Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Συνεργάτες

Ο προφητικός λόγος του Γεωργίου Ξενουδάκη

Φώτης Κωνσταντινίδης Από Φώτης Κωνσταντινίδης
02/07/2015 - 10:53 μμ
στην κατηγορία Συνεργάτες
Ας ταξιδεύσουμε με τη φαντασία μας πίσω στο 1885 και ας σταθούμε διακριτικά και αθόρυβα στη Παλαιά Βουλή των Ελλήνων με εύηχα ώτα και πάλλουσα καρδία, να ακούσομε προσεκτικά τα παρακάτω λόγια του αγορεύοντος Γεωργίου Ξενουδάκη, του εξ Ίμβρου Σφακίων, μεγάλου οραματιστή, ευεργέτη και πρώτου βουλευτή της Κρήτης.
 
«…Τα μεγάλα Κράτη εργάζονται να κατακτήσωσι, ουχί και να ελευθερώσωσι. Μη λοιπόν παρ’ αυτών περιμένωμεν, αλλά από τον πατριωτισμόν και την ομόνοιαν. Άφετε την φιλαρχίαν και την ιδιοτέλειαν. Οι περί την προσωπικήν πολιτικήν ασχολούμενοι, δια να τηρήσωσιν την εξουσίαν ή ν’ ανέλθωσιν εις αυτήν, μικροί εισίν και μικρότεροι θ΄αποθάνωσι. Πόσοι ήλθον και παρήλθον, υπουργοί και πρωθυπουργοί και όμως κοιμώνται εκεί τον αιώνιον ύπνον, γνωστοί ως εκ της επιγραφής του ονόματος! Μη λοιπόν από την άπληστον πολιτικήν της Ευρώπης περιμένετε, μη ματαιοπονήτε εις ευμετάβλητους οργανισμούς ούς από 60 έτη δεν κατορθώσατε να στερεώσητε, αλλά από την αυταπάρνησιν και την γενναιότητα…».
 
Κάθε φράση αποτελεί απόρροια μακρόχρονου φιλοσοφικού στοχασμού που μετατρέπεται σε μνημείο πολιτικής σοφίας και προφητείας. Μια αποκαλυπτική σωφροσύνη ενός πολιτικού ανδρός, τον οποίον η ιστορία, με την πάροδο του χρόνου, ανελκύει όλο και υψηλότερα στο πάνθεον των σπάνιων ανθρώπων.
 
Ας θυμηθούμε ότι ο Γ. Ξενουδάκης ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών, όταν το 1871 οι Γερμανοί ηγεμόνες της Πρωσίας, οι οποίοι είχαν επικρατήσει στην Ευρώπη μετά από σκληρούς αγώνες ανταγωνισμού με την Αυστρία και τη Γαλλία, ανακήρυξαν το Γερμανικό Ράιχ στα ανάκτορα των Βερσαλλιών. Την ίδια ημέρα έστεψαν τον Γουλιέλμο Α΄ αυτοκράτορα και προσονόμασαν τον Βίσμαρκ Καγκελάριο της αυτοκρατορίας. Έναν αμείλικτο και αδυσώπητο άνδρα που εξελίχθηκε στον ισχυρότερο και σκληρότερο πολιτικό της Ευρώπης. Εκείνον που επιχείρησε να συναντήσει ο φιλόπατρις Σφακιανός στο τρίμηνο ταξίδι του στην Ευρώπη το 1883, με σκοπό να συζητήσει το καυτό θέμα της απελευθέρωσης της πατρίδας του Κρήτης και το μόνο που κατάφερε ήταν να του αποστείλει μια επιστολή, στην οποίαν απάντησε ο Βίσμαρκ, παραπέμποντάς τον στους Άγγλους κατακτητές.
 
Ας θυμηθούμε επίσης ότι το 1918, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η γερμανική μοναρχία εκπνέει. Ο Γουλιέλμος Β’ παραιτείται και το Ράιχ μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με τη συνθήκη των Βερσαλλιών οι Γερμανοί θα απολέσουν μεγάλα εδάφη, τα οποία περιέρχονται στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Πολωνία, τη Τσεχοσλοβακία, τη Δανία και σε άλλες μικρές χώρες. Χάνουν επίσης τις αποικίες τους και, το χειρότερο, υποχρεώνονται να πληρώσουν μεγάλο ετήσιο ποσόν αποκαταστάσεων ζημιών στους νικητές για 80 χρόνια. Στη συνέχεια, όπως γνωρίζουμε, μετά τη πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης διαμορφώνεται, σ’ ένα κλίμα μεγαλομανιώδους εξουσιοθηρίας και παραλογισμού, το Γ’ Ράιχ, που θα οδηγήσει στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη φορά με ηγέτη και οραματιστή έναν αυστριακοεβραίο στρατιώτη, τον Άδολφ Χίτλερ, και με σκοπό την ανάκτηση των απολεσθέντων εδαφών και την εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής και, τελικά, της παγκόσμιας κυριαρχίας.
 
Σήμερα το Δ’ Ράιχ, παρά την καταστροφική του ήττα στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ανασυγκροτήθηκε με τη βοήθεια της λαών που έπληξε, υποδούλωσε και επιχείρησε να κατακτήσει και έχει μάλιστα καταφέρει να κυριαρχήσει. Αυτή τη φορά όχι στρατιωτικά, αλλά οικονομικά. Στα πλαίσια μηχανισμών ευμετάβλητων οργανισμών.
 
«Μη λοιπόν από την άπληστον πολιτικήν της Ευρώπης περιμένετε, μη ματαιοπονήτε εις ευμετάβλητους οργανισμούς, ους από 60 έτη δεν κατορθώσατε να στερεώσετε, αλλά από την αυταπάρνησιν και την γενναιότητα». Ας ακούσομε προσεκτικά τη στεντόρεια φωνή του Γ. Ξενουδάκη που ακόμα αντηχεί στη Βουλή των Ελλήνων. «Μη ματαιοπονείτε εις ευμετάβλητους οργανισμούς».
 
 
* Ο Φώτης Κωνσταντινίδης είναι σεναριογράφος-σκηνοθέτης
 
 
 
 
Share234Tweet146Send
Φώτης Κωνσταντινίδης

Φώτης Κωνσταντινίδης

Σχετικά νέα

ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση μνήμης για τον Αλέξη Πολίτη

14/05/2025 - 12:41 μμ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΨΕΝΤΗ

«Πάνω στο Χώμα το Δικό σας λέμε το Όνομά μας»: Ποιητική παράσταση από τη θεατρική ομάδα ΑΨΕΝΤΗ στο Ρέθυμνο

14/05/2025 - 12:01 μμ
GREECE IN FIGURES

Η πλατφόρμα Greece in Figures εργαλείο αξιόπιστης ενημέρωσης και πάταξης της παραπληροφόρησης

14/05/2025 - 11:36 πμ
5164540572380474 Untitled Project

Με αφετηρία τη Μάχη της Κρήτης πέρασαν στην Αντίσταση

14/05/2025 - 11:31 πμ
Επόμενο άρθρο

ΣΑΤΕ τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση μνήμης για τον Αλέξη Πολίτη

14/05/2025 - 12:41 μμ
Ανήλικοι έστησαν… πάρτι με αλκοόλ σε πάρκο– Στο Κέντρο Υγείας Περάματος μια 16χρονη, μία σύλληψη

Ανήλικοι έστησαν… πάρτι με αλκοόλ σε πάρκο– Στο Κέντρο Υγείας Περάματος μια 16χρονη, μία σύλληψη

14/05/2025 - 10:20 πμ
5164498746442903 oikodomoi

«Κάτω τα χέρια από τους Αγωνιστές»: Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ρεθύμνου για απόφαση δικαστηρίου της Θεσ/νικης

14/05/2025 - 10:18 πμ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Ο τουρισμός εμπειρίας βασικό ζητούμενο των ταξιδιωτών του Ρεθύμνου

14/05/2025 - 8:30 πμ
ΣΤΡΑΤΟΣ

Μεταθέσεις, χαμηλές απολαβές και δύσκολες συνθήκες στρέφουν τους εισακτέους μακριά από τις στρατιωτικές σχολές

14/05/2025 - 8:00 πμ
ΚΗΦΗ

Τα ΚΗΦΗ Μυλοποτάμου τίμησαν τη γιορτή της μητέρας

13/05/2025 - 8:24 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr