Στο σκεπτικό της διάρθρωσης του Οργανισμού αυτού, διαφαίνεται με σαφήνεια ότι κυριάρχησε η αγωνία της με οποιοδήποτε κόστος μείωσης των δαπανών που οδήγησε στην κατάργηση Κλινικών, οι οποίες για πολλά και δύσκολα χρόνια προσέφεραν πολύτιμη περίθαλψη στους συμπολίτες του Νομού μας όσο και στους πολυπληθείς επισκέπτες του. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως, αυτή η ενέργεια είναι η μόνη που δεν θα έπρεπε να γίνει, διότι θα δημιουργήσει και μεγαλύτερο κόστος στην κρατική διοίκηση και, πολύ περισσότερο, θα βάλει σε απίστευτη ταλαιπωρία και πάμπολλους κινδύνους τους Ρεθεμνιώτες.
Είναι πεποίθησή μου ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνης είναι ένα υγιέστατο κύτταρο της ζωής του Ρεθύμνου, διότι είμαι σε θέση να γνωρίζω εκ των ενόντων ότι οι ιατροί μας προσφέρουν αφειδώλευτα -με προσωπικές θυσίες και υπερβάλλοντα ζήλο- επί δεκαετίες τις ιατρικές τους υπηρεσίες, όπως ακριβώς και όλο το προσωπικό κάθε ειδικότητας και θέσης. Ποτέ δε μέχρι σήμερα δεν προέκυψαν τα σκάνδαλα, ή διαπλοκές με διάφορα κυκλώματα ή οι δικαστικές διώξεις των δικών μας ιατρών που έχουν ανακύψει και αποδειχτεί κατά καιρούς σε άλλα ιδίας φύσεως ιδρύματα πανελλαδικά.
Και μόνον η παραπάνω πρώτη επισήμανση που κάνω είναι αρκετή, όχι μόνο για να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, αλλά επίσης επιβάλλει την άμεση αναβάθμισή του. Φυσικά και δεν συνηθίζεται να συρρικνώνουμε ένα υγιές κύτταρο, αντιθέτως, το προστατεύουμε και το ενισχύουμε για να αναπτυχθεί αρτιότερα και να προσφέρει περισσότερα. Είναι κανείς που αμφιβάλλει ότι με τη συρρίκνωση που τελικά σημειώθηκε στο Νοσοκομειακό μας ίδρυμα, πολλά αγγειοκαρδιολογικά περιστατικά, πνιγμοί, τροχαία, αιμορραγίες και κάθε φύσεως κατεπείγοντα συμβάντα δεν θα φτάνουν μέχρι καν στη Μουσέλα, ούτε στις Σίσες; Αναμφισβήτητα η μεταφορά ασθενών με το ΕΚΑΒ ή με Ι.Χ. αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερων ατυχημάτων με την εμπλοκή άλλων τροχοφόρων. Είναι δε αξίωμα ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει τιμή και δεν κοστολογείται με οποιοδήποτε νόμισμα.
Και μήπως είναι μόνο τα επείγοντα περιστατικά; Μήπως δεν είναι οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι ανάπηροι, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, οι εγκυμονούσες και τόσες άλλες περιπτώσεις ΠΟΥ ΘΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ; Αφού, μετά από την παράλογη, υπογραμμίζω ξανά, κατάργηση των Κλινικών θα πρέπει να τρέχουν προς Ανατολή και Δύση. Ήταν δύσκολο στο κράτος να κάνει τον κόπο να κοστολογήσει τις μετακινήσεις που επιβάλλονται με την απόφαση αυτή, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέα τροχαία, απώλειες σε εργατοώρες των οικείων, υπέρτιμη κατανάλωση καυσίμων, φθορές αυτοκινήτων και δρόμων; Ήταν δύσκολο να αποπειραθούν να σκεφθούν πριν αποφασίσουν, την αφάνταστη ταλαιπωρία όσων άτυχων αναγκαστούν να καταφύγουν για νοσηλεία σε άλλα Νοσοκομεία και των συγγενών τους, τα έξοδα μετακίνησης και τα έξοδα, ενδεχομένως, από την πληρωμή αποκλειστικών νοσοκόμων; Όλοι γνωρίζουμε πόσο συνδράμουν οι οικείοι και συγγενείς στην πεποίθηση των ασθενών, πολύ συχνά προγραμματίζοντας προσωπικές βάρδιες, και πόσο αντικειμενικά θα οξυνθεί η ταλαιπωρία τους είτε αυτή αφορά μετακινήσεις τους σε Νοσοκομεία εκτός Νομού είτε αφορά χάσιμο εργατοωρών, ή επιπλέον τυχόν έξοδα φαγητού, ενδεχομένως και διανυκτερεύσεων.
Ήταν τόσο δύσκολο να σκεφθούν πριν καταρτίσουν το νέο αυτό Οργανισμό της πανωλεθρίας για τους Ρεθεμνιώτες ακόμη σοβαρότερες παραμέτρους όπως η γνώση του ιστορικού του ασθενούς από τους εντόπιους ιατρούς, η συγγένεια ή η φιλία;
Επιπλέον, θα μπορούσαν να αναλογιστούν ότι στο Νοσοκομείο εκπαιδεύονται νέοι γιατροί που θα περιθάλψουν τους ασθενείς και θα εφαρμόσουν τις γνώσεις τους υπό την πολύτιμη επίβλεψη και διδασκαλία των προϊσταμένων τους, αλλά και ότι υπό την σκέπη αυτού του Νοσοκομείου, που τόσο παράλογα υποβιβάζεται, λειτουργεί η Νοσηλευτική Σχολή του Ρεθύμνου, πολλά χρόνια τώρα, παρέχοντας διδακτικές ώρες και πρακτική άσκηση στις σπουδάστριές της.
Ας το δούμε και κατά τούτο: Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνης υπηρετούν σήμερα 501 άτομα, 71 ειδικευμένοι γιατροί, 56 ειδικευόμενοι, 7 ειδικευμένοι γιατροί σε θέση επικουρικών και 5 αγροτικοί γιατροί. Από το 1980 έως σήμερα υπηρέτησαν περίπου 1.500 ειδικευόμενοι γιατροί, είναι αμελητέο αυτό το πασιφανές εκπαιδευτικό έργο του Νοσοκομείου; Επίσης στο Νομό Ρεθύμνης ή στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπως σήμερα ονομάζεται, λειτουργούν 4 Κέντρα Υγείας, τα οποία έχοντας άμεση συνεργασία και πρόσβαση στο Νοσοκομειακό μας ίδρυμα καθίστανται αυτομάτως «ορφανά» με τις νέες ατυχείς αλλαγές. Ακόμη, είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι ιδιώτες γιατροί της πόλης μας είχαν έως τώρα άμεση επαφή με το Νοσοκομείο για τα διάφορα περιστατικά που επιβλέπουν ή περιθάλπουν. Με πόση επιτυχία θα αναγκαστούν τώρα να τα διακομίσουν σε γειτονικούς Νομούς ή με ποια ασθενοφόρα;
Επιπροσθέτως, ο νευραλγικός Ψυχιατρικός Τομέας που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από το 2000 και μετά, και λειτουργεί και στηρίζεται από την Ψυχιατρική Κλινική που ανακατασκευάσθηκε και επανδρώθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και κονδύλια της Ε.Ε. γιατί δεν αναφέρεται στο νέο Οργανισμό; Αποφάσισαν χωρίς αιδώ να επιστρέψουν το Ρέθυμνο στις συνθήκες των Ψυχιατρείων της Λέρου και της Σούδας; Ούτε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο Τομέα διατηρούν και μάλιστα σε εποχές που η αδίστακτη οικονομική κρίση έχει ανεβάσει στα ύψη τις ψυχώσεις και τις αυτοκτονίες.
Αλλά ας το δούμε και διαφορετικά: Ο Νομός Ρεθύμνου είναι γεγονός ότι αποτελεί προσφιλή προορισμό για διακοπές. Τώρα που θα σταματήσει να παρέχει και σωστές υπηρεσίες υγείας, πώς θα κρατηθεί; Όλοι καταλαβαίνουμε ότι με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, ο τουρισμός του Ρεθύμνου θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, διότι καθίσταται σαφές ότι οι τουριστικοί πράκτορες και οι ασφαλιστικές τους εταιρίες θα υποβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ελλείψει της δυνατότητας άμεσης νοσηλείας των πελατών τους. Θα αναγκαστούν να κλείσουν τουριστικές μονάδες, θα επιβαρυνθεί τραγικά η τοπική ανεργία και, γενικά, θα διαρραγεί ανεπανόρθωτα ο κοινωνικός ιστός του Ρεθύμνου.
Αρνούμαι να φανταστώ πως, αν όχι όλοι, όμως οι περισσότεροι από 500 και πλέον εργαζόμενους θα αναγκαστούν να πηγαινοέρχονται σε γειτονικές Νοσηλευτικές Μονάδες. Αρνούμαι να φανταστώ που θα απευθύνονται σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες επισκέπτες και οι λοιποί Έλληνες και ξένοι που θα θέλουν στο εξής να επισκεφτούν το Ρέθυμνο.
Για όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα το Νοσοκομείο Ρεθύμνης ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί, όπως μέχρι τώρα και ακόμη καλύτερα να ενισχυθεί και οι υπηρετούντες γιατροί να συνεχίσουν να προσφέρουν κατά τον ίδιο τρόπο τις υπηρεσίες τους και ακόμη καλύτερα να ενδυναμωθούν.
Είναι γνωστό ότι οι Κλινικές που έως σήμερα λειτουργούσαν στο Νοσοκομείο μας είχαν απολύτως νόμιμη λειτουργία μετά από συγκεκριμένη άδεια του υπουργείου.
Από το 1986 έως σήμερα, οι κατά καιρούς υπηρετούντες γιατροί και Διοικήσεις του Νοσοκομείου, έχουν καταθέσει ποικίλα οργανογράμματα για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του Οργανισμού του χωρίς, δυστυχώς, να καταφέρουν τίποτε σπουδαίο. Λίγα χρόνια πριν, το 2005, η Διοίκηση, η Ιατρική Υπηρεσία και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου υπέβαλαν νέο Οργανισμό, ο οποίος είχε προοπτική 50ετίας και ταυτόχρονα πρότειναν την ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην περιοχή Σμερά-Σωματιανό Φαράγγι του Δήμου Ρεθύμνης.
Δυστυχώς για όλους μας, δεν είχαν καμία τύχη, έμειναν έτοιμες αλλά ανεφάρμοστες οι μελέτες να σκονίζονται στη ΔΕΠΑΝΟΜ. Και τώρα, στις 30/12/2012 δημοσιεύτηκε ένας άλλος νέος Οργανισμός που δεν αναφέρει ούτε τις βασικές Κλινικές, ούτε καν την Ψυχιατρική. Απλώς αυξάνει τις κλίνες σε 220… Πώς θα καλυφθούν αυτά τα κρεβάτια χωρίς Κλινικές, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει… Μήπως πρόκειται για ένα ακόμη Δούρειο Ίππο;
Τέλος, σύμφωνα με επίσημες διαβεβαιώσεις η ανάκαμψη θα έλθει στο τέλος του 2013… Μήπως υπάρχει μια τελευταία ελπίδα να επανέλθει ξανά από σύσσωμους τους φορείς της πόλης το περιπετειώδες θέμα της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου, καθώς το ήδη υπάρχον ασφυκτιά πλέον στο κέντρο της πόλης;
Εν κατακλείδι, η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι υπόθεση ΟΛΩΝ, των κατοίκων του Νομού, των αποδήμων Ρεθεμνιωτών, των πολιτικών παραγόντων του τόπου (Εκκλησίας, Βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχου, Δημάρχου) των Φορέων και Συλλόγων του Ρεθύμνου. Από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τις κεφαλές ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να επιμείνουμε ΌΛΟΙ στην ίδια αδήριτη ανάγκη, στο ίδιο αναπόδραστο αίτημα: το Ρέθυμνο χρειάζεται και μόνον ένα πλήρως ανεπτυγμένο και στελεχωμένο Νοσοκομείο.
Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους ιατρούς και στη Διοίκηση να αντλούν δύναμη από τον όρκο του Ιπποκράτους και τους παρακινώ να συνεχίσουμε όλοι μαζί αδελφωμένοι το δύσκολο, αλλά δίκαιο αγώνα της διατήρησης και της σωστής λειτουργίας του Ρεθεμνιώτικου Νοσοκομείου.
Διότι είμαι σε θέση να γνωρίζω και διατρανώνω ότι όλοι (προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές) το θεωρούν «το σπίτι τους» και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με όλες τις δυνάμεις τους, με κάθε μέσο, παρά τις συνεχείς απόπειρες υποστελέχωσής του από ιδρύσεώς του έως σήμερα.
της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ρεθύμνης