Η παλιά μου άρρωστη με την κλασσική ψυχοσωματική συμπτωματολογία (και πλέον καλή φίλη) με σταμάτησε στο δρόμο για τις τυπικές φιλοφρονήσεις, δηλαδή για όλα εκείνα τα μικρά που δίνουν στη ζωή μας τη νότα αισιοδοξίας και τη χαρούμενη πινελιά την απαραίτητη για να συνεχίζουμε.
– Καλά είναι τα φιλοσοφικά ερωτήματα και οι λογοτεχνικές κορώνες στα άρθρα σου, αγαπητέ γιατρέ, όμως άλλα περιμένει ο κόσμος: Nα αγγίξουμε τα προβλήματά του, τα άγχη και τις αρρώστιες του. Ο κόσμος ζητά απλές και πρακτικές λύσεις ή έστω τρόπους ανακούφισης στα καθημερινά του προβλήματα αφού έχει χορτάσει πια από γενικολογίες, υποσχέσεις και μπλα-μπλα!
Ώστε έτσι λοιπόν! Τα έβαλα κάτω κι εγώ και σήμερα αποφάσισα να σας πω κάτι πιο ουσιαστικό: Για μια καινούργια ιατρική ανακάλυψη η οποία έρχεται να ανακουφίσει και να δώσει ελπίδα σε όλους όσους υποφέρουν από τις λεγόμενες «νευροεκφυλιστικές νόσους οι οποίες είναι οι εξής τρεις: Σκλήρυνση κατά πλάκας, Altzheimer, Parkinson.
Φαίνεται λοιπόν από διάφορες παρατηρήσεις αλλά και επιστημονικές εργασίες ότι το πιγκ-πογκ (επιτραπέζια αντισφαίριση) επηρεάζει θετικά και επιβραδύνει τις τρεις παραπάνω νευροεκφυλιστικές νόσους.
Το πιγκ-πογκ επινοήθηκε στην Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του 1870 ως δραστηριότητα αναψυχής για μετά το γεύμα. Παίζεται σε εσωτερικό χώρο και απαιτεί σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού.
Έρευνες Που έγιναν έδειξαν ότι το παιχνίδι αυτό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάρει γρήγορες αποφάσεις με αποτέλεσμα να προάγει τη λειτουργικότητά του. Το οπτικό με το κινητικό νεύρο συνεργάζονται δίνοντας πληροφορίες στον εγκέφαλο ώστε τελικά να ελαττώνεται η γνωστική έκπτωση. Τα καταγεγραμμένα οφέλη του πινγκ πονγκ περιλαμβάνουν βελτιώσεις στον συντονισμό χεριού-ματιού, την πνευματική οξύτητα, τα αντανακλαστικά, την ισορροπία, τη δύναμη των ποδιών, των χεριών και του κορμού, καθώς και την αερόβια ικανότητα. Επιπλέον, το παιχνίδι προσφέρει μια κοινωνική διέξοδο που μπορεί να ωφελήσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Ακόμα και το παιχνίδι σε ψυχαγωγικό επίπεδο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη σωματική σύνθεση και τα λιπιδαιμικά προφίλ στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Οι συμμετέχοντες αναφέρουν επίσης υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και καλύτερη φυσική αυτοαντίληψη σε σύγκριση με μη αθλούμενους.
Έτσι σταματά η εξέλιξη της νόσου είτε το άτομο έχει απλά αρχίσει να ξεχνά είτε βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Η είδηση αυτή για την ευνοϊκή επίδραση του πιγκ πογκ εξαπλώνεται με ταχύτητα σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και έτσι οι πάσχοντες από τα νοσήματα αυτά στρέφονται στην επιτραπέζια αντισφαίριση με αισιοδοξία κι ελπίδα.
Στο διπλανό Ηράκλειο έχουν ήδη αρχίσει οργανωμένες δράσεις με στόχο να στραφούν όσο περισσότεροι γίνεται προς την επιτραπέζια αντισφαίριση με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το ίδιο να κάνομε κι εμείς.
* Ο Μανόλης Καλλέργης είναι γιατρός