Στη μνήμη του Παλαμά
Από το μπαλκόνι στην Κυπαρισσία κάθε πρωί στρέφω το βλέμμα στην πάνω πόλη, όπου με κάποια συγκίνηση εκτός από τις θύμισες της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας όπου φοίτησα στο Γυμνάσιο, κατευθύνεται η ματιά μου και στο διώροφο με το μπαλκόνι και τα δύο παράθυρα, όπου ο Παλαμάς έζησε κοντά στο θείο του, που είχε διοικητική θέση στην πόλη.
Από αυτό το σπίτι ο νεαρός Κωστής Παλαμάς θαύμαζε το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Από παιδί ακόμα ο Παλαμάς ήταν για μένα μυθικός ποιητής γλωσσοπλάστης και θαυμαστής της εργατιάς και της αγροτιάς, για το δημιουργικό του έργο και τον αγνό πατριωτισμό του, καθώς και για το γλωσσοπλαστικό του.
Δημοτικιστής με φλάμπουρό του τη γλώσσα, την πατρίδα και το λαό τον αδικημένο. Η επέτειος της Γέννησής του στην Πάτρα από γονείς Μεσολογγίτες στις 13 του Γενάρη το 1859, με γύρισαν στα χρόνια τα τρυφερά μου, όπου ο Παλαμάς για μένα ήταν ισόθεος και μεγάλος ποιητής και του λαού μας υμνητής.
Θυμάμαι στα 15 μου προσπαθούσα στο Ζάππειο, σ’ ένα παγκάκι που συνήθιζε να πηγαίνει ο ποιητής να τον συναντήσω και να του φιλήσω το χέρι.
Και πράγματι ένα πρωινό τον χαιρέτισα, έσκυψα, του φίλησα το χέρι πανευτυχής με δάκρυα χαράς. Ο Παλαμάς ξαφνιάστηκε, μου χάιδεψε το κεφάλι και μου είπε: «Ευχαριστώ παιδί μου». Έτσι λοιπόν πραγματοποίησα μια ζωηρή επιθυμία μου. Φίλησα το χέρι του μεγαλύτερου Έλληνα ποιητή και λάτρη της γλώσσας του λαού, που ανέδειξε με το έργο του. Θα ‘ταν και Νομπελίστας αν η συντηρητική εξουσία δεν αντιμαχόταν την υποψηφιότητά του.
Ως και σύνθημα «Κάτω ο κομμουνιστής» είχαν γράψει φοιτητές νεολαίοι της ελληνικής δεξιάς.
Ο λαός μας όμως την κηδεία του το 1943, τη μετέτρεψε σε εκδήλωση κατά της Ναζιστικής κατοχής, όπου χιλιάδες άνθρωποι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο!
Κλείνω με τους εμβληματικούς στίχους του: «Στην Αργατιά, στη χωριατιά το χιόνι, η γρίπη, η πείνα, οι λύκοι. Ποτάμια πέλαγα, στεριές, ξολοθρεμός και φρίκη, χειμώνας άγριος και η φωτιά καλοκαιριά στην κάμαρά μου. Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και την ανθρωπιά μου!».