Αλλά…
Οι πολιτικοί της συγκυβέρνησης και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αντιλαμβάνονται το τέρας της ανάγκης που συνθλίβει τη ζωή και όχι μόνο της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και οι μεν Έλληνες πολιτικοί της συγκυβέρνησης τραγουδάνε την Παπαλάμπραινα την ώρα που ο λαός κρυώνει και πεινάει, οι δε Ευρωπαίοι εταίροι τους επιμένουν σε μια πολιτική λιτότητας παρά την άποψη ότι αυτή η πολιτική είναι σε λάθος βάσεις στηριγμένη, που επίσημα από πολλές πλευρές και το Δ.Ν.Τ. υποστηρίζεται. «Η φτώχεια είναι γονιός της επανάστασης» έλεγε ο Αριστοτέλης. Και ο Σενέκας έλεγε: «Η ανάγκη είναι ισχυρότερη του καθήκοντος».
Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν «Ανάγκα και θεοί πείθοντα». Αυτά για όσους καθημερινά μας τσαμπουνάνε ότι είναι πατριωτικό μας καθήκον να υπομείνουμε μια κατάσταση για μεγάλο μέρος του λαού μας που θυμίζει κατοχή.
Μάλιστα κατοχή κύριοι όσοι τη ζήσαμε καταλαβαίνουμε την ομοιότητα την τυπική και ουσιαστική.
Για την πατρίδα που πολλοί την έχουν καθημερινά σαν ψωμοτύρι πειθούς για τον κοσμάκη δεν θέλει ούτε πολύ γνώση ιστορική ούτε ανάμνηση για να καταλάβουμε και οι πλέον αδαείς ότι πολύ λίγη σχέση έχουν τα λόγια, και… τα έργα μερικών με την αγάπη τους για την πατρίδα. Κάτι θυμόμαστε ακόμα οι πληβείοι… Άντε τούτη την άνοιξη και τούτο το χειμώνα, ώσπου να ‘ρθει ο Μόσκοβος έλεγαν παλιά τώρα λένε να ‘ρθει η ανάκαμψη η είσοδός μας στις αγορές και άλλα τέτοια ψυχεδελικά.
Ο κοσμάκης κρυώνει, πεινάει, αυτοκτονεί ή πεθαίνει, δεν είναι πεσιμισμός ή πολιτικός εκμαυλισμός αυτές οι διαπιστώσεις είναι αλήθειες.
Αλήθειες πικρές που πίσω τους έρχονται ακόμα πιο πικρές αν λάβουμε υπόψιν την πολιτική της κυβέρνησης υπό τα δεσμά της λιτότητας και των μέτρων που απαιτούν τα αφεντικά της Ευρώπης, όπως είναι σήμερα τα πράγματα.
Θέλουν τους εργαζόμενους υποτιμημένους και υπό την απειλή της ανεργίας που χωρίς αποζημιώσεις θα τους πετάνε σα σκουπίδια οι εργοδότες ξένοι και εγχώριοι. Θέλουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας υποτιμημένες και τις επιχειρήσεις του νερού, του ρεύματος και των συγκοινωνιών κοψοχρονιά στο ξένο κεφάλαιο πουλημένες.
Θυμάμαι παλιά πως οι σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ) το νερού στην Ούλεν και τον ηλεκτρισμό στην Πάουερ που περιήλθαν στο κράτος κάποτε και ανεπτύχθησαν έτσι που σήμερα να τις ξαναορέγονται οι ξένοι και να τις αγοράζουν κάτω από την ανάγκη μας κοψοχρονιά, όπως θα αγοράζουν και τα σπίτι μα σε λίγο μιας και οι φόροι δεν θα αντέχονται από τους νοικοκυραίους τους.
Λυπάμαι αν στεναχωρώ κάποιους αλλά…