Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΥ
Σχετικά με το φαινόμενο που παρατηρείται στις ακτές μας στο Νότο, το τελευταίο διάστημα, μια απλή απάντηση και ευχή είναι, ότι θα έρθει γρήγορα ο βοριάς που ξέρουμε για να καθαρίσει και να επαναφέρει την σωστή εικόνα στην θάλασσά μας. Και η φυσική διεργασία θα την καθαρίσει. Όμως ας δούμε και την ουσία.
Ας διερωτηθούμε, γιατί να συμβαίνει αυτό όταν έχουμε παραπάνω κύμα. Δεν συμβαίνει παντού… και δεν συμβαίνει σε αυτό τον βαθμό στην περιοχή μας, παρά μόνο τον χειμώνα.
Ας κάνει κάποιος μια βόλτα στα ρυάκια από το χωριό Λευκόγεια μέχρι τις εκβολές στην παραλία Αμμούδι και στο ρυάκι που πάει στην παραλία Δαμνόνι, σε όλη του την διαδρομή θα διαπιστώσει πως φέτος τον χειμώνα τα έσκαψαν και τα αποψίλωσαν και τα μετέτρεψαν σαν να είναι αγωγοί ομβρίων. Τώρα μάλιστα κάποιοι ψέκασαν και τα καλάμια.
Φυσικά όταν γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις, και μάλιστα τον χειμώνα που το νερό είναι πολύ και με τις φετινές βροχές που ήταν επίσης πολλές, καταλαβαίνει κανείς πόσο χώμα και οργανική ύλη μεταφέρθηκε στην θάλασσα. Οργανική ύλη που μπορεί να είναι χώμα, απορροές λιπασμάτων, λύματα στάβλων, τρίματα ξύλων από τους σωρούς καλαμιών που προέκυψαν. Όλη αυτή η λάσπη -πολύ περισσότερη από αυτή που μεταφέρει η φυσική διεργασία του χειμώνα- πήγε στο βυθό της περιοχής …και φυσικά με τις επίμονες φουρτούνες των Δυτικών ανέμων βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε μορφής και προέλευσης ύλη. Η θάλασσα θα τα διαλύσει με τον καιρό…αρκεί να μην μας γίνει συνήθεια κάθε χρόνο να σκάβουμε τα ρυάκια.
Ας πάει κάποιος και στην παραλία Αμμούδι να δει το πράσινο φύκι στην πλάκα και στον βράχο και θα καταλάβει ότι φέτος έγινε εντονότερο από ποτέ. Αυτό λέγεται ευτροφισμός, και όπου υπάρχει δεν είναι καλό σημάδι για την ποιότητα του νερού που πέρασε ή περνάει από εκεί. Και δεν σημαίνει απαραίτητα την ύπαρξη κολοβακτηριδίων για να βγει η θάλασσα ακατάλληλη.
Ο βιολογικός στον Πλακιά δεν έχει επιβαρυνθεί ακόμα, αφού ο τουρισμός είναι μηδενικός. Είναι άστοχο να αναφερόμαστε σε αυτόν.
Είναι απλό. Οι παραλίες τον χειμώνα επιβαρύνθηκαν με πάρα πολύ λάσπη. Οι παραλίες μας την άνοιξη ήταν γεμάτες κομμάτια από ρίζες καλαμιών… (κατά τα άλλα συζητάμε για 12 μήνες τουρισμό). Επισημαίνω επίσης ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες καταδυτικού τουρισμού. Είναι αυτή διαχείριση τουριστικού προορισμού που στηρίζεται στην φύση και στο περιβάλλον;
Τα έργα αυτά έγιναν με δημόσιο χρήμα. Στο ίδιο έργο συγκαταλέγεται και το ξήλωμα δέντρων στην πέτρινη καμάρα του Κουρταλιώτη. Έχουν γίνει καταγγελίες για αυτά που έμειναν στην αφάνεια.
Ας κάνει κάποιος μια βόλτα και να ρωτήσει τους ανθρώπους εκεί, στα χωριά, τους επιχειρηματίες στον Πλακιά, το Μοναστήρι …εάν όλα αυτά τους ωφέλησαν.
Ποια ακριβώς αντιπλημμυρική προστασία εξυπηρετεί το σκάψιμο στις εκβολές στην παραλία Αμμούδι; Το ξήλωμα κυπαρισσιού και πλατανιών στον Κουρταλιώτη (Νatura 2000 κατά τα άλλα)…
Ας μην τα λέμε ΜΟΝΟ εμείς όμως… κάντε μια δημοσιογραφική έρευνα και πάρτε γνώμες και απόψεις από όλους… πάρτε γνώμη από αυτούς που έκαναν τα έργα… από εμάς που διαμαρτυρόμαστε… φωνάξτε τους ειδικούς και αυτούς που ξέρουν τι έγινε, να δουν και να εκφράσουν την επιστημονική άποψη και εξήγηση.
Οι συγκεκριμένες πρακτικές (και μάλιστα με διαδικασίες επίσπευσης) κόστισαν χρήματα. Εύκολα μπορείτε να βρείτε τα ποσά.. Άραγε οι ωφέλειές τους, είναι μεγαλύτερης αξίας από την ζημιά που προκάλεσαν;