Στην εποχή μας η ιατρική κάνει θαύματα. Έτσι δεν αποκλείεται οι βόρειοι γείτονες να ξυπνήσουν ένα πρωί και, χάρη σε ένα θαυματουργό χάπι, να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν και να αυτοαποκαλούνται «Παίονες», «Δαρδανοί» ή κάπως αλλιώς και να ομιλούν άπταιστα την «Παιονική», τη «Δαρδανική» ή κάποια άλλη γλώσσα. Η μόνη απορία μου είναι ποιος θα τους αναγκάσει να πάρουν το χάπι και με ποιο τρόπο. Υπάρχει κάποια πρόταση;
Μετά το χάπι της αμνησίας, ίσως ανακαλυφθούν σύντομα και τα δύο θαυματουργά χάπια που συντελούν στην ανάκτηση της μνήμης. Το ένα είναι για να θυμηθούμε ότι στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναγράφονται τα εξής: «Γεωγραφικά, ο όρος Μακεδονία αναφέρεται σε μια ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στο σημερινό έδαφος διαφόρων βαλκανικών χωρών, με το μεγαλύτερο τμήμα της να βρίσκεται στην Ελλάδα και άλλα μικρότερα τμήματά της στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία και την Αλβανία». Πώς γίνεται λοιπόν η Μακεδονία να είναι «μία και ελληνική»;
Το άλλο θαυματουργό χάπι είναι για να θυμηθούμε επιτέλους ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας, που εξοπλίζονται με φρενήρεις ρυθμούς, εποφθαλμιούν το μισό Αιγαίο και τη Θράκη, ορέγονται τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και κρατούν παράνομα φυλακισμένους για πάνω από εκατό ημέρες δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τον τουρκικό κίνδυνο και θέλει να ξεχαστεί η ομηρία των δύο στρατιωτικών γιατί είναι ζητήματα που τη βλάπτουν πολιτικά, αλλά πού οφείλεται η εκκωφαντική σιωπή όσων οργανώνουν αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις για το όνομα άλλης γειτονικής χώρας; Εδώ ακόμη και η ιατρική σηκώνει ψηλά τα χέρια.
Η αμνησία είχε πάντοτε υψηλό τίμημα. Έτσι είναι απαραίτητο να έχουμε στο νου μας ότι μόνο τα όπλα μπορούν να επιβάλουν επεκτατικές ορέξεις – εφόσον φυσικά αυτές υφίστανται. Και δεδομένου ότι ο βόρειος γείτονας διαθέτει 22 άρματα μάχης και 12 ελικόπτερα, μόνον η Τουρκία μπορεί να μας απειλήσει από το έδαφος των Σκοπίων. Ό,τι αποθαρρύνει λοιπόν την τουρκική διείσδυση στα βόρεια σύνορά μας, όπως η παρ. 3,4 της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων, αποτελεί θετικό στοιχείο, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πολιτικές επιδιώξεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Την παραθέτω αυτούσια:
«Τα Μέρη [= ΠΓΔΜ και Ελλάδα] δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/ ή ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους. Κανένα από τα Μέρη δεν θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται η επικράτειά του κατά του άλλου Μέρους από οιοδήποτε τρίτο κράτος, Οργανισμό,ομάδα ή άτομο που προβαίνει ή αποπειράται να προβεί σε ανατρεπτικές, αποσχιστικές δράσεις ή δράσεις ή δραστηριότητες που απειλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια του άλλου Μέρους. Έκαστο Μέρος θα κοινοποιεί άμεσα στο άλλο Μέρος οιαδήποτε πληροφορία κατέχει αναφορικά με οιεσδήποτε παρόμοιες πράξεις ή προθέσεις».