταστεγαστούν πλησίον του κέντρου της πόλης.
Η επιλογή του χώρου της Σχολής Χωροφυλακής είναι εντελώς αψυχολόγητη απόφαση, που αν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στην πόλη, στους κατοίκους και στην ίδια την υπηρεσία της Αστυνομίας τη στιγμή που:
– Δεν υπάρχει ελεύθερος ζωτικός χώρος για την εξυπηρέτηση των πολιτών, πάρκινγκ αυτοκινήτων κ.λ.π.
– Δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση, αφού ουσιαστικά ένας μόνο δρόμος συνδέει τη Σχολή με το συγκοινωνιακό δίκτυο.
– Η Σχολή είναι περιτριγυρισμένη από κατοικίες και η λειτουργία και της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο χώρο, θα επιβαρύνει κατά πολύ τη ζωή των κατοίκων.
– Πολύ κοντά υπάρχουν Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Παιδικοί σταθμοί και σε ώρες αιχμής δημιουργείται συγκοινωνιακή συμφόρηση.
Με δυο λόγια, η υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης θα είναι εγκλωβισμένη μέσα στην πόλη και πέρα των άλλων ούτε οι ίδιες οι λειτουργικές και επιχειρησιακές της ανάγκες θα μπορούν επαρκώς να εξυπηρετηθούν.
Τη θέση του νέου Διοικητηρίου για την μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης οφείλουν οι Τοπικοί Φορείς και η Πολιτεία να την εξεύρουν έξω ή στις παρυφές της πόλης και όχι να επιλέγεται η εύκολη (μη) λύση της Σχολής Χωροφυλακής.
Οι θιασώτες αυτής της καταστροφικής λύσης ας το σκεφθούν ωριμότερα, γιατί σε λίγα χρόνια που θα έχει πληγεί βάναυσα η πόλη και θα διαπιστωθούν τα αδιέξοδα, θα αναγκαστούν σε διόρθωση των «ημαρτημένων» και θα ψάχνουν για νέα μετεγκατάσταση.