Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου αφού αυτές φτάνουν το 90%.
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και συνεχίζεται ως έχει μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, όπου σταδιακά ή μέχρι τα μέσα του μήνα οι πληρότητες θα περιοριστούν στο 70% και από κει και μετά το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά.
Η κίνηση στους δρόμους της παλιάς πόλης, στα εμπορικά καταστήματα στα καταστήματα εστίασης και στις παραλίες παραμένει υψηλή και η δύναμη του τουρισμού είναι εμφανής.
Επισκέπτες από τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία, την Αγγλία τη Γαλλία και τη Πολωνία είναι κατά κύριο λόγο οι τουρίστες που παραθερίζουν στον νομό τον Σεπτέμβριο. Το προφίλ τους ωστόσο έχει αλλάξει. Πλέον οι περισσότεροι εξ αυτών είναι νέα ζευγάρια ή συνταξιούχοι μιας και οι οικογένειες επιστρέψανε στις πατρίδες λόγω σχολείων. Τα ξενοδοχεία της πόλης κερδίζουν αυτήv την περίοδο τη μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς και είναι σχεδόν γεμάτα.
Η ικανοποίηση στον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο είναι δεδομένη. Η σεζόν ξεκίνησε και ολοκληρώνεται με πληρότητες που ξεπερνούν αυτές του 2019, που θεωρείται η χρονιά σύγκρισης αφού ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.
Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, είναι στοιχείο που αποτυπώνεται και από τα νούμερα των διεθνών αφίξεων σε επίπεδο νησιού. Η Κρήτη κέρδισε το στοίχημα της επισκεψιμότητας αποδεικνύοντας ότι παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, διατηρώντας το ισχυρό «brand name» της.
Οι τουριστικές εισπράξεις επίσης αυξήθηκαν όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας. Όπως εξηγούν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο παρόλα τα προβλήματα της πανδημίας του ρωσοουκρανικού πολέμου και κυρίως της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ο τουρισμός απέδειξε ότι «αντέχει».
Σίγουρα όπως προσθέτουν η αγοραστική δύναμη περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό και αυτό φαίνεται από τη διστακτικότητα και την περιορισμένη κατανάλωση τόσο στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Για τον λόγο αυτό και παρά την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων η κερδοφορία των ξενοδοχείων αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ευρύτερα, είναι περιορισμένη. To ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών εκτόξευσαν στα ύψη τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα παρά τα αυξημένα έσοδα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και άρα να μην έχουν κέρδη.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της σεζόν. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία παραμείνουν σε πολύ ψηλά επίπεδα και μάλιστα ιδιαίτερα στην πόλη του Ρεθύμνου όλα τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα (οι πληρότητες, ξεπερνούν το 90%). Η ίδια εικόνα διατηρείται μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου σταδιακά οι πληρότητες θα προχωρήσουν στο 70%, δηλαδή για την εποχή θα εξακολουθούν να είναι καλές. Έχουμε αυτή την περίοδο πολλούς Σκανδιναβούς, Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους, Πολωνούς και αρκετοί από αυτούς είναι και επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες που επιλέγουν την πόλη μας για τις διακοπές τους το φθινόπωρο.
Πάντως συμπερασματικά θα έλεγα ότι φέτος η σεζόν είναι εξαιρετική και θα ξεπεράσουμε τα νούμερα του 2019. Οι διεθνείς αφίξεις μέχρι και τον Αύγουστο είναι ψηλότερες το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και τον Σεπτέμβριο και εκτιμώ ότι μέχρι και τις 20 του Οκτώβρη η κίνηση θα συνεχίσει να είναι καλή. Η σεζόν είχε εξαρχής τη δυναμική της. Ο κόσμος ήταν σίγουρα πιο συγκρατημένος. Δεν ξοδεύει με την ίδια άνεση. Είναι πιο προσεχτικοί λόγω της ανασφάλειας της αβεβαιότητας ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Πάντως οι τουριστικές εισπράξεις είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με το 2019 σίγουρα όμως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλες και μειώνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων».
Με αυξημένες τιμές τα συμβόλαια του 2023 – Δυναμική η ροή των προκρατήσεων
Εν τω μεταξύ με αυξημένες τιμές σε ποσοστό 8-10% υπογράφησαν τα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους τουρ οπερέιτορς για την επόμενη χρονιά. Αύξηση η οποία κρίθηκε απαραίτητη δεδομένων των τεράστιων αυξήσεων της ενέργειας και των ανατιμήσεων γενικότερα. Ήδη οι κρατήσεις που έχουν γίνει κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και μάλιστα είναι τριπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνδέσμου τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι συγκρίσιμα, με δεδομένες τις διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης, «Θεωρώ ότι η σεζόν έχει περάσει σε πληρότητες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από πλευράς κίνησης και πληρότητας, ωστόσο συνεχίζονται διαρκώς οι ανατιμήσεις και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα και μας ανησυχεί. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν διαφοροποιήσεις μικρές σε όλα τα προϊόντα, που στο σύνολό τους όμως είναι σημαντικές σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος. Ευελπιστούμε η αύξηση των συμβολαίων στην οποία προχωρήσαμε με τους τουρ οπερέιτορς να καλύψει μέρος των ανατιμήσεων, όμως στα αλήθεια είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχτεί. Το θετικό είναι ότι τα μηνύματα για την νέα σεζόν είναι καλά. Υπάρχουν αρκετές προκρατήσεις, κάτι βέβαια που δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ασφαλή πρόβλεψη, καθώς δεν θεωρούνται επιβεβαιωμένες κρατήσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Μπερέτης είπε «Υπάρχει μια αύξηση στα συμβόλαια έως 10% και δεν μπορούσε να υπερβεί το ποσοστό αυτό, γιατί δεν μπορεί το τουριστικό προϊόν να αυξηθεί πάρα πολύ, καθώς έχουμε αύξηση και στα αεροπορικά εισιτήρια λόγω των καύσιμων. Η αύξηση είναι αντίστοιχη του πληθωρισμού. Σε ότι αφορά τις κρατήσεις για το 2023 αυτή την στιγμή, είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες περσινές την ίδια περίοδο. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ασφαλές, γιατί πέρυσι η αγωνία ήταν μεγάλη λόγω κορονοϊού οπότε το κλίμα ήταν διαφορετικό. Το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχει κινητικότητα».
Αυξημένες αφίξεις στα αεροδρόμια
Παγιώνονται οι βελτιωμένες επιδόσεις των αεροδρομίων φέτος, σε σχέση με το 2019. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 9,4%, σε περίπου 6 εκατ. άτομα.
Δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των επιβατών σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Την μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 39,8%, κατέγραψε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, με τους επιβάτες να ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Αύξηση 22,9% κατέγραψε το αεροδρόμιο του Ακτίου, και 20,2% με πάνω από 822 χιλ. επιβάτες το αεροδρόμιο των Χανίων.
Ωστόσο, σε τρεις περιφερειακούς αερολιμένες η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη έναντι του Αυγούστου του 2019. Στην Μυτιλήνη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των επιβατών είναι χαμηλότερος κατά 10,9%, 10,7% και 8,3%, αντίστοιχα. Στο «Μακεδονία», που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, διακινήθηκαν 753,2 χιλ. επιβάτες τον περασμένο Αύγουστο από 821,4 χιλ. τον ίδιο μήνα του 2019.
Για το χρονικό διάστημα από την αρχή του 2022 έως και τον Αύγουστο το κοντέρ σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019 βρίσκεται για τα περιφερειακά αεροδρόμια στο +2,2%. Την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφει το αεροδρόμιο του Ακτίου με 21,7% και ακολουθεί η Σαντορίνη με +18,6%. Στον αντίποδα, μειωμένη κατά 20,6% είναι η αεροπορική κίνηση στην Καβάλα και κατά 16,6% στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».