Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις σχετικά με την αναγόρευση του Γερμανού ιστορικού κ. Ρίχτερ, σε Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Και δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε το γεγονός, πως ένας δημοτικός σύμβουλος που εξελέγη με την παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί κατά μιας απόφασης αναγόρευσης, που εισηγήθηκε ένας επίκουρος καθηγητής που φέρεται να πρόσκειται στον ίδιο χώρο. Οι αντιδράσεις στην αναγόρευση αυτή, είναι δικαιολογημένες. Αλλά, το δίκιο χάθηκε. Διότι, οι λογικές διαμαρτυρίες, αλλά και το ιστορικό και γενικά φιλελληνικό έργο του κ. Ρίχτερ, διαγράφτηκαν με μια κονδύλιά. Από την θερμοκέφαλη «μπούκα» ορισμένων γνήσιων πατριωτών και των γνωστών υπερπατριωτών, στο Ωδείο. Που, φυσικά, θα είναι ξανά πρωτοστάτες αν υπάρξουν φήμες περί της αλλαγής της έδρας του πανεπιστημίου, με την απαίτηση: «εδώ τους θέλουμε για να μπορούμε να τους γιουχάρουμε». Και θα διαμαρτύρονται για την απόσταση του πανεπιστημίου από τη Ρεθυμνιώτικη Κοινωνία, χωρίς να αναρωτιούνται ποιος θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει το Ωδείο ξανά, για ανάλογα θέματα. Ενώ τέλος, θα απορούν για το ότι όλα αυτά στο μέλλον θα γίνονται στο κλειστό περιβάλλον της πανεπιστημιούπολης. Δηλαδή, μακριά από την Κοινωνία.
Σημειώνω ότι ο κ. Ρίχτερ, έχει και άλλες πλευρές. Υπήρξε καθηγητής της Ελληνικής και Κυπριακής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ για μεγάλο χρονικό διάστημα, και επικριτής των ενεργειών της τρόικας, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παραθέτω για παράδειγμα συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Handelszeitung τον Αύγουστο του 2012, με τίτλο «Η τρόικα, δεν καταλαβαίνει την Κύπρο», εδώ: http://www.handelszeitung.ch/invest/die-troika-versteht-zypern-nicht. Στη συνέντευξη αυτή, ασκεί κριτική για την ένταξη των Κυπρίων στο Μνημόνιο και προβλέπει ότι η Κύπρος θα σταθεί ξανά στα πόδια της σύντομα. Αναφέρει επίσης ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού τους Ελβετούς τραπεζίτες τους χαϊδεύουν, για τα ίδια πράγματα που στέλνουν τους Κύπριους στο πυρ το εξώτερο.
Συμφωνούμε φυσικά ότι το βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης πρέπει να ξαναγραφτεί στα σημεία που περιέχουν ιστορικές ανακρίβειες και προσβάλλουν την Κρήτη και τους Κρητικούς. Αλλά μήπως είναι το μόνο ιστορικό βιβλίο στο οποίο συμβαίνει αυτό; Ας θυμηθούμε την κυρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ και το σχολικό της βιβλίο για το «Συνωστισμό της Σμύρνης», αλλά και τις «Απωθούμενες Σουλιώτισες» της κυρίας Ψιμούλη. Ας θυμηθούμε επίσης, τις «αιρετικές» απόψεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Λιάκου, για ζητήματα όπως αυτά. Κανείς δεν ζήτησε να εκπέσουν όλοι αυτοί από τη θέση τους. Έτσι σήμερα, άλλοι από αυτούς ψηφίζουν νόμους στο Κοινοβούλιο και άλλοι διδάσκουν ακόμη, τις νεότερες γενιές.
Αντιλαμβανόμαστε και τη δυσχερή θέση που βρίσκεται ο εξαίρετος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου τα χέρια είναι δεμένα πισθάγκωνα. Αφού ο νόμος-πλαίσιο των ΑΕΙ, δεν δίνει λόγο στην Πρυτανεία, ούτε στη Σύγκλητο, για ζητήματα όπως το παραπάνω. Αφήστε που με το νόμο αυτό, ανοίγει η πόρτα της «αμοιβαιότητας» με μια γνήσια Ελληνική προσέγγιση που φτάνει στο: Έλα να σε ανακηρύξω διδάκτορα στο πανεπιστήμιο που διδάσκω εγώ, αργότερα θα μου επιστρέψεις τη χάρη στο δικό σου εσύ, και ο χορός καλά να κρατεί. Χωρίς η Πρυτανεία να μπορεί να αντιδράσει.
Βλέπουμε λοιπόν ότι άλλος ένας Νόμος που έγινε από πολιτικούς, αντί να εκσυγχρονίζει θεσμούς, ανοίγει άλλα μονοπάτια και διαλύει την Πανεπιστημιακή ιεραρχία, αλλά και την Κοινωνία ολόκληρη.
Παράλληλα, διαβάσαμε και την ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρύτανης κ. Στεφάνου και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κρήτης κύριος Σηφάκης, για το ζήτημα της ίδρυσης πανεπιστημιακής σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο. Εκεί, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι πληροφορήθηκαν και αυτοί από το Δελτίου Τύπου των υπουργών Παιδείας κ. Λοβέρδου και Τουρισμού κυρίας Κεφαλογιάννη, πως: «τα τμήματα Τουριστικών σπουδών θα λειτουργήσουν από το επόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος», αλλά και πως «το πανεπιστήμιο διαθέτει και την τεχνογνωσία και τις υποδομές». Ενώ, σε όλα τα πανεπιστήμια απαγορεύεται να προσλάβουν εκπαιδευτικό προσωπικό, ακόμη και στη θέση όσων συνταξιοδοτούνται. Και ενώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει κατορθώσει ακόμη να καταρτίσει προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος, γιατί η επιβαλλόμενη από το υπουργείο περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού κατά 26% σε σχέση με το τρέχον έτος, δεν είναι εφικτή.
Επί της ουσίας δηλαδή, για μία ακόμη φορά, οι πολιτικοί κάνουν προεκλογικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα στην προσπάθειά τους να κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα ή μάλλον, χωρίς καθόλου κόλλυβα. Και εμπλέκουν στα παιχνίδια τους, τόσο τις πανεπιστημιακές αρχές, όσο και την κοινωνία.
Όλα όσα προανέφερα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολιτικοί δεν έχουν διδαχτεί το παραμικρό από τα χρόνια του μνημονίου, παρόλο που ο λαός υποφέρει εξ αιτίας των λαθών τους και λόγω της διαχείρισης που έκαναν στη χώρα και στα οικονομικά της, τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για πολύ περισσότερους, πιστεύουμε ότι είναι καιρός πια να «συνταξιοδοτηθεί» σύσσωμο το παλιό Πολιτικό Σύστημα. Ώστε να αναλάβουν τα ηνία νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες και νέα προσέγγιση στα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα και το λαό μας. Και ελπίζουμε ότι, την πίστη μας αυτή, θα συμμερισθούν και οι περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι στις εκλογές που δεν θα αργήσουν να προκηρυχθούν.