28 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Παιδιά και γυναίκες τα θύματα της προσφυγικής κρίσης

• (Κάτι πρέπει να γίνει)

Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: να μην κάνουμε τίποτε ή να κάνουμε κάτι. 96.000 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ευρώπη το 2015. Για κάθε πέντε παιδιά πρόσφυγες το ένα έρχεται μόνο του! Για τουλάχιστον 10.000 από αυτά τα παιδιά, σύμφωνα με την Γιουροπόλ, δεν έχουμε πλέον στοιχεία για το που βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους. Είναι όμως σε θέση να γνωρίζουν οι αρχές ότι τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας. Παιδιά πωλούνται από 4.000 ευρώ!
 
Διαβάζουμε με φρίκη και αγανάκτηση τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που μιλούν για οργανωμένη επιχείρηση εκπόρνευσης γυναικών στον καταυλισμό της Ειδομένης. Ακούμε τον δήμαρχο Αλίμου να μιλά για εκπόρνευση παιδιών στο Ελληνικό. Μάλλον αυτά συμβαίνουν και σε άλλους καταυλισμούς προσφύγων μαθαίνουμε. Οι γυναίκες και τα παιδιά (τους) αποτελούν πάντα την πιο ευάλωτη ομάδα μιας κρίσης. Στην Ειδομένη φαίνεται να μην έχουν πλέον άλλο τρόπο να συντηρηθούν με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία για τους αδίστακτους. Τη δυστυχία της προσφυγιάς έρχεται τώρα να εκμεταλλευτεί το οργανωμένο έγκλημα.
 
Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, δίπλα στα χωριά και στις πόλεις μας.
 
Η κυβέρνηση ακολουθεί και στο προσφυγικό τον μόνο τρόπο που ξέρει να κυβερνά. Δηλαδή, στην αρχή ξεκινά με αμπελοφιλοσοφίες ενός ιδεολογικού αχταρμά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει πριν από ένα χρόνο τα «ανοιχτά σύνορα» της χώρας και τους πρόσφυγες που λιάζονται και μετά εξαφανίζονται; Στη συνέχεια φτιάχνει επιτροπές και περιμένει μέχρις ότου το πρόβλημα γίνει αξεπέραστο.
 
Τι είδαμε μέχρι τώρα; Χτίζει καθυστερημένα hot-spot, με αδιαφανείς και συχνά ύποπτες διαδικασίες, επιτρέπει και σε αμφιβόλου προέλευσης ΜΚΟ να δρουν χωρίς έλεγχο, αδυνατεί να προστατεύσει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους Έλληνες κατοίκους των περιοχών. Αδυνατεί ακόμη και να ανοίξει τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη ζημιώνοντας τη χώρα με πολλά εκατομμύρια καθημερινά. Η κυβέρνηση προσπαθεί μόνο να αρπαχτεί στην εξουσία δημιουργώντας νέους οργανισμούς (πρόσφατο το παράδειγμα η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής ετήσιου προϋπολογισμού 1,6 εκ. και η Δημόσια Αρχή Λιμένων) και διορίζοντας σε αυτούς τα «δικά της παιδιά», ή όσα παιδιά, τέλος πάντων, ανταλλάξουν τη θεσούλα στο δημόσιο με το νέο πιστοποιητικό «συριζαϊκών φρονημάτων»!
 
Ντροπιάζει η κυβέρνηση με κάθε κίνηση, με κάθε απόφαση, την Ελλάδα στα μάτια των πολιτών της αλλά και των ξένων. Δε μας αξίζει αυτό!
 
Στην Ειδομένη γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, γίνεται εμπόριο ανθρώπων. Γυναίκες και παιδιά κακοποιούνται καθημερινά. Ποιος νοιάζεται; Στα Ανώγεια ο ξενώνας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 25 ανήλικα παιδιά. Την Παρασκευή οι υπεύθυνοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα προβλήματά τους με το Σταύρο Θεοδωράκη, τον πρώτο πολιτικό που μίλησε δημόσια για τον τρόπο προστασίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Πόσοι τέτοιοι ξενώνες όμως λειτουργούν στη χώρα; Πόσα Χωριά SOS χρειαζόμαστε για τις απροστάτευτες γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες; Δεν είναι όλα αυτά σημαντικότερα από τους 1.900 υψηλόμισθους μετακλητούς υπαλλήλους των υπουργείων;
 
Όπως έγραψε και η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιό της: θα ήταν υπέροχο να μη περιμέναμε ούτε ένα λεπτό πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!
 
*Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου στο Ποτάμι