«Το πρόβλημα με το Ρέθυμνο είναι ότι είμαστε άγνωστοι σαν ποδηλατικός προορισμός» επισημαίνει ο Βαγγέλης Πετρουλάκης, προπονητής ποδηλασίας, bike ambassador του δήμου Ρεθύμνου και μέλος της επιτροπής τουρισμού
Με φόντο τη στροφή στις βιώσιμες μορφές τουρισμού και μετακίνησης και το Ρέθυμνο να είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως bike friendly πόλη, ο νομός επιχειρεί πλέον να μπει δυναμικά και στον χάρτη του ποδηλατικού τουρισμού κάνοντας το όνομά του ισάξιο με ποδηλατικούς προορισμούς όπως η Μαγιόρκα, η νότια Ισπανία και η Ιταλία. Ένα εγχείρημα διόλου εύκολο που όμως η γεωμορφολογία του τόπου, το ήπιο κλίμα και οι υφιστάμενες υποδομές το καθιστούν εφικτό. Τα χαρακτηριστικά αυτά μάλιστα αποτελούν μια στέρεη βάση για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εναλλακτικής μορφής τουρισμού η οποία συνδέεται άμεσα με τις νέες τάσεις των ταξιδιωτών που θέλουν τον τουρισμό εμπειρίας να κερδίζει έδαφος έναντι του λεγόμενου μαζικού, αλλά ταυτόχρονα επιφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στα «Ρ.Ν.» ο Βαγγέλης Πετρουλάκης, προπονητής ποδηλασίας, bike ambassador του δήμου Ρεθύμνου και μέλος της επιτροπής τουρισμού, η Μαγιόρκα, ένας παραδοσιακός ποδηλατικός προορισμός της Ευρώπης, για το 2023 προσέλκυσε περίπου 200.000 ποδηλάτες με οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 300 εκ. ευρώ ενώ 150 ξενοδοχειακές μονάδες παρέμειναν ανοικτές εκτός σεζόν χάρις του ποδηλατικούς επισκέπτες. Από την άλλη, όχι πολύ μακριά, στη Ρόδο αρχές Μαρτίου όπου διοργανώνονται οι «Διεθνείς Ποδηλατικοί Αγώνες Ρόδου», σύμφωνα με στοιχεία επίσης του κ. Πετρουλάκη που αντλήθηκαν από την οργανωτική αρχή: το πρώτο 20ημερο του Μάρτη καταγράφηκαν 5.900 διανυκτερεύσεις χάρη στους αγώνες. «Το στοίχημα του Ρεθύμνου είναι να μπορέσει να πλησιάσει εκεί. Θέλει δουλειά. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει συνέπεια και συνέχεια», εξηγεί ο κ. Πετρουλάκης στα «Ρ.Ν.».
Πόσο έτοιμο είναι λοιπόν το Ρέθυμνο για ένα τέτοιο άνοιγμα; Σύμφωνα με τον ίδιο η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας δήμου Ρεθύμνης με το υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο του DMMO την περασμένη Τετάρτη, πρόκειται να συμβάλλει καθοριστικά στην εν λόγω προσπάθεια καθότι θα βοηθήσει τους αρμόδιους φορείς να γνωστοποιήσουν οργανωμένα σε ένα πελατολόγιο που υπάρχει ήδη, τις δυνατότητες του Ρεθύμνου ως ποδηλατικός προορισμός.
Από την άλλη, όπως μας εξήγησε ο κ. Μιχάλης Ταταράκης, πρόεδρος στο ποδηλατικό Σωματείο «Άτλας», πρόεδρος των Ποδηλατικών Σωματείων Κρήτης και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, στο Ρέθυμνο υπάρχει και μια αρκετά ενεργή και δραστήρια κοινότητα ποδηλατών – αθλητών, η οποία διοργανώνει αγώνες στην ενδοχώρα πράγμα που καθιστά ακόμα πιο ρεαλιστική την ιδέα του Ρεθύμνου ως ποδηλατικό προορισμό με προοπτικές σύνδεσης του ονόματός του με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ακολουθώντας τα χνάρια της Ρόδου.
Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και οι ποδηλάτες που έχουν «βαρεθεί»
Όπως εξήγησε αναλυτικότερα στα «Ρ.Ν.» ο Βαγγέλης Πετρουλάκης, το Ρέθυμνο συνιστά τον ιδανικό ποδηλατικό προορισμό και αυτό βασίζεται κυρίως στις ευνοϊκές συνθήκες του κλίματος όπου ουσιαστικά η απουσία χειμώνα μπορεί να προσελκύσει ποδηλάτες από χώρες όπου τους χειμερινούς μήνες η ποδηλασία είναι απαγορευτική λόγω χιονιού ή παγετώνα: «Ιδιαίτερα η Κρήτη και το Ρέθυμνο έχουν ιδανικές συνθήκες για ποδηλατικό τουρισμό διότι απολαμβάνουμε ένα χειμώνα ο οποίος ουσιαστικά είναι άνοιξη και φθινόπωρο για τις ευρωπαϊκές και τις βορειοευρωπαϊκές χώρες που σημαίνει ότι έχουμε τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για να έρθουν εδώ να εξασκήσουν το χόμπι τους. Οι ποδηλάτες εκεί δεν μπορούν τον χειμώνα να βγουν έξω. Δεν είναι μόνο το κρύο, αλλά το χιόνι και ο πάγος είναι απαγορευτικές συνθήκες για έναν ποδηλάτη. Ερχόμενοι εδώ μπορούν να κάνουν το χόμπι τους όλον τον χρόνο», αναφέρει ο κ. Πετρουλάκης.
Αυτό που θα πρέπει να αξιοποιήσει μάλιστα το Ρέθυμνο, όπως αναφέρει, είναι ότι γνωστοποιώντας στο κοινό τις προοπτικές του, τις υποδομές και τις συνθήκες που επικρατούν μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο ένα πελατολόγιο που υπάρχει ήδη αλλά και που έχει «βαρεθεί» να συχνάζει για τον σκοπό αυτό στα ίδια μέρη: «Το πρόβλημα με το Ρέθυμνο ποιο είναι; ότι είμαστε άγνωστοι σαν ποδηλατικός προορισμός γιατί αυτός που είναι να έρθει εδώ δεν ξέρει τι συνθήκες επικρατούν. Δεν ξέρει αν υπάρχουν δρόμοι και διαδρομές στην ενδοχώρα για να κάνει το ποδήλατό του, δεν ξέρει αν υπάρχουν καταστήματα για να τον εξυπηρετήσουν αν χρειαστεί ποδήλατο ή αν χρειαστεί να επισκευάσει κάτι στο δικό του. Και επειδή για αυτούς οι δύο εβδομάδες που θα πάνε διακοπές είναι κάτι που «φωτίζει» όλο τον χειμώνα τους, πηγαίνουν στα σταθερά μέρη που ξέρουν ότι θα βρουν αυτό που θέλουν: στη Μαγιόρκα, στη Τζιρόνα στη νότια Ισπανία, στα Κανάρια. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βαρεθεί. Δηλαδή κι αυτοί θέλουν να αλλάξουν προορισμό το θέμα είναι ότι δεν μας ξέρουν και πρέπει να μάθουν ότι εμείς έχουμε όλα τα εχέγγυα για να γίνουμε προορισμός».
Το οδικό δίκτυο και η νοοτροπία των οδηγών στα θετικά του Ρεθύμνου
Όπως εξήγησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού του δήμου Ρεθύμνης, Κωνσταντίνος Γασπαράκης, μέσω των info points που έχουν στηθεί στην πόλη σε ορισμένα σημεία από την περασμένη σεζόν του 2024, οι επισκέπτες μπορούν εκτός των άλλων να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την εμπειρία τους στο Ρέθυμνο. Μεταξύ άλλων, οι τουρίστες ερωτήθηκαν και για τις προοπτικές του νομού ως ποδηλατικού προορισμού, για τις υποδομές και τη νοοτροπία των οδηγών. Ο κ. Γασπαράκης ανέφερε ότι αρκετοί ενέκριναν το οδικό δίκτυο στην ενδοχώρα, ενώ ως θετικό λόγισαν και τη χαμηλή κυκλοφορία στους επαρχιακούς δρόμους πράγμα που τους επιτρέπει να ποδηλατούν πιο ελεύθερα. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κ. Πετρουλάκης, ο οποίος εξήγησε ότι στο Ρέθυμνο το «πυκνό δίκτυο ασφαλτοστρωμένων δρόμων» που συνδέονται μεταξύ τους, επιτρέπει σε ομάδες ποδηλατών με διαφορετικά επίπεδα δυνατοτήτων να απολαύσουν την ποδηλασία. Συγκεκριμένα, μπορούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν όλοι μαζί μία κοινή ποδηλατική διαδρομή, ενώ στο ενδιάμεσο, οι πιο «προχωρημένοι» χάρις το οδικό δίκτυο της ενδοχώρας έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μία ξεχωριστή διαδρομή, η οποία ωστόσο συναντά ξανά τη βασική στο τέλος. Αυτό το στοιχείο έχει αφήσει, όπως εξήγησε ο ίδιος, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες ποδηλάτες. Ενώ, θετικά αποτιμάται και η ύπαρξη ειδικής σήμανσης σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, η οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για την παρουσία ποδηλατών. Από την άλλη, ένας άλλος μύθος όπου θέλει του ντόπιους να μην σέβονται τους ποδηλάτες, καταρρίπτεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πετρουλάκη ο οποίος εξηγεί ότι σύμφωνα με την ανατροφοδότηση που λαμβάνεται από τους ταξιδιώτες, «οι ντόπιοι κάτοικοι είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και υπομονετικοί με τους ποδηλάτες».
Το στοίχημα του αθλητικού τουρισμού με έμφαση στο ποδήλατο
Πάντως, εκτός από ψυχαγωγικό μέσο, το ποδήλατο αποτελεί και ένα άθλημα που μάλιστα απασχολεί αρκετό κόσμο. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχάλης Ταταράκης στα «Ρ.Ν.», το ποδηλατικό Σωματείο «Άτλας» του Ρεθύμνου είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, έχοντας λάβει την ειδική αναγνώριση σαν Σωματείο, της γενικής γραμματείας Αθλητισμού. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχει ενεργά και νόμιμα σε όλες τις διοργανώσεις της ομοσπονδίας που αφορούν πρωτάθλημα, κύπελλα και διεθνείς διοργανώσεις. Ο κ. Ταταράκης επισημαίνει ότι η κοινότητα του Ρεθύμνου μετράει γύρω στα 40 ενεργά μέλη αθλητών – ποδηλατών, από 6-7 ετών με το μεγαλύτερο να είναι 60.
Το Σωματείο όπως περιγράφει ο πρόεδρός του είναι αρκετά ενεργό στον νομό καθότι διοργανώνει κάθε χρόνο αγώνες διασυλλογικού χαρακτήρα, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στον δήμο Αμαρίου, με τη συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα: «Εμείς σαν Σύλλογος τον χρόνο διοργανώνουμε περίπου πέντε αγώνες στον νομό μας. Γίνονται τον χρόνο δύο αγώνες mountain bike στα Πευκάκια στον Προφήτη Ηλία. Κάνουμε επίσης αγώνες δρόμου ποδηλασίας στη Μονή Αρκαδίου γύρω από τη Μονή, στον περιφερειακό δρόμο. Και πλέον πραγματοποιούμε ετησίως αγώνες και στο Αμάρι σε περιοχές, δρόμους και χωριά του Δήμου. Οι αθλητές που παίρνουν μέρος είναι από τα υπόλοιπα σωματεία της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Ταταράκης και εξηγεί ότι στα πλάνα του Σωματείου είναι η διοργάνωση ακόμα και διεθνών αγώνων προσελκύοντας αθλητές από όλη την Ευρώπη.
Πάντως όπως εξηγεί, το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι και η προσέλκυση του κοινού στους εν λόγω αγώνες, καθότι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ποδήλατο είναι το μέλλον του αθλητικού τουρισμού, παραθέτοντας μάλιστα παραδείγματα αντίστοιχων επιτυχημένων διοργανώσεων υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες του Ρεθύμνου: «Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να μελετήσουμε: πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει και αγώνες ποδηλασίας. Πρέπει να καταφέρουμε να βάλουμε το ποδήλατο στη συνείδηση του Ρεθεμνιώτη ότι υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι. Πριν από μερικές μέρες τελείωσε ο μεγάλος ποδηλατικός γύρος της Ελλάδος υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας αθλητισμού. Είναι ένας πενθήμερος διεθνής αγώνας που έχει καταφέρει να καθιερωθεί και να «τραβάει» πολύ κόσμο από το εξωτερικό και αυτό σιγά σιγά είναι ένα δείγμα του τι μπορούμε να κάνουμε».
Η συμβολή του DMMO και οι ενέργειες του δήμου Ρεθύμνης
Την ίδια ώρα, ο ποδηλατικός τουρισμός αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις περιόδους που παραδοσιακά καταγράφονται χαμηλότερες πληρότητες, όπως στην αρχή και στο τέλος της σεζόν. Όπως εξηγεί ο κ. Πετρουλάκης, οι μήνες από τον Μάρτιο έως τα μέσα Ιουνίου, καθώς και από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, προσφέρουν ιδανικές καιρικές συνθήκες για ποδηλατικές εξορμήσεις. Πρόκειται για περιόδους όπου οι τουριστικές μονάδες λειτουργούν, αλλά δεν έχουν τα επιθυμητά επίπεδα πληρότητας — κι ακριβώς εκεί μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά αυτό το είδος επισκέπτη.
H υπογραφή του DMMO, λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα από ό,τι φαίνεται ανοίγει νέους δρόμους για τον ποδηλατικό τουρισμό όπως ισχυρίζεται ο κ. Πετρουλάκης καθότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τις δυνατότητες του Ρεθύμνου σε σχέση με το ποδήλατο και «Το DMMO θα μας βοηθήσει να στοχεύσουμε σωστά και αποτελεσματικά σε αυτό το πελατολόγιο που υπάρχει γιατί ουσιαστικά λείπει ο ενδιάμεσος κρίκος που θα συνδέσει την παροχή υπηρεσίας με τη ζήτηση. Θα μας βοηθήσει να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Ότι έχουμε ένα καλό προϊόν να προσφέρουμε και ελάτε να το γνωρίσετε».
Από την άλλη όπως εξήγησε στα «Ρ.Ν.» ο Κωνσταντίνος Γασπαράκης, ο δήμος ήδη έχει εργαστεί στη χαρτοργάφηση των ποδηλατικών διαδρομών του νομού, αναφέροντας ότι: «Σαν δήμος έχουμε φτιάξει φυλλάδια σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τα οποία δείχνουν ποδηλατικές διαδρομές, «δουλεμένες» από επαγγελματίες ποδηλάτες. Επίσης, τα καταλύματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να ενσωματώσουν στις ιστοσελίδες τους το εν λόγω υλικό οπότε οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό», εξηγεί, ενώ αημειώνει ότι ο δήμος ετοιμάζει ακόμα και συμμετοχή σε εκθέσεις και workshops προώθησης και προβολής του ποδηλατικού τουρισμού στο εξωτερικό.
«Αυτή τη στιγμή σαν ποδηλατικό προϊόν αυτό που διαθέτουμε είναι αντάξιο της Μαγιόρκα και της Ιταλίας, η Κρήτη είναι εάν «κρυφό διαμάντι» για τους επισκέπτες και οι βάσεις μας είναι υψηλού επιπέδου. Στόχος μας είναι να χτίσουμε το δικό μας brand name και ο κόσμος να το μάθει», κατέληξε ο κ. Γασπαράκης.