Σε λίγους μήνες οι συμπολίτες θα κληθούν να επιλέξουν, με την ψήφο τους, την επόμενη δημοτική αρχή της πόλης μας και το αντίστοιχο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Η δημοκρατία προβλέπει για όλους (σχεδόν) τους πολίτες το δικαίωμα του εκλέγειν, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγεσθε.
Είναι λογικό, και χρήσιμο, οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν πλήρως τις υποψηφιότητες και, κυρίως, το βιογραφικό τους.
Στο πλαίσιο αυτής της άποψής μας, καίτοι θα μπορούσε να πει κανείς ότι μετά από έξι θητείες στον δήμο ήδη γνωριζόμαστε, όμως θεωρούμε σαν υποχρέωση (αλλά και δικαίωμά μας!) να αυτοπαρουσιασθούμε, προς τους συμπολίτες, ώστε να μας γνωρίσουν πλήρως, από την πλευρά της ενασχόλησής μας στα κοινά αυτής της πόλης.
Και επειδή τα πολλά λόγια δεν αποφέρουν ουσία, να μπούμε κατ’ ευθείαν στην ουσία.
Βρεθήκαμε εντελώς… συμπτωματικά στο Ρέθυμνο, τον Απρίλη του 1970, σαν έφεδρος αξιωματικός διοικητής κλιμακίου της 7ης ΜΟΜΑ, στην Κρύα Βρύση.
Βέβαια αυτό το «συμπτωματικά» δεν ήταν καθόλου τυχαίο, αφού υπήρχε «ουσιαστικός λόγος», και επιδιώχθηκε από μας… πιεστικά, (χρησιμοποιήθηκε ακόμη και… «μέσον» για να «καταφέρουμε» να τοποθετηθούμε στην 7η ΜΟΜΑ, μοναδική «θέση» για αξιωματικό μηχανικού πάνω στην Κρήτη!).
Πριν την τοποθέτηση μας στην 7η ΜΟΜΑ και στο κλιμάκιο της Κρύας Βρύσης, είχαν προηγηθεί σπουδές πολιτικού μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με καλές «περγαμηνές».
Η καταγωγή μας, όπου ζήσαμε τα παιδικά μας και τα γυμνασιακά μας χρόνια, είναι το νησί Μήλος, απ’ όπου μετακομίσαμε στον Πειραιά για τις τρεις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και την προετοιμασία των εξετάσεων για το πολυτεχνείο.
Από τα φοιτητικά μας χρόνια είχαμε δράση στα κοινά του νησιού μας, μέσα από τον σχετικό σύλλογο του Πειραιά. Παράλληλα προχωρήσαμε στην ίδρυση ενός πολιτιστικού συλλόγου στο νησί, ο οποίος «έζησε» μόνο μέχρι την πρώτη (και τελευταία!) ιδρυτική γενική συνέλευσή του, αφού μόλις αυτή περατώθηκε, εμείς είχαμε «προσωπική… συνεργασία» με τον τότε διοικητή χωροφυλακής του νησιού, από τον οποίο πήραμε …κόκκινη κάρτα (και εμείς και ο σύλλογος!).
Όταν ήρθαμε στο Ρέθυμνο δουλέψαμε με περίσσιο μεράκι στα κλιμάκια της ΜΟΜΑ, όπου εργασθήκαμε (Κρύα Βρύση, Σπήλι, Ασώματος), και διακριθήκαμε για την οργάνωση, τον προγραμματισμό, και την απόδοση των κλιμακίων (διανοίξεις νέου δρόμου Κρύα Βρύση – Αγ. Γαλήνη, βελτιώσεις δρόμου Σπήλι – Κρύα Βρύση, λατομεία Ασωμάτου και Πλατανέ, και οδοστρωσία-ασφαλτόστρωση δρόμου Κοξαρέ – Πλακιά).
Από τον Ιανουάριο του 1972, οπότε τελειώσαμε την 27μηνη θητεία μας, εγκατασταθήκαμε επαγγελματικά στο Ρέθυμνο, με πρώτη μας δουλειά (σαν υπάλληλος μηχανικός) στο ξενοδοχείο Ελ Γκρέκο, στον Πηγιανό Κάμπο, όπου εκτελέσαμε τις χαράξεις και τις εκσκαφές του ξενοδοχείου.
Από τότε έχουμε «ανακατευθεί» και προσφέρει (αυτό θέλουμε να πιστεύουμε!) σε όλα τα τοπικά «μετερίζια».
Να κάνουμε ένα γρήγορο «φλας μπακ»!
1. Δημοτικά Θέματα. Μετείχαμε στον συνδυασμό του αείμνηστου Μανώλη Καλαϊτζάκη στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την επταετία, το 1975.
Εκλεγήκαμε με καλή σειρά, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά μας δεν ψήφιζε τότε, επειδή τα εκλογικά μας δικαιώματα ήταν σε Μήλο και Χανιά.
Στην διάρκεια της τετραετίας εκείνης είχαμε καταθέσει πολλές γραπτές προτάσεις, και εκτός του δημοτικού συμβουλίου στελεχώναμε και την δημαρχιακή επιτροπή.
Ένα βασικό θέμα της εποχής εκείνης, η παράκαμψη του Ρεθύμνου, «σπρώχθηκε» νοτιότερα (εκεί που τελικώς κατασκευάσθηκε) μέσα και από τις δικές μας έντονες απόψεις! Να θυμηθούμε ότι η χάραξη της μελέτης περνούσε πολύ χαμηλά, από τον Μασταμπά!!!
Ξαναείμαστε υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο στις εκλογές του 1990, 1994, 1998, και 2002. Τις τρεις πρώτες εκλογές εκλεγήκαμε, αυξάνοντας κάθε εκλογή τις ψήφους μας κατά 50% περίπου.
Το 2002, μετείχαμε με ανεξάρτητο συνδυασμό, στον οποίο είμαστε επικεφαλής, αλλά… συνθλιφθήκαμε από τους δύο συνδυασμούς που υποστήριζαν τα δύο μεγάλα κόμματα, και δεν εκλεγήκαμε, αφού το 3,8% που λάβαμε …δεν έφθανε.
Το 2006 συμμετείχαμε στις δημοτικές εκλογές, επικεφαλής του συνδυασμού, που στήριξε η ΝΔ.
Το 2010 ηγηθήκαμε ανεξάρτητου συνδυασμού, τον οποίο, κατόπιν, δήλωσε ότι στηρίζει η ΝΔ.
Από το 1991 μέχρι το 2002 που είχαμε την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας στον δήμο Ρεθύμνου, διατελέσαμε δύο χρόνια αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (1991-2), και τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος (1994, 5, 6, 9). Μετείχαμε σε πολλές επιτροπές και είχαμε διάφορες αρμοδιότητες. Παντού προσπαθήσαμε να βάλλουμε όσα λιθαράκια μπορούσαμε (ενάντια στις υπάρχουσες δυσκολίες), για τη λύση των προβλημάτων και την προώθηση των θεμάτων της πόλης μας.
Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο, είναι… εκατοντάδες!
Κάποιες υλοποιήθηκαν, κάποιες εγκρίθηκαν αλλά στην συνέχεια… ξεχάσθηκαν, και κάποιες άλλες ακόμη «ζεσταίνουν» τα συρτάρια του δήμου, και δεν αξιώθηκαν ούτε καν να συζητηθούν. Σταχυολογικά θα καταγράψουμε μερικές από τις επιτυχίες μας αυτά τα χρόνια στον δήμο.
Κτίσαμε τον δακτύλιο της παλιάς πόλης στην τελική του μορφή (που ακόμη σήμερα εφαρμόζεται!), οργανώσαμε κτιριακά και λειτουργικά τα δημοτικά σφαγεία, δρομολογήσαμε λειτουργικά το νέο (δημοτικό) νεκροταφείο, οργανώσαμε την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης και την λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης (δουλειά που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, όπως εμείς την είχαμε οργανώσει), θέσαμε, παλέψαμε και υλοποιήσαμε την μελέτη αντισεισμικής προστασίας της πόλης μας, οργανώσαμε την δημοτική επιτροπή παιδείας (το 1994 που είχαμε την αρμοδιότητα της), «κρατήσαμε» και στήσαμε το Μουσικό γυμνάσιο στην πόλη μας με στέγαση, (κατόπιν έντονης προσπάθειας!) στο πρώην Ορφανοτροφείο, «ιδρύσαμε» το 16ο δημοτικό σχολείο στον Μασταμπά, «σώσαμε» τον 2ο βρεφονηπιακό σταθμό και τον προσφέραμε σε πρότυπη, τότε, κτιριακή κλπ. υποδομή στους γονείς της πόλης μας, ανοίξαμε τους δρόμους στο κέντρο της πόλης μετά από 50 χρόνια ύπαρξής τους στα σχέδια πόλης (Δημοκρατίας, Επιμ. Μαρούλη (φούρνος Ξενάκη), κλπ.), ανοίξαμε τον δρόμο της δανειοδότησης για την λύση «βαρέων» προβλημάτων της πόλης (ένα δάνειο για αποζημιώσεις ρυμοτομίας (οικόπεδο Αγ. Γεωργίου, δρόμος Ξενάκη, δρόμος στον Μασταμπά κλπ.) και ένα δάνειο για την χρηματοδότηση της εφαρμογής δακτυλίου και κυκλοφοριακής μελέτης), περπατήσαμε την μεταφορά δόμησης και ανοίξαμε κάποιους δρόμους χωρίς δραχμή του δημοτικού ταμείου (π.χ. 21ης Μαΐου στην Καλλιθέα, κλπ.), σώσαμε (κυριολεκτικά!!!) τα οικόπεδα των οικισμών Ρισβάν και Ιρφάν Μετόχια «βγάζοντας» την καταστροφική περιοχή «Γ» που «έσβηνε» όλη την περιοχή και την καθιστούσε αδόμητη(!), και πάρα πολλά άλλα!
Είμαστε, πάντοτε, καθημερινά, και σχεδόν… ολημερίς, στο δημαρχείο και «στους δρόμους» της πόλης, προσπαθώντας για την πόλη και τους πολίτες της.
Σήμερα μετρούμε έξι δημοτικές θητείες, που πρέπει να είναι οι περισσότερες που υπάρχουν στον δήμο μας.
2. Συνδικαλιστικά Θέματα. Μετείχαμε ενεργώς όλα αυτά τα σαράντα δύο χρόνια που δουλέψαμε στην πόλη μας, στα συνδικαλιστικά όργανα των μηχανικών.
Έχουμε κάποιες …δεκαετίες σαν αιρετό μέλος στα τοπικά συνδικαλιστικά όργανα.
Μετείχαμε (μέχρι την αποχώρησή μας) σε όλες τις μέχρι τότε εκλεγμένες 3μελείς, παλιά, και 5μελείς, τώρα, νομαρχιακές επιτροπές Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Μετείχαμε, δύο τριετίες, σαν εκλεγμένο μέλος της 200μελούς πανελλήνιας αντιπροσωπείας του τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Είμαστε, επί δύο τριετίες, πρόεδρος της τοπικής αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο τμήμα δυτικής Κρήτης.
Μέσα από τα, όργανα αυτά, προτείναμε, βοηθήσαμε και πετύχαμε την κατασκευή του κόμβου Ατσιποπούλου, που είχε αδιεξοδοποιηθεί λόγω κόστους της παλιάς μελέτης κλπ!
Μετείχαμε επί έξι θητείες στο διοικητικό συμβούλιο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, εκ των οποίων τα επτά χρόνια ως α’ αντιπρόεδρός του.
Η συμμετοχή μας στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, συνοδεύεται από σημαντική και ουσιαστική δουλειά.
3. Πολιτικά Θέματα. Μετείχαμε στον εκλογικό συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας, για τον νομό Ρεθύμνης, κατά τις εκλογές του 1996.
Μετείχαμε επί επτά χρόνια στο νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου.
4. Αθλητικά Θέματα. Έχουμε προσφέρει τις (καλές και πλούσιες, θέλουμε να πιστεύουμε!) υπηρεσίες μας, και τον σχετικό… χρηματικό οβολό μας, σε διάφορα αθλητικά σωματεία της πόλης μας από την θέση του μέλους του Δ.Σ. και του προέδρου τους.
Για το ποδόσφαιρο, υπηρετήσαμε τον Άρη Περιβολίων, και τον, τότε, ΑΟ Ρεθύμνου. Ο σημερινός ΑΓΟΡ, που πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας, ξεκίνησε επί δικής μας προεδρίας (με την ουσιαστική προτροπή, συμβολή και δουλειά του Στ. Λαγουδάκη), κατά την… δεκαετία που προεδρεύαμε στο σωματείο αυτό.
Ο Αθλητικός οργανισμός του δήμου μας (ο ΔΑΟΡ) συστήθηκε επί της δικής μας αντιδημαρχίας (κατόπιν εισήγησης του Γ. Σταράκη) και εγκρίθηκε επί θητείας του διαδόχου μας κ. Τσουπάκη.
Είχαμε υλοποιήσει ένα πρόγραμμα χρησιμοποίησης των αυλών των σχολείων για αθλητικές δραστηριότητες, και τα βράδια, τοποθετώντας προβολείς σχεδόν σε όλες τις σχολικές αυλές της πόλης.
5. Κοινωνικά Θέματα. Ο ροταριανός όμιλος της πόλης μας, ιδρύθηκε (το 1981) με δική μας πρωτοβουλία, και αποτελούμε τον ιδρυτικό Πρόεδρο του (και πρόεδρο πολλές άλλες χρονιές).
Το κοινωνικό έργο του ομίλου είναι γνωστό, και παλαιότερα ήταν ακόμη περισσότερο και ευρύτερο.
Έχουμε υπηρετήσει τα θέματα των ΑΜΕΑ, τόσον τοπικά, όσον και ως μέλος του Δ.Σ. του σωματείου «Αγ. Τίτος» στο Ηράκλειο (μαζί με τον σεβαστό σημερινό Μητροπολίτη μας κκ Ευγένιο).
6. Σχολικά Θέματα. Είμαστε πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας το 1994, και πέραν της ουσιαστικής λειτουργίας της επιτροπής που πετύχαμε, είχαμε θέσει και προχωρήσει (χωρίς να προλάβουμε, μέσα στον ένα αυτόν χρόνο, να τα ολοκληρώσουμε) πρωτοποριακά πράγματα, όπως την διδασκαλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων από ειδική πανεπιστημιακό διδάσκαλο, και την διδασκαλία θεμάτων τέχνης στους μαθητές με ειδικούς πανεπιστημιακούς επιστήμονες και ζωγράφους.
Η εμπειρία μας αυτή διδάσκει τη δυνατότητα για πολλά πράγματα, αφού πάντα υπάρχουν συμπολίτες πρόθυμοι να βοηθήσουν και να υλοποιήσουν πρωτοπόρες και χρήσιμες προτάσεις και σχεδιασμούς.
Διατελέσαμε πρόεδρος συλλόγου γονέων σε γυμνάσιο της πόλης μας, και η θητεία μας εκεί συνοδεύθηκε από πρωτόγνωρες παρεμβάσεις, που τότε «τάραξαν» τα… καθεστωποιημένα!
7. Δημοσιογραφικά Θέματα. Η δημοσιογραφική μας παρουσία στα τοπικά έντυπα (εφημερίδες περιοδικά κλπ), είναι… πολύχρονη και πλούσια!
Από το 1973 δημοσιογραφούμε καταθέτοντας με θάρρος τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας και τις ιδέες μας.
Τα αρχεία μας, με την δημοσιογραφική μας παρουσία, συντίθενται από πολλούς και… χοντρούς φακέλους.
Βεβαίως τα κείμενα μας, που ως γραπτά… μένουν, αποδεικνύουν την συνέχεια και συνέπεια των απόψεων μας, αλλά και την ορθότητά τους, αφού πολλές προτάσεις μας υλοποιούνται, και δικαιώνονται, έστω και αν παρουσιάζουν… δεκαετίες ωρίμανσης! Τα κείμενα μας αφορούν, κυρίως, θέματα της πόλης μας και των πολιτών της.
Με την σύντομη αυτή αυτοσύστασή μας, μπορεί κάποια πράγματα να μας διέφυγαν, αλλά πιστεύουμε, ότι όσα θυμηθήκαμε αυτήν την στιγμή και τα γράψαμε, παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές τον άνθρωπο που αγαπά τον τόπο του, και αγωνιά γι’ αυτόν, μια αγάπη και μια αγωνία που έχουν μια… ηλικία 43 ετών!
Η πρόθεσή μας αυτήν την στιγμή (εφ όσον το επιτρέπει η υγεία και έχουμε την δύναμη) είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο αισθανόμαστε, πως μπορούμε να αποδώσουμε.
Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν, το αν, και το πώς, θα ικανοποιηθεί αυτή η επιθυμία μας.
* Ο Νίκος Νίνος είναι επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ρεθύμνου