Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης για τον πρωτογενή τομέα μετέφεραν και ανέδειξαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ), στην πρόσφατη (πρώτη) συνάντησή τους με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.
Με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, εξαιτίας των ανατιμήσεων, δεν είναι λίγοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι και στην Κρήτη που βρίσκονται στα όριά τους! Η εγκατάλειψη της γης (τους) είναι μία ιδέα που τριβελίζει το μυαλό αρκετών, καθώς ταλανίζονται από οικονομική δυσχέρεια. Ο νέος υπουργός έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Καλείται να επιλύσει εκκρεμότητες που άφησε ο προκάτοχός του Σπήλιος Λιβανός, αμβλύνοντας αντιδράσεις και (προ)λειαίνοντας το έδαφος για μία γόνιμη συνεργασία και συμπόρευση με τους συνδικαλιστές.
Μέτρα στήριξης «για όσους παράγουν»
«Υπάρχει πρόβλημα στο πώς θα καλλιεργήσουμε, τα μέτρα του κ. Λιβανού είναι άκυρα και πρέπει να παρθούν πίσω, δεν έχουν κανένα νόημα» διατρανώνει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης που μετείχε στην σύσκεψη υπό τον κ. Γεωργαντά ως μέλος της ΚΕΟΣΟΕ.
Όντας έντονα δυσαρεστημένος από τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, ο κ. Ιερωνυμάκης χρεώνει στον κ. Λιβανό «μεγάλα κενά», «μέτρα – τρικ χωρίς αποτέλεσμα για τον παραγωγό», που είναι «για γέλια και δεν συζητούνται!».
Και αιτιολόγησε τους ισχυρισμούς του: «Ο παραγωγός έχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας. Πρέπει να υπάρξει διαφορετική πολιτική όσον αφορά το θέμα του πετρελαίου, για παράδειγμα, με επιστροφή στο καθεστώς που είχαμε προ του 2016, όταν δινόταν επιστροφή συνολικού ποσού 180 εκ. ευρώ σε όλους τους αγρότες, ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια. Για το ρεύμα, ανακοίνωσε μία μείωση από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, για το 80% της ποινικής ρήτρας κι άλλο ένα μέτρο για το διάστημα Γενάρη – Φλεβάρη. Αλλά κι αυτή το μέτρο είναι για γέλια, γιατί πιάνει συγκεκριμένους αγρότες που έχουν στεγασμένη γεωργία (θερμοκήπια δηλαδή), δεν πιάνει όλους τους υπόλοιπους που είναι το 98% των καλλιεργειών της χώρας».
Ο κ. Ιερωνυμάκης κάλεσε τον νέο υπουργό να αναθεωρήσει την πολιτική που χάραξε ο προκάτοχός του και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που «Θ’ αγκαλιάζουν όλο τον αγροτικό κόσμο».
Το παρών στη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Γεωργαντά έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, Γιάννης Γλεντζάκης.
«Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα» ανέφερε ο ίδιος στα «Ρ.Ν.», οικονομικής (κατά βάση) φύσης. «Το μεγαλύτερο (πρόβλημα) για εμένα είναι το κόστος παραγωγής! Οι τιμές ειδικά στα λιπάσματα έχουν τριπλασιαστεί. Από τα 12,5 ευρώ πήγαμε στα 36! Το ίδιο συμβαίνει και στις ζωοτροφές» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου. Σταθμίζοντας, μάλιστα, τις παρούσες (οικονομικές) συνθήκες προέβλεψε ότι «Θα υπάρξει έλλειμμα στο γάλα και τα αρνιά», διότι τα τελευταία υποσιτίζονται! «Το Πάσχα ίσως υπάρξει έλλειψη σε αρνί, έτσι όπως το θέλει συνήθως ο καταναλωτής, ενώ η παραγωγή γάλακτος είναι κάτω 40-50%» είναι η εκτίμηση και τα επιπρόσθετα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κ. Γλεντζάκης, ο οποίος είχε προσωπικό διάλογο με τον υπουργό, ζητώντας από τον ίδιο «Να αναλάβει πρωτοβουλίες, να δούμε κάποιες οικονομικές ενισχύσεις».
Με μία προϋπόθεση: «Εφόσον αποφασίσει το υπουργείο να δώσει οικονομικές ενισχύσεις να δοθούν και να πάνε στα χρήματα στους γνήσιους κτηνοτρόφους και αγρότες μας. Να μην πάνε σε …αεριτζήδες! Του το σύστησα 2-3 φορές».
Τα χρέη, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ενδεχόμενο νέας συνάντησης
Σαν να μην έφταναν τα αυξημένα τρέχοντα έξοδα, τα χρέη του παρελθόντος κατατρέχουν πολλούς παραγωγούς. «Είναι χρέη που πήγαν σε ξένα funds. Αν ένας παραγωγός χρωστούσε 100.000 ευρώ π.χ., τα αγόρασαν τα ξένα funds με 7.000 ευρώ! Και απειλούν αυτή τη στιγμή τους παραγωγούς να τους πάρουν τις περιουσίες» μας ενημέρωσε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Κρίσιμο για τον πρόεδρο των Αμπελουργών είναι το τί θα γίνει με την νέα ΚΑΠ. «Πρέπει να εξειδικευτεί και να πάμε σωστά, γιατί στην Κρήτη χάσαμε πάνω από το 50% από την προηγούμενη. Το νησί μας έχασε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία πενταετία με την ΚΑΠ που διανύουμε και λήγει εφέτος. Είναι πάρα πολλά χρήματα» σχολίασε. «Πρέπει να μπούμε σε μία ΚΑΠ που να στηρίξει πραγματικά τον παραγωγό, αυτόν που υπέστη αυτή τη μεγάλη μείωση με τις περικοπές που γίνονται κάθε χρόνο».
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης υποστήριξε και κάτι άλλο: «Από αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις, μόνο το 20% παράγει. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που παράγουν, ώστε να μπορούν να βοηθηθούν μέσα από τα τιμολόγια που αγοράζουν λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαια κλπ. Αν δεν γίνει αυτό, θα καταρρεύσει τελείως η αγροτική οικονομία» προειδοποίησε. «Ο υπουργός πρέπει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό, να πάρει έκτακτα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωτογενής τομέας έχει πάρει ψίχουλα, απειροελάχιστα χρήματα, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πού θα οδηγηθούν αυτά τα χρήματα αυτοί οι πόροι» διερωτώνται ο κ. Ιερωνυμάκης και οι συνάδελφοί του. « Να δοθούν σε αυτούς που παράγουν» είναι η πρότασή τους. «Μπορούν να βρεθούν ποιοι είναι, από τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών. Αν δεν υπάρξουν μέτρα, θα υπάρξει πρόβλημα. Θα υπάρξει κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης» επανέλαβε.
Ο κ. Ιερωνυμάκης πρόσθεσε επιπλέον πώς «Το θέμα της παραγωγής των προϊόντων δεν έχει να κάνει μόνο με την τοπική και εθνική οικονομία. Έχει να κάνει με τη διατροφή. Μόνο το 205 από αυτούς που παράγουν παίρνουν επιδοτήσεις. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θα τα παρατήσουμε κι εμείς και θα υπάρξει πρόβλημα διατροφικών αναγκών στη χώρα. Η χώρα δεν μπορεί να δίνει έξι δισ. ευρώ για να εισάγει καταναλωτικά προϊόντα (φυτικά και ζωικά) που δεν καλύπτουμε εμείς. Δεν καλύπτουμε διατροφικές ανάγκες. Είναι ντροπή για τη χώρα να εισάγονται προϊόντα, γιατί δεν στηρίζεται ο παραγωγός, για την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών του λαού μας!» τόνισε.
Είναι πολύ πιθανό, το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς να έχει τη δεύτερη δια ζώσης επαφή του με αγρότες (αποκλειστικά και μόνο) από την Κρήτη. «Ζήτησα προσωπικά από τον υπουργό να κάνουμε μία συνάντηση ως Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, αρχές Μάρτη, για να συζητήσουμε επί της ουσίας, αλλά και για να έχει καλύτερη εικόνα και ο ίδιος έως τότε, για τα πιο εξειδικευμένα πράγματα που μας απασχολούν και θέλουμε να συζητήσουμε μαζί του» εξήγησε κλείνοντας ο κ. Ιερωνυμάκης.