Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη είναι η πιο κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση αυτής της περιόδου. Στην κάλπη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια αδιαμφισβήτητη ήττα αλλά όλοι ξέρουμε ότι διαχρονικά οι ευρωεκλογές προσφέρουν την ευκαιρία μιας «χαλαρής» ψήφου σε πολιτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται στη βουλή, αλλά και τη δυνατότητα μιας ψήφου διαμαρτυρίας για τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση. Στις εθνικές εκλογές όμως το διακύβευμα είναι τελείως διαφορετικό. Οι πολίτες επιλέγουν με ποιο πολιτικό σχέδιο, με ποιες κοινωνικές συμμαχίες, με ποιους εκπροσώπους και με ποια αξιοπιστία θα κυβερνηθεί η χώρα.
Και στο πεδίο αυτό, δηλαδή στην προγραμματική αντιπαράθεση ουσίας, η κυβέρνηση έχει συγκριτικό πλεονέκτημα:
Έβγαλε με κόπο τη χώρα από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των της ύφεσης, των μνημονίων και των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών. Με την κοινωνία πληγωμένη αλλά όρθια, σε συνθήκες, πρωτοφανούς κοινωνικής ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας. Και αυτό έγινε επειδή ακριβώς απέδειξε στους δανειστές της χώρας ότι η οικονομία ανακάμπτει, ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και οι στόχοι, ότι υλοποιούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ότι ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, ότι υπάρχει αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε έξοδος από την κρίση και δεν θα έκλεινε το 3ο μνημονιακό πρόγραμμα. Είναι εθνική κατάκτηση το ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια γιατί δημιουργούνται νέες δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης, ενίσχυσης της απασχόλησης, στήριξης του Κοινωνικού Κράτους και γρήγορης «επούλωσης των πληγών» της λιτότητας.
Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει «δείγματα γραφής» στο Ρέθυμνο. Αμφισβητήσαμε στην πράξη το χρεωκοπημένο μοντέλο του παραγοντισμού, του τοπικισμού, του ρουσφετιού και της ευνοιοκρατίας. Βοηθήσαμε τον τόπο μας και τους ανθρώπου του χωρίς πελατειακή και ψηφοθηρική λογική, στηρίξαμε τις ώριμες και ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών του με βάση την ιεράρχηση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Αναλυτικά οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν στον νομό Ρεθύμνου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε υποδομές-κοινωνικές υπηρεσίες:
Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 18,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος για την κατασκευή διυλιστηρίου για τα νερά του Φράγματος Ποταμών που θα λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης του Ρεθύμνου και της βόρειας τουριστικής ζώνης του νομού.
Έγκριση χρηματοδότησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 5,1 εκ. ευρώ για το έργο επέκτασης του κεντρικού αγωγού του Φράγματος Ποταμών για την άρδευση 14.000 στρεμμάτων του Κάμπου Ρεθύμνου.
Επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου ύψους 5,5 εκ. ευρώ. Επιπλέον έργα ύψους 3 εκ. ευρώ για ύδρευση-αποχέτευση από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος.
Aποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις με χρηματοδοτήσεις 48 εκ. ευρώ στην Π.Ε. Ρεθύμνου.
Aπλόχερη χρηματοδότηση των δήμων της Π.Ε. Ρεθύμνου με συνολικά 30 εκ. ευρώ μόνο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», για έργα κρίσιμης σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών και το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης και της ενδοχώρας.
Παραχώρηση μετά από πολλά χρόνια έκτασης 500 στρεμμάτων της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης.
Δωρεάν παραχώρηση χρήσης για 30 χρόνια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του κτηρίου του Κ.Ε.Γ.Ε. έκτασης 9.764 τ.μ. στον δήμο Ρεθύμνου, για στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
Χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Κρήτης με 180 εκ. ευρώ για κατασκευή 2000 φοιτητικών κατοικιών που απαντά στο πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο Ρέθυμνο και για την αποπεράτωση του Μεγάλου Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου. Εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ για κατασκευή νέας φοιτητικής εστίας δυναμικότητας 125 δωματίων. Χρηματοδότηση 7,5 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ για την επέκταση της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στου Γάλλου με νέο κτήριο 2.400 τ.μ.
Αναβάθμιση του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης μέσω της μετεξέλιξης του σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και με την ίδρυση Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών στο Ρέθυμνο.
Το έργο του Πλατύ Ποταμού χαρακτηρίστηκε εθνικής σημασίας από την κυβέρνηση, πράγμα που διευκολύνει τη χρηματοδότηση του στο άμεσο μέλλον και προχώρηση η ωρίμανση της δημοπράτησης του έργου.
Στα 339 εκ. ευρώ ανέρχονται συνολικές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Π.Ε. Ρεθύμνου από το 2015 έως σήμερα (Πυλώνας Ι και ΙΙ της ΚΑΠ, De Μinimis).
Στο 1,7 εκ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ από το 2015 έως σήμερα στην Π.Ε. Ρεθύμνου.
Αντιστροφή των λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον νομό Ρεθύμνου: Το 2014 άνοιξαν 305 και έκλεισαν 687 επιχειρήσεις. Αντίθετα, το 2018 άνοιξαν 311 και έκλεισαν μόνο 186 επιχειρήσεις. Το 2019 (από 1/1 μέχρι 19/6) άνοιξαν 188 και έκλεισαν μόνο 46 επιχειρήσεις στον νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου (ΓΕΜΗ).
Αυξήθηκαν το 2018 κατά 543 (3.016 επιχειρήσεις) οι συνολικές επιχειρήσεις και παραρτήματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Ρεθύμνου σε σχέση με το 2014 (2.473 επιχειρήσεις), σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Χρηματοδότηση 1,65 εκ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου δήμου Ρεθύμνου για την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας.
Μείωση της ανεργίας στην Π.Ε. Ρεθύμνου στο 15,6% το 2018 από 22% to 2014 (28% ήταν η ανεργία το 2013), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο αριθμός εργαζομένων-μισθωτών με σχέση ιδιωτικού τομέα στην Π.Ε. Ρεθύμνου αυξήθηκε κατά 3.063 άτομα το 2018 (15.157 άτομα) σε σχέση με το 2014 (12.094 άτομα) σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Έγκριση χρηματοδότησης 5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών για χάραξη νέου δρόμου Ηράκλειο-Ανώγεια-Πέραμα για το τμήμα του δρόμου στον νομό Ρεθύμνου, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ανωγείων.
Από τον Μάρτιο 2016 που ψηφίστηκε ο Ν. 4368 για την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έως τον Μάρτιο 2019, νοσηλεύθηκαν 3.123 ανασφάλιστοι πολίτες στο Νοσοκομείο και πραγματοποιήθηκαν 29.718 επισκέψεις ανασφάλιστων στα εξωτερικά ιατρεία και στο ΤΕΠ, με συνολική δαπάνη 3,4 εκ. ευρώ.
Διορισμοί 26 μόνιμων ιατρών ΕΣΥ από το 2016 έως σήμερα και 44 νοσηλευτών, διοικητικών και λοιπών ειδικοτήτων. Συνολικά αύξηση 25% στο προσωπικό όλων των κατηγοριών.
Επιχορήγηση 2,9 εκ. ευρώ για έργα υποδομών και εξοπλισμού μεταξύ αυτών 900.000 ευρώ για τη προμήθεια και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου.
Επαναλειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής-Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) που ήταν κλειστό και τώρα λειτουργεί με 15 άτομα προσωπικό και 3.000 επισκέψεις ανά έτος.
Ας θυμηθούμε τα «δείγματα γραφής», τα «έργα και τις ημέρες» των πολιτικών μας αντιπάλων και ας αποφασίσουμε τι θέλουμε:
Αναδιοργάνωση της χώρας με κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια, χωρίς τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος ή παλινόρθωση ενός ανυπόληπτου συστήματος εξουσίας που ευθύνεται καταλυτικά για τη χρεωκοπία της χώρας;
Η «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» (κατά τη ΝΔ) κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια!
Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θυμούνται, αναστοχάζονται, συγκρίνουν και αποφασίζουν για τη ζωή τους.
* Ο Γιώργος Βλαστός είναι μέλος της Κ.Ε. και συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ