Το παραμύθι «Από το ρόδο…βγαίνει ρόδο» του Γιάννη Μεγαλακάκη θα παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις ανά την Κρήτη τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα:
– Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00 στον Σταυρωμένο Ρεθύμνου (Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου). Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρωμένου με τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου.
– Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:30 στα Ανώγεια (Σινεμάς Ανωγείων). Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων.
– Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2024, στις 18:30 στις Βρύσες Αποκορώνου στα Χανιά (Στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών). Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσών.
– Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 18:30, στο Ηράκλειο (Πολυχώρος Hugs – Λεωφ. Κνωσού 221, Ηράκλειο)
– Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 στις 19:00, στην Κριτσά Λασιθίου (Πολιτιστική Αίθουσα «ΛΑΤΩ»). Διοργάνωση: Πολιτιστικός Μορφωτικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Κριτσάς.
Η είσοδος σε όλες τις παρουσιάσεις είναι ελεύθερη. Το παραμύθι κυκλοφορεί με την υποστήριξη της Παγκρήτιας Ένωσης Αθηνών. Εικονογράφηση του παραμυθιού: Δήμητρα Πέππα.
Οι ήρωες του παραμυθιού είναι ο Βιτσέντζος, ο Μίνωας , η Αριάδνη, ο Δομήνικος, η Αρετή, ο Θησέας, ο Ιδομενέας, η Λαυρεντία, ο Ελευθέριος και ο Χαρίδημος.
Ο Γιάννης Μεγαλακάκης εμπνεύστηκε τον τίτλο του νέου παραμυθιού από την κρητική παροιμία: «Απ’ τ’ αγκάθι βγαίνει ρόδο, κι απ’ το ρόδο βγαίνει αγκάθι». Η μικρή ιστορία πραγματεύεται τη σχέση γονέων και παιδιών και το πόσο σημαντικά είναι τα παιδικά μας βιώματα μέσα από την οικογένεια και τις εικόνες που καταγράφει μια παιδική ψυχή μέσα σε αυτή.
Στο παραμύθι χρησιμοποιεί κρητικές λέξεις, μαντινάδες, κρητικές παροιμίες, κρητικό νανούρισμα, ριζίτικο και κρητικά αινίγματα θέλοντας να «φέρει» στο σήμερα τη σοφία και τις ανθρώπινες διαχρονικές αξίες που κουβαλάει η παράδοσή μας. Τονίζει τις όμορφες οικογενειακές στιγμές που βιώνει ο μικρός Βιτσέντζος (πρωταγωνιστής) για να ενθαρρύνει τους σύγχρονους γονείς να δημιουργήσουν στο σπίτι τους μια ισορροπημένη σχέση με τα παιδιά τους βασισμένη στην αγάπη και στο καλό παράδειγμα.
Επίσης το νέο του παραμύθι έχει τους ίδιους ήρωες με το προηγούμενο παραμύθι του «Τα στιβάνια του παππού» θέλοντας να δώσει με αυτό τον τρόπο μία συνέχεια στην παιδική φαντασία.