Με τη σκέψη στο αύριο
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης μετά και τη συμφωνία του εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας, πρότεινε ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο θεωρεί ως σοβαρό παράγοντα, που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στην παρούσα δύσκολη περίοδο.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται και τόνισε ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα φιλεργατικά νομοθετήματα, που είναι σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις με τις οποίες ο λαός έδωσε την εμπιστοσύνη του.
Επανέλαβε ο πρόεδρος της κυβέρνησης ότι η «Ελλάδα ούτε εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται» και θα επιμείνει στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους και το Διεθνές Ταμείο.
Ο κ. Σαμαράς συμβουλεύει την κυβέρνηση να παραμείνει στη διαπραγμάτευση, δεν μας είπε όμως αν συμβουλεύει και για την υπογραφή νέας συμφωνίας επί εκείνων που η κυβέρνησή του είχε υπογράψει και εκτελούσε πειθήνια υπό τον έλεγχο της Τρόικας τουλάχιστον σε όσα αφορούσαν τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Δεν ξέρουμε ως πού η κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα θα επιμείνει, κυρίως στα φιλεργατικά και φιλολαϊκά της ιδεώδη, και τι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη Γερμανική κυριαρχία θα πράξει, ως προς την εφαρμογή των ως τώρα απαιτήσεών της σε τελευταία ανάλυση.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό εξαρτάται από τη λαϊκή εμπιστοσύνη και τους αγώνες για την εφαρμογή του προγράμματος, για το οποίο και ψήφισε την Αριστερά. Η Γερμανία προς το παρόν συνεχίζει ν’ απαιτεί πειθαρχία στο πρόγραμμα της λιτότητας και των αντεργατικών και αντιλαϊκών απαιτήσεών του.
Επιμένω καθόσον με αφορά ότι η λαϊκή πίεση και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με εκδηλώσεις πολυπληθέστερες και επίμονες θα καταφέρουν ν’ αναπροσανατολίσουν τη Γερμανική αδιαλλαξία μπροστά στον κίνδυνο να διαταραχθεί η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εμπιστοσύνη των λαών της Ευρώπης σ’ αυτή.
Όλα αυτά όμως εκτός απροόπτου εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον.