Επιστολή με την οποία ενημερώνουν για τα προβλήματα διάγνωσης που αντιμετωπίζει κατά την άποψή τους ο Αξονικός Τομογράφος του Νοσοκομείου, απέστειλαν χθες προς την Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων, τους διευθυντές Κλινικών, Χειριστές Αξονικού Τομογράφου, Διοικητικό Συμβούλιο, Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία, την ΔΥΠΕ, στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου και στους δυο βουλευτές του νομού, οι γιατροί Μ. Καλομενοπούλου, Ι. Σαριδάκης και Ρ. Μοσχονά.
Το περιεχόμενο της επιστολής, έχει ως εξής:
«Στο από 6-10 έγγραφο όλοι οι γιατροί του Ακτινολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Ρ., πλην της συντ. διευθύντριας, προβήκαμε σε διαμαρτυρία και έκκληση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Ρ., το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Ρ., την Ιατρική Υπηρεσία του Γ.Ν.Ρ. και τη ΔΥΠΕ, διότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσει η λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου μετά την, εκτός πάσης λογικής, άκαιρη και απροειδοποίητη κατάργηση των φιλμ, χωρίς πρώτα να μεριμνήσει κανείς για προμήθεια ειδικής διαγνωστικής οθόνης. Διάγνωση εξετάσεων στον Αξονικό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει είτε ειδική διαγνωστική οθόνη είτε φιλμ.
Οι οθόνες των απλών PC είναι μέσα εντελώς ακατάλληλα για τέτοια χρήση, διότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη ανάλυση, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαγνωστικά, όταν χρησιμοποιούνται ως τέτοια γίνονται λάθη εις βάρος των ασθενών, ενώ απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος για τη διάγνωση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας λογικός αριθμός εξετάσεων ανά ημέρα.
Τα φιλμ παγκοσμίως θεωρούνται ειδικά διαγνωστικά εργαλεία με υψηλή ευκρίνεια για τη διάγνωση. Τείνουν να καταργηθούν, για λόγους και οικολογικούς, διότι μπορούν να αντικατασταθούν από ειδικές διαγνωστικές οθόνες.
Χωρίς καμία προειδοποίηση καταργήθηκαν και δεν μπορούμε να γνωματεύσουμε.
Το από 6-10 έγγραφο το απευθύναμε και προς τον Εισαγγελέα Ρεθύμνου, διότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, αφορά τη Δημόσια Υγεία και έχει επανειλημμένως ταλαιπωρήσει γιατρούς και ασθενείς.
Η επίκληση ζητημάτων κόστους προσφέρεται μόνο για επικίνδυνο λαϊκισμό, τη στιγμή που γίνονται παράλογες σπατάλες στο Ακτινολογικό Τμήμα του Ρεθύμνου σε άλλα αναλώσιμα και ιδιαίτερα σε φιλμ για απλές ακτινογραφίες. Σημειωτέον ότι αυτά τα φιλμ, που σπαταλούνται αλόγιστα έχουν το ίδιο κόστος με τα φιλμ του Αξονικού.
Καμία προσπάθεια περιορισμού ή και πλήρους κατάργησης των φιλμ στις απλές ακτινογραφίες δεν επιχειρείται. (Η κατάργηση μπορεί να γίνει άμεσα με πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος, το κόστος της οποίας είναι μηδενικό).
Μια εικόνα απλής ακτινογραφίας απαιτεί ένα ολόκληρο φιλμ, ενώ στον Αξονικό Τομογράφο κάθε φιλμ χωράει τουλάχιστον τριάντα εικόνες, αρκετές, τις περισσότερες φορές, για την απεικόνιση μιας ολόκληρης εξέτασης.
Τα φιλμ των απλών ακτινογραφιών, στα οποία γίνεται αλόγιστη κατάχρηση, είναι όλα της εταιρείας Agfa. Η εταιρεία Kodak τείνει να εξοβελιστεί από το Νοσοκομείο, παρόλο που προσφέρει φιλμ με τις ίδιες με την Agfa τιμές, τόσο για απλές ακτινογραφίες όσο και για Αξονικό και για το Μαστογράφο. Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθεί γιατί προτιμάται μόνο η μία εταιρεία εις βάρος της άλλης, τη στιγμή μάλιστα που η ποιότητα της Agfa για το Μαστογράφο είναι, σαφώς κατώτερη αυτής της Kodak, με τους εκτυπωτές που διαθέτουμε.
Το μέγα θέμα του Μαστογράφου επανέρχεται αυτή τη φορά με ιλαρότητα στην επικαιρότητα, προφανώς με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από το καίριο θέμα της λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου και της άμεσης παραγγελίας φιλμ.
Αφορμή γι’ αυτό έδωσε η τοποθέτηση στην αποθήκη του Τμήματος, ενός μικρού διαφανοσκοπείου, παντελώς άχρηστου και για χρόνια παραπεταμένου σε άλλη αποθήκη, διότι δεν χωρούσε ούτε ένα φιλμ. Μάλιστα, το ειδικό για τις μαστογραφίες μεγάλο διαφανοσκόπειο που εξυπηρετούσε και τα φιλμ του Αξονικού απομακρύνθηκε από τη θέση εργασίας και πρέπει να χρησιμοποιηθεί σκαλωσιά για να το φτάσεις. Αντ’ αυτού το μικρό διαφανοσκόπειο βαφτίστηκε «ειδικό για μαστογραφίες» προφανώς γιατί το δώρισε η αμαρτωλή εταιρεία – μαϊμού που μας προμήθευσε Μαστογράφο με ελλιπή εξοπλισμό. Έτσι ο μαστογράφος επί χρόνια δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Με διάφορες δικαιολογίες, όλες ανυπόστατες, γινόταν προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, αντί να διερευνηθεί και να παταχθεί η ασυνέπεια της εταιρείας, η οποία όμως είχε δωρίσει αυτό το θησαυρό. Έλεος! Ως πότε θα καταργείται το αυτονόητο; Αυτός ο προβοκάτορας που έβαλε το άχρηστο αυτό πράγμα εκεί που έπρεπε δεν έχει το θάρρος να μας πει ποιος είναι να τελειώνουν και τα παρατράγουδα και να ασχοληθούμε με αυτά που πρέπει;
Άμεσα ζητούμε:
1) Αγορά διαγνωστικής οθόνης ή φιλμ σε επαρκή ποσότητα ώστε να μη διακόπτεται η λειτουργία του Αξονικού.
2) Παραμονή της υπάρχουσας απλής οθόνης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικουρικά, για σύγκριση ήδη γνωματευμένων εξετάσεων.
3) Τοποθέτηση μικρής οθόνης PC για δακτυλογράφηση πορισμάτων. (Αυτό δεν κοστίζει τίποτα.)
4) Άμεση ψηφιοποίηση των απλών ακτινογραφιών.
5) Άμεση επανατοποθέτηση του μεγάλου, ειδικού για μαστογραφία, διαφανοσκοπείου που εξυπηρετεί και τον Αξονικό, στην αρχική του θέση».