29 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Το κόκκινο χαλί όμορφα περπατιέται

Πρόσφατα ο κ. Κώστας Γαβράς τιμήθηκε για το έργο του και συνολικά την προσφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου, με το βραβείο του φεστιβάλ της Βενετίας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για κορυφαία διάκριση. Ταυτόχρονα στην ίδια διοργάνωση έκανε πρεμιέρα εκτός διαγωνισμού, η τελευταία ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη, Ενήλικοι στην Αίθουσα, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη.
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη. Οι απόψεις μου για την εποχή της «ηρωικής διαπραγμάτευσής του», με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς του κ. Τσίπρα, προέρχεται από την προσωπική, ενδελεχή παρακολούθηση των γεγονότων το πρώτο εξάμηνο του 2015, μέσω του ελληνικού και ξένου τύπου. Επίσης, διαβάζοντας το βιβλίο: Η τελευταία μπλόφα, των δημοσιογράφων Ε. Βαρβιτσιώτη και Β. Δενδρινού που εκδόθηκε πριν λίγους μήνες.
Το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, το οποίο βασίστηκε και σε παράνομες καταγραφές συνομιλιών των ομολόγων του, συγγραφέα και υπουργού Οικονομικών τότε, δεν είναι δημοσιογραφική έρευνα. Περιγράφει την προσωπική οπτική και ερμηνεία του ίδιου για αυτά που συνέβησαν όταν η κυβέρνηση της πρώτης φοράς με τον επαναστατικό οίστρο και την έπαρση της νεοαποκτημένης εξουσίας, αποφάσιζε να «αλλάξει την Ευρώπη και τον κόσμο». Τα γεγονότα δηλαδή που έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα από τη γενική κατάρρευση και το Grexit, με κλειστές τις τράπεζες, αβέβαιο το μέλλον, χωρίς συμμάχους ή ακόμη και εχθρικούς πρώην συμμάχους και τελικά ένα ακόμη μνημόνιο και ζημιά 100δις!
Η άποψη του κ. Βαρουφάκη όμως άξιζε να γίνει ταινία και μάλιστα του Κώστα Γαβρά. Όπως δημοσίευσε το lifo.gr, ο Α. Μπαρμπέρα, διευθυντής του φεστιβάλ της Βενετίας, ανακοινώνοντας την τιμητική βράβευση του κ. Γαβρά, ανέφερε ότι «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κ. Γαβράς αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και για έναν συγκεκριμένο λόγο. Για την ικανότητά του να μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους λίγους και ήδη πεπεισμένους αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει ο κινηματογράφος προκειμένου να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών».
Τα πολιτικά γεγονότα του 2015 με πρωταγωνιστή τον κ. Βαρουφάκη, όπως τα περιέγραψε στο βιβλίο του, είμαι σίγουρη ότι έγιναν ένα εξαιρετικό θέμα με τη ματιά του μεγάλου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Μη έχοντας ακόμη δει την ταινία δε γνωρίζω αν εκτός από την εμπλοκή των πολιτικών στο δράμα περιγράφεται ο διχασμός και η σύγκρουση που βιώναμε παράλληλα εκείνη την εποχή ως ελληνική κοινωνία. Ελπίζω κάτι να υπάρχει έστω και ως δραματουργικός καμβάς. Σε κάθε περίπτωση η ταινία σφραγίζει υπαρξιακά τον πρώην υπουργό, ακαδημαϊκό, συγγραφέα και εκ νέου πολιτικό κ. Βαρουφάκη, τον οποίο είδαμε να περπατά περήφανος στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ και να φωτογραφίζεται χαμογελαστός και υποθέτω ευτυχής με τους πρωταγωνιστές. Η πολιτική του, όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε υπερφίαλο πολιτικό ή wannabe πολιτικό, μπορεί να ήταν καταστροφική για τους πολίτες  και τη χώρα, αλλά σίγουρα έγινε υπέροχο θέμα και θέαμα για το σινεφίλ και γιατί όχι το ευρύτερο, κοινό! Γαβράς είναι αυτός!
* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι εκπαιδευτικός, ενεργή πολίτης