28 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Το όνειρο που έχουμε ανάγκη


Την Παρασκευή 8 Μαρτίου με αφορμή την ημέρα της γυναίκας πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στον επίλογο της εκδήλωσης, η Αναστασία Μανώλα, από τις διοργανώτριες, χρησιμοποίησε μια φράση της κ. Αρβελέρ, που σε ελεύθερη μετάφραση λέει ότι, η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις αλλά από ανθρώπους που μπορούν να ονειρευτούν! Η κ. Αρβελέρ ακαδημαϊκός με παγκόσμια ακτινοβολία, δίνει, στην εποχή μας και ως απάντηση των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, προτεραιότητα στο όνειρο. Καμία αλλαγή δε γίνεται, τίποτε νέο δε δημιουργείται αν πρώτα δεν το έχουμε φανταστεί, δηλαδή ονειρευτεί. Μπορεί αυτό να είναι η δημιουργία μιας καινοτόμου επιχείρησης ή μιας εθνικής στρατηγικής. Το όνειρο μιας ομάδας ανθρώπων για την πόλη τους ήταν αυτό που μεταμόρφωσε το Ρέθυμνο την τελευταία δεκαπενταετία. Δικαίως η κ. Αρβελέρ προτάσσει την ανάγκη να ονειρευόμαστε για τη ζωή μας και το μέλλον.
Η ικανότητα να ονειρευόμαστε όμως προϋποθέτει ελευθερία, κυρίως ελευθερία σκέψης. Έχει ανάγκη, επίσης, ενός πλαισίου κοινωνικών αρχών και αξιών. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει μόνο να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα όνειρά μας να έχουν ανθρωπιστική ουσία. Το όνειρο του Χίτλερ ήταν καταστροφικό. Το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης, ως απάντηση στη φρίκη του πολέμου, απέδωσε δεκαετίες ειρήνης και κοινής προκοπής.
Στην εποχή μας γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών αλλαγών και στο φυσικό και στο κοινωνικό περιβάλλον. Από τη μία μεριά οι αντοχές του πλανήτη μας δοκιμάζονται. Πρόσφατα και στην Κρήτη πήραμε μια ιδέα της φύσης που κοινότυπα έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι εκδικείται. Από την άλλη, συζητούμε το δημογραφικό και τη μείωση του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα εξίσου σοβαρό πρόβλημα γίνεται ο υπερπληθυσμός του πλανήτη.
Παρά τη διαφαινόμενη γενικότερη απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες και της απομάκρυνσης από τα κοινά, ή ίσως ακριβώς για τους λόγους αυτούς, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η πολιτική βρίσκεται στην ουσία των πραγμάτων. Ως κοινωνικά υποκείμενα, είναι πολιτικές οι αποφάσεις που ορίζουν τη ζωή μας. Πολιτικές θα δημιουργήσουν μια βιώσιμη, ανθρώπινη πόλη, ή θα ενθαρρύνουν την καλλιέργεια της ελεύθερης, κριτικής σκέψης στην εκπαίδευση, ή θα ενισχύσουν τρόπους αύξησης των γεννήσεων. Είναι πολιτικές οι αποφάσεις που παίρνονται με στόχο το κέρδος, την κοινωνική μέριμνα και τα δύο ή κανένα από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη τους ανθρώπους που ονειρεύονται, στην πολιτική. Ιδανικά έχουμε ανάγκη ανθρώπους με ελευθερία και ποιότητα σκέψης να ονειρεύονται, σθένος να διεκδικούν το όνειρο και ικανότητα να συνεργάζονται για να πετύχουν.
Πρόσφατα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κρίστοφερ Γουάιλι περιέγραψε πως η τεχνολογία στα χέρια ανθρώπων με σκοτεινές προθέσεις, κατάφερε να επηρεάσει εκατομμύρια ψηφοφόρους τόσο στις εκλογές ανάδειξης του προέδρου Τράμπ των ΗΠΑ, όσο και στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Παράλληλα τα στοιχεία για τις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και η εμπειρία μας από αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δείχνουν ότι εδώ, με την ευρύτερη έννοια, της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και την εθνική, της Ελλάδας, που γεννήθηκε η δημοκρατία και κυριάρχησε ο «ορθός» λόγος, ενισχύονται φωνές που διχάζουν, απομονώνουν, ψεύδονται και αποπροσανατολίζουν. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να χάσουμε την ικανότητα να ονειρευόμαστε. Ο κίνδυνος είναι, επίσης, να μη μας επιτρέπεται!
Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι πολιτική υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας για το Ποτάμι