Του ΙΑΚΩΒΟΥ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΗ *
Η πρόσφατη φωτιά αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, ας γίνουν το ξεκίνημα αφύπνισης κατοίκων – φορέων – οργανώσεων. Όλοι μαζί από όποιο σημείο μπορεί καθένας να βοηθήσουμε να «φτιαχτούν» οι παραλείψεις που διαπιστώθηκαν.
Να λειτουργήσουμε σωστά – ομαδικά και έξω από πολιτικούς – χρωματικούς διαχωρισμούς, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε πανέτοιμοι και προετοιμασμένοι με υποδομές – μέσα και εκπαιδευμένο – ευαισθητοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι προτάσεις μου συνοψίζονται στις εξής:
1) Ενεργοποίηση εθελοντών πολιτών και εκπαίδευσή τους (ήταν συγκινητική η παρουσία τους στην πρόσφατη φωτιά και η διάθεσή τους να βοηθήσουν).
2) Ενεργοποίηση ομάδων – συλλόγων στις περιοχές τους με επιμόρφωση και αλληλοβοήθεια για το καλό της περιοχής τους.
3) Εκπαίδευση οδηγών υπηρεσιών που αποστέλλονται σε τέτοιες δραστηριότητες.
4) Εκπαίδευση οδηγών βυτίων – αντλιών.
5) Εναλλακτικά οχήματα εθελοντών για συνεχή ετοιμότητα των βυτίων – αντλιών.
6) Επιχειρησιακό κέντρο για ενημέρωση καθοδήγηση, επικοινωνία την ώρα του συμβάντος.
7) Ομάδα τηλεφωνική για την ανταλλαγή μηνυμάτων – οδηγιών μέσω του επιχειρησιακού κέντρου.
8) Εξοπλισμός των ομάδων με ασύρματο δίκτυο.
9) Περαιτέρω εξοπλισμός των Βυτιοφορέων με πυροσβεστήρα και κοντή μάνικα 5 μ. για άμεση επέμβαση.
10) Μεταφορά ραδιοσυχνοτήτων στο κέντρο επιχειρήσεων για καθοδήγηση-ενημέρωση και τυχόν απαγόρευσης κυκλοφορίας μέσω ραδίου.
11) Επικεφαλής συντονιστής άτομο εθελοντής με γνώσεις, θάρρος και τόλμη, πεπειραμένος και ενδεχόμενα απόστρατος (στρατού – αστυνομίας – πυροσβεστικής).
12) Επιχειρησιακό κέντρο για συναντήσεις -φύλαξη οργάνων σε κεντρικό σημείο με άμεση πρόσβαση π.χ. Container στο χώρο της Μαρίνας.
13) Άμεση χρησιμοποίηση των μηχανημάτων της πρώην νομαρχίας που «σκουριάζουν» στο ΚΤΕΟ.
14) Διαρκής καθαρισμός δρόμων προσπέλασης και δασών περιμετρικά από τα μηχανήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου την χειμερινή περίοδο.
15) Καθαρισμός δασών – ρυακιών και άλλων προβληματικών περιοχών και αντιπυρικών ζωνών με ελεγχόμενες χειμερινές πυρκαγιές.
16) Σχέδιο απομάκρυνσης μαθητών από τα σχολεία με την χρήση λεωφορείων.
17) Διάνοιξη οδών διαφυγής σε περιοχές αδιέξοδες και σχέδιο συγκέντρωσης και διαφυγής οχημάτων και κατοίκων με ασκήσεις ετοιμότητας.
18) Ομάδες περιφρούρησης και επιτήρησης κατά κοινότητα τις μέρες υψηλού κινδύνου.
19) Διάνοιξη νότια από τα Δάση Ευληγιά και Μασταμπά δρόμου, κατά μήκος του αγωγού της ΔΕΥΑΡ, σύνδεση στην εκκλησία του Αϊ Ιωάννη και διαφυγή προς Ασκούτση με διάνοιξη τμήματος δυτικά του Hotel Forest Park.
«Ο δρόμος αυτός θα λειτουργεί ως περιφερειακός «μπαίνοντας» από την Εθνική στο ύψος της επιχείρησης «Μαγεράκη» παίρνοντας βόρεια τα Πευκάκια του Μασταμπά πάνω από το 16ο βουτώντας στα πόδια της γέφυρας της Τρυπητής μέσω Αϊ Ιωάννη θα βγαίνεις στην Άνω Καλλιθέα τέρμα Ασκούτση».
20) Διάνοιξη δρόμου σύνδεσης του οικισμού Μικρού Μεγάλου Μετοχίου δυτικά με τα Τρία Μοναστήρια (στο ύψος της παλαιάς χωματερής) και ανατολικά προς τον δρόμο προς Μ. Ανώγεια – Αγ. Ειρήνη.
21) Τοποθέτηση κρουνών στις παραπάνω περιοχές και κατά μήκος του αγωγού Γάλλου – Καστελάκια.
22) Καθορισμός περιοχών συγκέντρωσης κατοίκων και οχημάτων (π.χ. Λιμάνι – Αμουδιά Λιμενολεκάνης – Μαρίνα – γήπεδο Σοχώρας) σε περίπτωση φωτιάς – σεισμού στην παλιά πόλη.
23) Δοκιμαστικές ασκήσεις εκκένωσης της πόλης με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
24) Κάλεσμα των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ρεθύμνης για δράση με συγκεκριμένο σχεδιασμό.
25) Αξιοποίηση δωρεών επιχειρήσεων (εξοπλισμό – γεννήτριες – μάνικες κλπ.) μετά από κάλεσμα για συγκέντρωση και διάθεση.
26) Δρόμοι προσέγγισης και επέμβασης κατά μήκος των Ρεμάτων νότια του Ρεθύμνου. (Γαλιανό – Τρυπητής – Συνατσάκη).
27) Εθελοντική προσφορά καθαρισμού και διατήρησης τμημάτων δάσους από συλλόγους και κοινωνικές ομάδες (υιοθέτηση δάσους).
28) Τα μπαζωμένα και ακαθάριστα ακίνητα – οικόπεδα που δεν καθαρίζονται, παρά τις ειδοποιήσεις, να καθαρίζονται με επίβλεψη του Δήμου και το κόστος να χρεώνεται στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν «μπαρουταποθήκες» μέσα στην πόλη.
29) Ορισμένα ρέματα μπορούν να ενταχθούν σε περιπατητικές- ορειβατικές διαδρομές, ώστε με την χρήση και τον καθαρισμό να μην «ρημάζουν».
30) Καθαρισμός δύσβατων περιοχών με υπερβόσκηση.
31) Να μην είναι ο Δασικός Νόμος εμπόδιο στον καθαρισμό αμφισβητούμενων εκτάσεων.
32) Δραστηριότητες μέσα στα Δάση. Κατασκηνώσεις – Ανώμαλοι δρόμοι αντοχής – ποδηλατοδρομίες – paint ball κλπ. ώστε να έχει ζωή το δάσος και να μην «ρημάζει».
33) Καθαρισμός του Δάσους Παράδεισος στο εκτροφείο Αρμένων.
34) Τα νεκρά δέντρα και τα ξεριζωμένα στα Δάση να κόβονται από ιδιώτες και να αποδίδονται κατά το ήμισυ τα ξύλα σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες.
35) Περιμετρικός δρόμος σε όλο το δάσος του Προφήτη Ηλία με χρήση ζώνης πυρόσβεσης – επέμβασης και άθλησης.
36) Οριοθέτηση θέσεων κρουνών με απαγόρευση στάθμευσης 5 μέτρων εκατέρωθεν.
Ευελπιστώ οι παραπάνω προτάσεις πλαισιωμένες και από άλλες προτάσεις – εισηγήσεις ατόμων και φορέων, να ληφθούν υπ’ όψιν από όλους προς διαμόρφωση ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού για το καλό όλων μας.
* Ο Ιάκωβος Διακουμάκης είναι μέλος Τοπικού Συμβουλίου Δ. Ρεθύμνης (συνδυασμού Ρέθυμνο Αξίζεις), πρόεδρος Κατοίκων Μικρού Μεγάλου Μετοχίου, μέλος Συλλόγου Τριών Μοναστηρίων