Έχουν γίνει χιλιάδες συνέδρια, έχουν γραφεί αμέτρητα άρθρα και βιβλία, έχουν προταθεί πολλές θεωρητικές λύσεις, π.χ. από αξιοποίηση των αερίων των βόθρων, των σκουπιδιών, της βιομάζας, του παφλασμού των κυμάτων της γεωθερμίας του ηλίου, του αέρα.
Ας περιοριστούμε όμως στα δύο τελευταία, που είναι τα κάπως «ευκολότερα», επειδή δεν μολύνουν το περιβάλλον. Οι ηλιόλουστες περιοχές της Μεσογείου και οι ανεμόπληκτες περιοχές του κόσμου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση γίνεται πεδίο αντικρουόμενων γνωμών και χώρος δημιουργίας ακραίων μύθων, της σύγχρονης εύκολης νεοελληνικής μυθολογίας και μυθοπλασίας.
Αν όμως θυμηθούμε τον σοφό πρόγονό μας, τον Αριστοτέλη τον λεγόμενο «τετράγωνον νουν», ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που έζησαν επί της γης, και αυτό που μας άφησε ως διδαχή: «ανάμεσα σε δύο άκρα υπάρχει η αγαθή μεσότης» δηλαδή: ανάμεσα σε δύο ακραίες απόψεις υπάρχει το μέσον, το ανάμεσα στα δύο άκρα, με άλλα λόγια: το ενδιάμεσο, το λογικό, το «μέτρον», αυτό που είναι και σοφό και πραγματοποιήσιμο.
Ανάμεσα, λοιπόν, στις δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις: να γίνουν εγκαταστάσεις παντού ή να μη γίνουν πουθενά και ποτέ, υπάρχει η «αγαθή μεσότης» κατά την άποψή μου, την οποία εκθέτω στις επόμενες γραμμές: Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε τοποθεσία του Κέδρους, που δεν είναι ορατή παρά μόνο από τον ουρανό και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από την ατελεύτητη ροή των ανέμων, εκεί κοντά στην κορυφή του βουνού, να επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό ολόκληρης της Κρήτης.
Η τοποθεσία λέγεται Πολύδρομος και είναι ψηλά στο Κρυοβρυσανό τμήμα, του Κέδρους. Ο δρόμος έχει ήδη ανοιχθεί κατά τα τέσσερα πέμπτα κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή είναι δύσκολο να πάει κάποιος εκεί, αλλά και χωρίς ξεναγό δεν θα δει, πολλά πράγματα, παρομοιάζω την Πολύδρομο του Κέδρους με μια γνωστή σε πολλούς περιοχή: από τον Καψαλέ του Σπηλίου, εκεί που κάθε λίγα χρόνοα κατακαθίζει ο δρόμος, με κατεύθυνση τη γυροβουνιά -κάτω από τον Βορίζη- μέχρι Πάνω και Κάτω Σπήλι, μέχρι το Γυμνάσιο-Λύκειο και το Επισκοπείο. Όλος αυτός ο γύρος, χαμηλότερα από τα υπερκείμενα βουνά, αν φανταστούμε ότι είναι σχετικά επίπεδος, θα σχηματίσομε μια άποψη για την περιοχή της Πολύδρομου στο Κέδρος.
Εκεί, λοιπόν, στη γυροβουνιά του Κέδρους, κάτω από τις κορφές: Κουρές, Ανάληυγη, Ακάρε είναι τόπος με ανεμορροές μετρημένες ήδη και κατάλληλος για αξιοποίηση με εγκατάσταση πολλών ανεμογεννητριών για να δίδουν μόνιμα μέχρι… να φυσά δωρεάν ο βόρειος άνεμος ηλεκτρική ενέργεια επαρκή για όλη την Κρήτη.
Για τυχόν αντιρρήσεις από τους φυσιολάτρες, υπογραμμίζω ότι μόνο στη γυροβουνιά της Πολύδρομου και συγκεκριμένα βόρεια και βορειοδυτικά πρέπει να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Σε καμία περίπτωση στο ανατολικό και ειδικά στο νότιο τμήμα της λεκάνης-οροπέδιου της Πολύδρομου, που είναι ρυάκι και περιοχή από τις ωραιότερες που έχω ιδεί στη φύση. Γνωρίζω ότι μια τέτοια εγκατάσταση και στο βουνό θα προκαλέσει τραύματα και το μπετόν για τις βάσεις των ανεμογεννητριών θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τα πουλιά της περιοχής και το κυνήγι και η κτηνοτροφία θα επηρεαστούν αρνητικά.
Μπροστά σ’ αυτά αν κάθε λογικός άνθρωπος βάλει την ωφέλεια που θα προκύψει για τον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και άλλες μολύνσεις καθαρή-άφθονη ηλεκτρική ενέργεια, εκτιμώ ότι θα συμφωνήσει με την παραπάνω πρόταση. Είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι δεν θα συμφωνήσουν όσοι επιθυμούν να γυρίσομε στην εποχή των λύχνων. Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά δεν τις υιοθετώ.
Σημειώνω ακόμη ότι τώρα δεν μπορεί να γίνει, αυτή η επένδυση. Προϋπόθεση είναι να ενωθεί ενεργειακά η Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό θα γίνει με την πόντιση καλωδίου που θα μεταφέρει το περίσσιο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να αποθηκεύεται.
Σημειώνω επίσης, ότι, ως γνωστόν, δεν κρύβομαι πίσω από τα συμφέροντα κάποιας εταιρίας. Αν χρειαστεί να γίνει πιο ξεκάθαρο, βασίζομαι ως ενεργός πολίτης στην κοινή λογική για να γίνουν τα αυτονόητα, που θα βοηθήσουν να πάμε μπροστά.
Ευτυχώς, μέχρι να έρθει η ώρα να γίνει τέτοιας τέτοιας σημασίας έργο, θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, είναι δυνατόν να κατατεθούν όλες οι σχετικές απόψεις και να εξευρεθεί η «χρυσή τομή» ακόμη και στο κομβικό θέμα της συμφερότερης για τον τόπο σχετικής επένδυσης.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...