Σε τροχιά δημοπράτησης βρίσκονται μεγάλα έργα του δήμου Ρεθύμνου που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) και οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένονται να «τρέξουν» τον επόμενο μήνα.
Πρόκειται για το έργο που αφορά στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου, τις πολιτιστικές διαδρομές – περιηγήσεις στον δήμο Ρεθύμνης με κέντρο την Ελεύθερνα και το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων η χρηματοδότηση τους είναι εξασφαλισμένη και πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
Αναλυτικότερα, το έργο ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου έχει προϋπολογισμό 253.359,99 ευρω.
Αντικείμενο του έργου:
- Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο.
- Η διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα. (Η είσοδος θα γίνει στο υψόμετρο του σημερινού ανοίγματος και της υπάρχουσας εισόδου).
- Η διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώνεται καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.
Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2023.
Σε ότι αφορά το έργο των πολιτιστικών διαδρομών της Ελεύθερνας έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Ρεθύμνης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη».
Το έργο φορά στην οργάνωση και προβολή Πολιτιστικών Διαδρομών που εδράζονται σε άξονες που περιλαμβάνουν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς οικισμούς, οικοτεχνικά κέντρα, οικο-τουριστικές εγκαταστάσεις, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους, διαδρομές πεζοπορίας, τοπικές αγορές ντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και πλούσιες ευκαιρίες ψυχαγωγίας και σπορ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για 14 διακριτές διαδρομές που βρίσκονται στον άξονα των οικισμών που χωροθετούνται μεταξύ και γύρω από την πόλη του Ρεθύμνου και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας. Οι διαδρομές περιλαμβάνουν 100 χλμ. αμαξιτού δρόμου, 30 χλμ. πεζοπορίας στην ύπαιθρο και 6 χλμ. σε αστικό περιβάλλον, καθώς και τη δυνατότητα επίσκεψης άνω των 30 οικιστικών κέντρων, εκτός της ίδιας της πόλης του Ρεθύμνου. Η υποστήριξη του επισκέπτη των Πολιτιστικών Διαδρομών έχει ως κύριο σκοπό να του παράσχει πληροφορίες μιας άνετης, ασφαλούς, πλούσιας, ανταποδοτικής και συναρπαστικής εμπειρίας επίσκεψης μέσα από υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, εντύπων, σήμανσης, ξεναγήσεων και οδηγιών.
Το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη στην Καλλιθέα έχει προϋπολογισμό 1.455.000 ευρώ.
Το έργο προβλέπει – μεταξύ άλλων – οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών. Διευθέτηση κίνησης οχημάτων και βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής με την οργάνωση και ενίσχυση φύτευσης όπου είναι γεωμετρικά εφικτό σε συνδυασμό και με την χρήση νέων ψυχρών υλικών. Εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού που θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει την χρήση του. Αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το μήκος του άξονα των οδών με κατάλληλα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας. Χρήση υλικών κατασκευής κατάλληλων με τον χαρακτήρα της περιοχής αλλά και σε συνάφεια με τα υφιστάμενα υλικά των πρόσφατων αναπλάσεων με στόχο την ομοιογενή εικόνα του δημόσιου χώρου.
Στο σύνολο τους και τα τρία έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2022 ενώ στοχεύουν στην αναβάθμιση των περιοχών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. «Είναι πάγιοι άξονες στους οποίους κινούμαστε σαν δήμος και κάθε φορά επιλέγουμε δράσεις και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη κινητικότητα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Είναι έργα τα οποία θα τα δει η κοινωνία, είναι μετρήσιμα και αλλάζουν την ποιότητα και την καθημερινότητα των δημοτών μας. Έργα σχεδιασμένα με γνώμονα την ποιότητα ζωής και στα πλαίσια βιώσιμης κινητικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την αναψυχή και τη δημιουργία δημόσιου χώρου προς όφελος των δημοτών. Οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τον επόμενο μήνα» ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς.