29 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Το καραβάνι της απελπισίας στα δίχτυα της αποπληροφόρησης

Πριν από λίγες ημέρες είδαμε χιλιάδες πρόσφυγες να καταφτάνουν στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης πιστεύοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα περάσουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τις ίδιες ημέρες εκατοντάδες πρόσφυγες κατέλαβαν τον Σταθμό Λαρίσης ζητώντας να μετακινηθούν μέχρι τα Διαβατά ώστε να μπορέσουν και αυτοί να φύγουν από την Ελλάδα. Οι σκηνές ήταν και πάλι σκληρές. Από τη μία μεριά οι αστυνομικοί που είχαν καθήκον να εμποδίσουν οποιαδήποτε παράνομη μετακίνηση και από την άλλη θυμωμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι, πάρα πολλά βρέφη, παιδιά και γυναίκες ανάμεσά τους, που διεκδικούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας. Όπως φάνηκε πολύ σύντομα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στα Διαβατά αλλά και εκατοντάδες άλλοι που ταυτόχρονα έφτασαν στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας για τον ίδιο λόγο, δεν ήταν παρά θύματα διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου. Ένα ψεύτικο μήνυμα, που αποδόθηκε αργότερα σε διακινητές, με αποστολέα κάποιο «Καραβάνι της ελπίδας» και θέμα το «άνοιγμα των συνόρων» αρκούσε να αναστατώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και να στείλει για άλλη μια φορά εικόνες ντροπής από τα ελληνικά σύνορα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Η πληροφορία έχει τεράστια δύναμη και στις μέρες μας όπως μεταδίδεται αστραπιαία από ή προς χιλιάδες αποδέχτες μπορεί να έχει, αντίστοιχα, σοβαρές συνέπειες. Σε δελτίο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιο έγινε αναφορά στις οργανωμένες εκστρατείες αποπληροφόρησης (αλλιώς προπαγάνδας) με θύματα τους Ευρωπαίους πολίτες. Όπως αναγνωρίζεται από την ΕΕ πρόκειται για εχθρικές ενέργειες τρίτων χωρών με ξεχωριστή ανάμεσά τους τη Ρωσία, κύρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πηγή αποπληροφόρησης στην Ευρώπη, αλλά επίσης την Κίνα, το Ιράν και τη Β. Κορέα, «που επιδιώκουν να υποσκάψουν ή να αναστείλουν τα ιδρυτικά θεμέλια και τις βασικές αρχές των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και της κυριαρχίας όλων των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».
Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν την ενίσχυση ευρωπαϊκών δομών για τη συνολική αντιμετώπιση τέτοιων εχθρικών επιθέσεων και ταυτόχρονα παροτρύνουν για νομοθεσία που θα ρυθμίζει και επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται σε μέσα μαζικής δικτύωσης, τις υπηρεσίες μηνυμάτων και τις μηχανές αναζήτησης, όταν αυτές δεν ανταποκρίνονται στην έγκαιρη αφαίρεση εσφαλμένων πληροφοριών. Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές ζητούν καλύτερη ταυτοποίηση και έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης αναρτήσεων πολιτικού περιεχομένου, αναγνωρίζοντας τον αρνητικό ρόλο που τρίτοι παράγοντες προσπαθούν να παίξουν στις εκλογικές διαδικασίες των χωρών μελών της ΕΕ.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σε ανοιχτή εκδήλωση του κόμματός του, ζήτησε από τα στελέχη του να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο καθώς, όπως είπε, παρέχει αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή του θα έχει την πολιτική βούληση, ιδιαίτερα στη συγκυρία των επανωτών πολιτικών αναμετρήσεων, να διασφαλίσει ταυτόχρονα ότι η αδιαμεσολάβητη αυτή επαφή δε θα έχει σχέση με τον φαντασιακό χώρο των συνηθισμένων του (αυτα)πατών.
* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι εκπαιδευτικός, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ