28 °C Rethymno, GR
18/08/2022

2019

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 ξεκινά η χρονιά του γουρουνιού. Το γουρούνι αποτελεί το τελευταίο από τα 12 ζώα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου, ενώ συμβολίζει, για τους Κινέζους, πλούτο.
Κρατώντας την παραπάνω πληροφορία ως μικρή έμπνευση αλλά και σημειολογική αναφορά για το παρόν κείμενο γυρνάμε στα καθ’ ημάς. Το 2019 θα είναι, αναμφισβήτητα, χρονιά αλλαγών και απαλλαγών. Ευχόμαστε να είναι χρονιά που θα μπουν οι βάσεις για πραγματική οικονομική και κοινωνική ευμάρεια στον τόπο μας. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν φυσικά οι εκλογικές αναμετρήσεις.
Στην Ευρώπη η εκλογική αναμέτρηση φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα αμφισβήτησης των παραδοσιακών δημοκρατικών, φιλελεύθερων αξιών. Πολιτικές και πολιτικοί που υπερασπίζονται κλειστά σύνορα, διαχωρίζουν τους πολίτες και φέρνουν στην επιφάνεια επικίνδυνα και ταπεινά ένστικτα, που θεωρούσαμε ότι ως ανθρώπινα όντα έχουμε ξεπεράσει, θα διεκδικήσουν ζωτικό χώρο. Η αποχή, ως τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, είναι σύμμαχος αυτών των πολιτικών σχεδιασμών και αναδεικνύει πόσο απαραίτητη είναι η ισχυροποίηση του μηνύματος της ΕΕ. Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, σεβασμός στους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούν τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες πάνω στις οποίες θα πρέπει να συνεχιστεί η σχέση των χωρών μας.
Σε εθνικό επίπεδο οι εκλογές, όποιο μήνα και αν πραγματοποιηθούν, φαίνεται ότι θα φέρουν το τέλος του κύκλου των αυταπατών, απατών και λοιπών επικίνδυνων ή ανάξιου λόγου προσπαθειών του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, να μας πείσει ότι αυτό το «καραβάνι» γνωρίζει πραγματικά το δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα στην ευημερία. Κοιτάζοντας μέσα από το φακό ενός κύκλου που κλείνει, τα τέσσερα χρόνια με την παρούσα διακυβέρνηση ήταν σημαντικά όσο και επώδυνα. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ αντιληφθήκαμε ότι οι μάγοι είναι πλάσματα της φαντασίας και οι πολιτικοί, όταν επικαλούνται «μαγικές» λύσεις για τα προβλήματα της χώρας, ή παρουσιάζουν με μαγικό τρόπο έργα, όπως τον πρόσφατο σταθμό από μουσαμά του μετρό Θεσσαλονίκης, είναι απλοί τσαρλατάνοι. Επίσης ότι τα λάθη πληρώνονται! Ενταφιάσαμε, όχι χωρίς θλίψη, το «ηθικό πλεονέκτημα» ως στοιχείο κομματικής ταυτότητας. Συνειδητοποιήσαμε ότι η διατήρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας είναι αγώνας διαρκείας, καθώς παρακολουθούμε με θυμό και θλίψη την προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της δικαιοσύνης και αυτών που τον υπηρετούν, τόσο με τον τρόπο που εξελίσσεται η υπόθεση NOVARTIS, αλλά και τις δηλώσεις ανεκδιήγητων πολιτικών «προσωπικοτήτων» της πρώτης φοράς, όπως ο κ. Κυρίτσης, για τη διενέργεια (ή όχι) εκλογών.
Σε επίπεδο περιφέρειας, έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα σε ενέργειες και έργα υποδομής που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα σέβονται και υποστηρίζουν το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι αμελητέα υπόθεση και το βιώνουμε καθημερινά. Έργα που αφορούν τους πολλούς δε γίνονται, όμως, χωρίς να «ενοχληθούν» και κάποιοι. Ως πολίτες και πολιτικοί οφείλουμε να ψάξουμε τρόπους συνεργασίας. Όσο το όραμά μας φτάνει μέχρι την αυλή του σπιτιού μας τόσο οι αποφάσεις μας θα είναι κακές αποφάσεις.
Αυτό γίνεται ακόμη φανερότερο σε δημοτικό επίπεδο καθώς τα δημοτικά ζητήματα αφορούν άμεσα και κυριολεκτικά το σπίτι μας. Το σπίτι μας όμως χωρίς τη γειτονιά μας, ανεξάρτητα από την πόλη μας, δε μπορεί να προκόψει. Η ευθύνη μας δεν σταματά στην επιλογή του δημάρχου και της αντιπολίτευσης. Η ευθύνη μας ξεκινά με τα κριτήρια που θα κάνουμε τις επιλογές αυτές, αλλά και τη στάση μας απέναντι σε κάθε τι που απαιτούμε να πραγματοποιηθεί, από τους χώρους στάθμευσης και τις συνθήκες μετακίνησης, μέχρι τις «μουτζούρες» στους τοίχους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, για τους οποίους θα πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε.
Με σοβαρότητα και καθαρό νου θα μπορούσε το 2019 να γίνει χρονιά υπεύθυνης συμπεριφοράς. Έχουμε σημαντικές αποφάσεις μπροστά μας. Καλή χρονιά με καλά μυαλά!

* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι πολιτική υπεύθυνη του τομέα Παιδείας στο ΠΟΤΑΜΙ