Του ΝΙΚΟΛΕΟΝΤΑ ΤΣΟΥΠΑΚΗ*
Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξαν τα παιδιά της Στ’ τάξης στα «Πρωτάκια» του 10ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης, που λαμπρύνει την περιοχή του Τσεσμέ.
Τα παιδιά της έκτης, στο πλαίσια γνωριμίας τους με τους λιλιπούτειους μαθητές της πρώτης έκαναν το εξής προκειμένου να τα εμψυχώσουν και να τα κάνουν να νιώσουν πιο άνετα και όμορφα στο νέο τους σχολικό περιβάλλον:
Οδήγησαν τα πρωτάκια, συνοδεία δασκάλων, στο παρακείμενο του σχολείου «αμφιθεατρικό παρκάκι» και αφού καθάρισαν και προετοίμασαν τον χώρο, τους προσέφεραν φυσικούς χυμούς και διάφορες νοστιμιές που είχαν προετοιμάσει για την περίσταση.
Μετά το φαγοπότι έπαιξαν με τους μικρούς τους φίλους κάτω από την σκιά των πεύκων και στο τέλος μάζεψαν κάθε σκουπιδάκι, αφήνοντας τον χώρο πεντακάθαρο. Πολύ θετικό ήταν επίσης το γεγονός ότι τα μεγάλα παιδιά πρόσεχαν τα μικρά να μην χτυπήσουν και με στοργή, τους δήλωσαν πως ότι κι αν τους τύχει θα τα βοηθούν και θα έχουν την μέριμνά τους.
Τα παιδιά συνόδευαν οι φιλόπονοι εκπαιδευτικοί Μαρία Πρινιωτάκη, Βαλένσια Φεργαδιώτου, Δέσποινα Μαραγκουδάκη, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κορίνα Κατσάρα, ενώ ο διευθυντής Χρήστος Ανεσιάδης φαινόταν ικανοποιημένος για την θεάρεστη πρωτοβουλία των συναδέλφων, που σκέφθηκαν με αυτόν τον όμορφο τρόπο να σμίξουν παιδιά διαφόρων ηλικιών, ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να υπάρξει αλληλεπίδραση.
Σημειωτέον: Πολύ σημαντική πράγματι η δραστηριότητα αυτή μέσα στη φύση, όπου τα μεγαλύτερα παιδιά απέδειξαν ότι σέβονται και κήδονται τα μικρότερα.
Το ρήμα «κήδομαι», στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει φροντίζω, μεριμνώ, έχω την έγνοια κάποιου.
Από το «κήδομαι», προκύπτει «ο «κηδεμών», η «κηδεμονία» ακόμη και η λέξις «κηδεία» όσο κι αν αυτό μας φαίνεται περίεργο και τούτο επειδή όταν τελείται μία κηδεία σε κάποιον, δηλώνει έμπρακτα ο συγγενής ότι δεν λησμονεί τον νεκρό αλλά τον φροντίζει και μεριμνά γι’ αυτόν, πράττοντας τα δέοντα, προκειμένου να μείνει η μνήμη του ανεξίτηλη.
Τσεσμές ονομάστηκε η περιοχή αυτή κοντά στον Πλατανιά λόγω των Μικρασιατών προσφύγων που ήλθαν από το πανέμορφο Τσεσμέ της χερσονήσου της Ερυθραίας, απέναντι από την Χίο. Στην τουρκική γλώσσα «τσεσμέ» σημαίνει «κρήνη» δεδομένου ότι η «κρήνη του Τσεσμέ» ήταν χαρακτηριστική στην περιοχή της Ιωνίας, καθώς υπερείχε των άλλων πόλεων σε μέγεθος και κάλλος.
** Ο Νικολέων Ι. Τσουπάκης είναι δημοσιογράφος, φιλόλογος, δάσκαλος