Τα ορατά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών σε αρκετές από τις βασικές χώρες της ΕΕ (Γαλλία και Γερμανία) οδηγούν σε συμπεράσματα που πλήττουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη δημοκρατία. Ένας από τους βασικούς πυλώνες που αναφέρθηκαν σε κάθε εκλογή, αλλά και διορισμό ιθυνόντων, αφορούσε τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία, και μάλιστα, όπως έχουμε σημειώσει στο πρόσφατο παρελθόν, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των πλέον αδύναμων κρατών μελών που καλούνται να συμβάλουν, ως μη όφειλαν, στην εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, είναι η ζητούμενη απάντηση στο σημείωμά μας αυτό.
Η διαρκής συνέχιση λανθασμένων αποφάσεων για τη ρωσοουκρανική σύρραξη, έχει αποφέρει σοβαρά χτυπήματα στους Ευρωπαίους. Αυτά τα χτυπήματα τα είδαμε να υλοποιούνται τα δυο τελευταία χρόνια, ανήμποροι να αντιδράσουμε, παρά μόνο με τη ψήφο μας. Όταν και αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη, αλλά ορισμένοι ταγοί δρουν κατά το δοκούν, τότε το πράγμα οδεύει προς τα άκρα. Μετά τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία και τα τελευταία χτυπήματα στο Γερμανό καγκελάριο, από τις εκλογές σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας, είναι ορατό πλέον ότι το εξ ορισμού βασικό όργανο της ΕΕ που είναι το Συμβούλιο, βρίσκεται σε δυσχερή θέση και αρχίζουν να θεωρούν πολλοί ότι ο ρόλος του θα είναι περισσότερο διακοσμητικός, δίνοντας περισσότερο χώρο στη νέα Κομισιόν να διαδραματίσει ρόλο υπουργικού συμβουλίου. Τα υπουργικά όμως συμβούλια, έχουν και τους αρχηγούς τους, που μπορεί να είναι από πρωθυπουργοί, μέχρι αρχηγοί κράτους.
Είναι ορατό να διαπιστώσουμε ότι μόλις είδε το κενό εξουσίας η πρώην και νυν πρόεδρος της Κομισιόν, έσπευσε και κάλυψε αυτό το κενό και σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για καθορισμό των πολιτικών και της εφαρμογής τους, κυρίως από την καλολαδωμένη γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών. Καλολαδωμένη από κάθε άποψη.
Και με αυτή τη διαπίστωση, φθάσαμε στην ανακοίνωση της κυρίας φον ντερ Λάϊεν πριν λίγες μέρες για τη νέα Κομισιόν και για τα καθήκοντα του κάθε επιτρόπου, που για πρώτη φορά διαβάζουμε ότι ειπώθηκε πως κάθε μέλος του Κολεγίου των Επιτρόπων είναι ισότιμο – και κάθε επίτροπος έχει ίση ευθύνη για την επίτευξη των προτεραιοτήτων μας.. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν» είπε η φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου. Αυτό ως γεγονός δεν πειράζει ιδιαίτερα, παρά μόνο αν το συνυπολογίσουμε με το γενικό μπέρδεμα που ακολούθησε η διαδικασία ανάθεσης των χαρτοφυλακίων. Βασικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος έχουν τεθεί στα αζήτητα και οι μεγάλες λεγόμενες χώρες που συνεισφέρουν και μάλιστα με ισχυρά ποσά ενώ κατά το παρελθόν είχαν λόγο τουλάχιστον ως προς το χαρτοφυλάκιο που «κληρονομούσαν», ορισμένες από αυτές έφτασαν στο σημείο να λοιδορούνται από την πρόεδρο της Κομισιόν, όπως έγινε με την παραίτηση – αποπομπή του αντιπάλου της προέδρου και ισχυρού Γάλλου επιτρόπου κ. Μπρετόν. Αντ αυτού ένα δευτερεύον χαρτοφυλάκιο επιφυλάχθηκε στο νεαρό Γάλλο επίτροπο Στεφάν Σεζουρνέ, που θα κοσμεί με τη γαλλική αβρότητα τα σαλόνια των Βρυξελλών!
Σύμφωνα με αναλύσεις για τη διανομή των χαρτοφυλακίων, ο Ολλανδός Βούπκε Χοέστρα, θα είναι ο αρμόδιος Επίτροπος για το κλίμα, την κλιματική διπλωματία και την απαλλαγή από τον άνθρακα, βασικής πολιτικής που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Ο επίτροπος αυτός θεωρείται ότι ανήκει στο στενό περιβάλλον της προέδρου. Για να δει κανείς πως εξελίσσεται το παζλ της διανομής των χαρτοφυλακίων, ο Ολλανδός επίτροπος θα ελέγχει τους επιτρόπους δυο από τις μεγαλύτερες χώρες, της Ισπανίδας σοσιαλίστρια Τερέζα Ριμπέιρα, αλλά και τον Γάλλο έμπιστο του Μακρόν. Αλλά για το περιβάλλον είναι και η Σουηδή κα Τζέσικα Ρόσγουολ. Όταν λέμε για μπέρδεμα, εννοούμε μπέρδεμα, δεν είναι ορατό πως θα διαχειριστούν οι επίτροποι αυτοί τα χαρτοφυλάκιά τους, και δε θα μετατραπεί σε αρένα πισώπλατων μαχαιρωμάτων η πλέον καλολαδωμένη γραφειοκρατία του κόσμου!
Ένα ακόμη μπέρδεμα που θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας, είναι η ανάθεση στην πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας που ανέλαβε Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρός της ΕΕ, όμως το μπέρδεμα αφορά τις αρμοδιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με την Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία), που αναλαμβάνει νέα επίτροπος για τη Μεσόγειο, που έχει και τη μετανάστευση, αλλά και τον άλλο πόλεμο της γειτονιάς μας (Γάζα).
Ο Λιθουανός κ. Κουμπίλιους θα είναι ο Επίτροπος για την Άμυνα και το Διάστημα, και θα μπερδεύεται με τον ελεγχόμενο Γάλλο επίτροπο Σεζουρνέ (βιομηχανική στρατηγική), αλλά και την αντιπρόεδρο Κάλας! Ίσως να μπερδεύεται και η Φιλανδή επίτροπος Χένα Βιρκούνεν που προικίστηκε με τα χαρτοφυλάκια της Τεχνολογίας, της Ασφάλειας και τη Δημοκρατίας!
Διαφαίνεται τέλος, και μια προβληματική ως προς την ικανότητα δράσης της πολιτικής για την απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα της ΕΕ, που θα ονομάζεται πλέον «Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων και ετοιμότητας», που θέτει τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σε κατάσταση ετοιμότητας.
Από διαχειριστική άποψη ο στόχος που καταλαβαίνει κάθε καλόπιστος άνθρωπος είναι ότι το γενικό μπάχαλο αρμοδιοτήτων (συχνά θα καταλήγει σε ομηρικούς καυγάδες) ευνοεί την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία συγκεντρώνει ουσιαστικά όλη την εξουσία πάνω της.
Το επόμενο βήμα που αφορά τις ακροάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να θεωρηθεί για άλλη μια φορά τυπική διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα να «απορριφθούν 1-2 υποψηφιότητες, λιγότερο αρεστές στη Βασίλισσα της Κομισιόν» (ο όρος είναι δανεικός)! Οι βασιλείς όμως πάντοτε
Η απερχόμενη διαμεσολαβήτρια της ΕΕ: δήλωσε μόλις πριν δύο ημέρες, ότι «Ορισμένες ομάδες μπορεί να μην θέλουν κάποιον τόσο ενεργό όσο εγώ», έχοντας ασκήσει έντονη κριτική στο παρελθόν κατά της παρούσας Κομισιόν.
Ένα είναι το ζητούμενο που χρήζει θεραπείας: να επανέλθουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στη λειτουργία των οργάνων της ΕΕ, για να γίνει περισσότερο ορατό το μέλλον στις καρδιές και στις τσέπες των Ευρωπαίων!