20 °C Rethymno, GR
07/10/2022

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΣΤΙΣ 28-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αναμένοντας τον τελικό του Ocean man στο Ρέθυμνο

Στις 28-30 Οκτωβρίου έρχεται στο Ρέθυμνο μια διοργάνωση που θα αποτελέσει την κορυφαία σε επίπεδο ατομικού αθλητισμού (ανοικτής θαλάσσης). Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Ευ ζην» φέρνει στην πόλη μας τον τελικό του Oceanman ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική παραλία συγκεντρώνοντας πλήθος θεατών προκειμένου να δουν τους κορυφαίους 50 αθλητές ανά τον κόσμο (αναφερόμαστε στον τελικό γιατί θα υπάρξουν μια σειρά από πολλούς αγώνες όπου θα μπορεί να λάβει ο οποιοσδήποτε μέρος).
Και πως αξιολογείται το Ρέθυμνο ως σημείο συνάντησης κορυφής αυτού του παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος…; Μα φυσικά γιατί τα διαπιστευτήριά του τα έδωσε το 2019 όταν όλοι όσοι συμμετείχαν, είχαν εντυπωσιαστεί. Τότε, η πόλη μας είχε πάρει άριστα στις εξετάσεις. Πόσο μάλλον τώρα που έχει και την εμπειρία… Επίσης οι λόγοι που διεξάγεται εδώ ο τελικός είναι α) ότι το γεγονός θα λάβει χώρα σχεδόν στο κέντρο της περιοχής, β) η παραλία είναι τεράστια, γ) οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είναι άρτιες, δ) οι κλιματολογικές συνθήκες είναι συνήθως οι πλέoν ιδανικές και, ε) ο κόσμος είναι φιλόξενος διαθέτοντας την κουλτούρα μιας τέτοιας εκδήλωσης με όλα τα συμπεραμαρτούντα της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον στον τελικό του Oceanman θα κυματίσουν 50 διαφορετικές σημαίες (έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής αθλητές από 40 κράτη).
Χθες, δόθηκε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο «Theartemis» προκειμένου οι διοργανωτές να ενημερώσουν δήμο, περιφέρεια και πολίτες μα και επισκέπτες του Ρεθύμνου τί είδους αθλητική εκδήλωση είναι αυτή…
Φυσικά, οι τοπικές αρχές ήταν εκεί. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης, η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κα Βαβουράκη, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Ρεθύμνης κα Πέπη Μπιρλιράκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος για αθλητικά θέματα κ. Δ. Λαχνιδάκης, ο 8ος ολυμπιονίκης κολύμβησης της Αθήνας Ανδρέας Ζήσιμος, ο εκπρόσωπος από τον ΝΟΡ κ. Α. Τζαγκαράκης και φυσικά δημοσιογράφοι από τα τοπικά μέσα, κατέγραψαν τη σημασία που θα έχει ένα παγκόσμιος τελικός ανοικτής θαλάσσης στο Ρέθυμνο…

Aρ. Βαβουράκη: «Προσπάθειές μας είναι εστιασμένες πάνω σε αυτό το αντικείμενο»
Αρχικά στη συνέντευξη τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος από την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου (προϊσταμένη του τμήματος πολιτισμού και αθλητισμού), η κα Αργυρώ Βαβουράκη η οποία τόνισε: «Όταν μας καλούν να συνδράμουμε με σε τέτοια γεγονότα είναι αδύνατον να μην το πράξουμε. Πόσο μάλλον τώρα που αφορά ένα μεγάλο γεγονός όπου οι προσπάθειές μας είναι εστιασμένες πάνω σε αυτό το αντικείμενο.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το γεγονός αυτό θα λάβει χώρα στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο έπειτα από μία συντονισμένη προσπάθεια του δήμου, της Περιφέρειας και της Oceanman.
Καλή επιτυχία στην διοργάνωση και οι επισκέπτες είμαστε βέβαιοι ότι θα απολαύσουν τους αγώνες.
Εις το επανειδίν τον Οκτώβριο.

* Εν συνεχεία προβλήθηκε ένα βίντεο με 3λεπτη διάρκεια που αφορούσε τον τόπο και τους αγώνες ανοικτής θαλάσσης. Ένα βίντεο που πρόβαλλε την πολιτιστική κληρονομιά του Ρεθύμνου.

Γ. Μαρινάκης: «Το Ρέθυμνο, μια εξωστρεφής πόλη»
Ο δήμαρχος του Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης ξετύλιξε όλο το κουβάρι που κρύβει μία τόσο μεγάλη εκδήλωση αλλά και τη σημασία που έχει αυτή, ένα παραπάνω όταν έρχεται σε μια κατάλληλη χρονική περίοδο.
«Καλωσορίζουμε το Oceanman στο Ρέθυμνο. Το Ρέθυμνο είναι μια εξωστρεφής πόλη που έχει και μια στρατηγική η οποία αγκαλιάζει όλες τις εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις αρετές του τόπου. Πάντοτε μας ενδιέφερε ο μαζικός αθλητισμός.
Εμείς θέλουμε να γίνουνε ένας 12μηνος προορισμός για τους τουρίστες και τους επισκέπτες μας. Ξέρετε, αυτή η εποχική επιβάρυνση δεν είναι πάντοτε ευλογία… Άρα πρέπει να ακούμε προσεκτικά τους ειδήμονες διαχέοντας αυτό το ενδιαφέρον για τον τόπο μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι σε συγκεκριμένο εποχικό διάστημα. Η ένταση δεν αφήνει το καλό αποτύπωμα στην φιλοξενία που εμείς θέλουμε να δώσουμε αλλά αντιθέτως προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον όταν γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αυτή η πολύ σπουδαία διοργάνωση που ακούω πόση απήχηση έχει παντού, έρχεται και πάλι στο Ρέθυμνο σε μια χρονική περίοδο που θεωρούμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτούς τους ανθρώπους που θα γίνουν οι καλύτεροι, πρεσβευτές του Ρεθύμνου.
Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας θα πάνε πολλοί επισκέπτες. Το θέμα είναι να περάσουν καλά με ποιότητα. Εμείς στο πρόσωπό σας είδαμε την ποιότητα και το τί θέλετε να πετύχετε.
Άρα, επιθυμία μας είναι αυτό το τεράστιο γεγονός να διαφημιστεί σωστά και να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πέραν όλων των ανθρώπων που θα τρέξουν τη διοργάνωση, βασικοί συντελεστές της επιτυχίας των αγώνων είναι η τα σώματα ασφαλείας, η αστυνομία, η τροχαία, το λιμεναρχείο…
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζει να αποδώσουμε στους εθελοντές. Αυτοί είναι η κινητήριος δύναμη κάθε καλού πράγματος που συμβαίνει στον τόπο μας.
Τέλος, να χαιρετίσω την παρουσία του εκπροσώπου του ΝΟΡ κ. Ανδρέα Τζαγκαράκη Οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω από τον ΝΟΡ είναι με κοινωνικό αποτύπωμα μέσα από τις ομάδες τους με παιδιά που προχωρούν στις εθνικές τους ομάδες οπότε, τίποτε δεν είναι τυχαίο απ’ όλα όσα έχουν επιτύχει.»
Θα πρέπει να τονίσω σ» αυτό το σημείο ότι το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα που δεν διαθέτει δημοτικό κολυμβητήριο. Είναι έλλειμμα για τον τόπο. Θα πρέπει να το ξαναδούμε.»

Πέπη Μπιρλιράκη: «Πού αλλού εκτός από το Ρέθυμνο…;»
Εν συνεχεία τοποθετήθηκε η αντιδήμαρχος τουρισμού Ρεθύμνου κα Πέπη Μπιριλιράκη η οποία θέλησε να αναδείξει όλα τα ιδανικά σημεία που… δεν κρύβει ο τόπος για να αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης ή επισκέπτης ότι το Ρέθυμνο είναι ο ιδεατός τόπος για τόσο μεγάλη εκδήλωση…

«Το Ρέθυμνο καλωσορίζει τη μεγάλη διοργάνωση του Oceanman. Οι Ρεθυμνιώτες συσπειρώνονται και κινητοποιούνται όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο για να βγει ένα αποτέλεσμα αντάξιο της φήμης της φιλοξενίας που προάγει ο τόπος μας αλλά και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι υποδομές του νησιού και της πόλης μας.
Στο υγρό πεδίο των αγώνων, στόχος είναι να αναδειχθούν οι αγώνες και… πού αλλού εκτός από το Ρέθυμνο, στη φιλική αυτή πόλη με τη μεγαλύτερη και την καλύτερη αμμουδιά στο νησί όπου πέραν όλων των υπολοίπων διαθέτει και τα υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακά καταλύματα με τα πολυάριθμα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ, και την γαστρονομική απόλαυση της κρητικής και διεθνούς κουζίνας. Με το ζωντανό εμπορικό κέντρο, με τα μουσεία σε πόλη και σε χωριά συνθέτοντας έναν ιδανικό προορισμό για όλους (αθλητές και συνοδούς).
Οι υπηρεσίες του δήμου, η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, οι αθλητικοί φορείς, τα σώματα ασφαλείας, τα γυμναστήρια της πόλης και φυσικά οι εθελοντές είναι έτοιμοι όλοι να υποδεχθούν την παγκόσμια διοργάνωση προκειμένου να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Εμείς οι Ρεθεμνιώτες καλωσορίζουμε την εταιρεία «Ευ ζην», την διοργάνωση Oceanman η οποία θα προβάλει παγκόσμια το Ρέθυμνο ως τον απόλυτο προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου και για κάθε απαίτηση. Θα είμαστε όλοι εκεί»

Θ. Παπαδημητρίου (Ιδρυτής «Ευ ζην»): «Προσέλκυση θεατών-τουριστών σε μέση ή χαμηλή τουριστικής περίοδο»
Ο ιδρυτής της «Ευ ζην» εξήγησε τί ακριβώς πρεσβεύει η εταιρεία και ποια είναι τα οφέλη μέσα από τη δική της κινητοποίηση.
«Είναι δική μας η χαρά να βρισκόμαστε στην Κρήτη. Το 2017 αποφασίσαμε να ψάξουμε κάποια διεθνή brands αθλητικών γεγονότων (κάτι που δεν υπήρχε στη χώρα μας) για να τα φέρουμε εδώ. Brands που είχαν να κάνουν με τον ατομικό αθλητισμό (τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση κ.α.). Η δυσκολία ήταν στο να πείσουμε τους ξένους ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιες διοργανώσεις στην Ελλάδα.
Το 2019 διοργανώσαμε το πρώτο Ironman στην περιοχή της Τήλου κι ενώ εκεί τα ξενοδοχεία ανοίγουν μετά το Πάσχα, εμείς διοργανώσαμε το γεγονός αυτό πριν την τουριστική περίοδο όπου τον τόπο επισκέφθηκαν 4000 άτομα με πάνω από 7 διανυκτερεύσεις και με κέρδος περίπου 4.5 εκ ευρώ!
Ήταν απόδειξη ότι η προσπάθειά μας έχει μέλλον. Σήμερα είμαστε οι αποκλειστικοί αδειοδόχοι του Ironman αλλά και άλλων διοργανώσεων όπως το «Tour de France» που αφορά τα Ετάπ (ποδηλασίας κλπ).
Η «Ευ ζην» είναι η πιο σημαντική εταιρεία σ’ αυτού του είδους τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Στόχος είναι η επιτυχία της διοργάνωσης αλλά και η προσέλκυση των θεατών σε μέση ή χαμηλή τουριστική περίοδο για να κάνει κάποιος τις διακοπές του. Το 2023 περιμένουμε 15-18 χιλιάδες άτομα από τις αρχές Απριλίου ως μέσα Μαϊου και από τέλη Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Οκτωβρίου να έρθουν σε διάφορα μέρη της χώρας.

Για να συμβεί αυτό με επιτυχία, η πολιτεία χρειάζεται να συνδράμει τόσο με υποδομές όσο φυσικά και οικονομικά. Ευχαριστούμε τον δήμο, την περιφέρεια προσωπικά την κα Μπιρλιράκη προσωπικά.»

Αρμάνδος Λινάρδος (Διευθυντής αγώνων): «Όλοι θέλουν να έρθουν στο Ρέθυμνο»
Ο race director του τελικού του Oceanman κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε θέματα αγωνιστικού περιεχομένου. Από το 2015 που ξεκίνησε η διοργάνωση, πολύ γρήγορα πήρε την ανιούσα και το 2018 έγινε η μοναδική παγκόσμια σειρά αγώνων σε 27 κράτη.
Το 2017 ήρθε στην Ελλάδα και έδωσε τη δυνατότητα σε καθημερινούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους. «Το 2019» είπε «καταφέραμε να φέρουμε τον τελικό στην Ελλάδα και στο Ρέθυμνο» και συνέχισε… «Από το 2017 ως σήμερα έχουμε κάνει 5 εξαιρετικές διοργανώσεις με 15.000 επισκέπτες. Αγώνες που δίνουν ιδιαίτερη χαρά, ζωή και αγωνιστικότητα στους συμμετέχοντες από διάφορα σημεία του πλανήτη (Ευρώπη, Αμερική και Ασία).
Από το ξεκίνημα αυτής της σεζόν με απαρχή τον Παναμά, όλοι θέλουν να καταλήξουν στο Ρέθυμνο και στον τελικό που θα διεξαχθεί στις 28-30 Οκτωβρίου, ημερομηνίες σημαδιακές για τη χώρα μας γι’ αυτό άλλωστε και έχουμε συνδυάσει μια σειρά από εκδηλώσεις.
Το oceanman είναι μια εναλλακτική μορφή αθλητισμού και τουρισμού με μία και πλέον εβδομάδα επίσκεψης στο Ρέθυμνο όπως τουλάχιστον το υπολογίζουμε. Ο παγκόσμιος τελικός φέρνει τους σταθερά 10 καλύτερους αθλητές από κάθε ηλικιακή κατηγορία.
Και ο τελικός διεξάγεται στο ίδιο μέρος, την ίδια ημερομηνία λαμβάνοντας μέρος στον ίδιο αγώνα!
Στην «όπεν» κατηγορία έχουν δικαίωμα συμμετοχής να κολυμπήσουν όλοι. Οι ηλικιακές κατηγορίες πάλι, ξεκινούν από 14 χρονών και φτάνουν ως και τα 70 και πλέον χρόνια ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουμε και αγώνες για αθλητές ΑμεΑ.
Η διοργάνωση ωστόσο θα ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα. Από τις 26 Οκτωβρίου θα διεξάγονται προπονήσεις από την παραλία του Ρεθύμνου. Εκεί μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε θέλει ρωτώντας προπονητές και διοργανωτές για το τί πρόκειται να συμβεί. Θα έχουν στηθεί ειδικά περίπτερα.
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου όλοι θέλουμε να έχουμε τους «ελίτ» αθλητές (υψηλού επιπέδου ανοικτής θάλασσας ενώ το Σάββατο θα έχουν την ευκαιρία οι θεατές να παρακολουθήσουν μεγάλες μάχες στη θάλασσα με διαδρομές των 10χμ (θα πρέπει να καλυφθεί η διαδρομή το αργότερο σε 4 ώρες), των 5χλμ (σε 2.15 ώρες) ενώ την Κυριακή θα έχουμε και το ocean kids στις αποστάσεις των 500μ.. και τους αγώνες ocean team (αγώνες σκυταλοδρομίας).
Θέλουμε τα παιδιά να γίνουν μέρος αυτή της εκδήλωσης. Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν στο ενετικό κάστρο της Φορτέτζας με παραδοσιακό γλέντι. Παράλληλες εκδηλώσεις θα έχουμε στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη (pasta party).
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι καλεσμένοι της εκδήλωσης θα είναι η εθνική ομάδα κολύμβησης της ΚΟΕ ο 5ος Ολυμπιονίκης του Τόκυο ανοικτής θαλάσσης Άλκης Κυνηγάκης ο Φλοριάν Γουέλμποκ (1ος Ολυμπιονίκης του Τόκυο, ο Μικαίλο Ρμαντσουκ (2ος Ολυμπιονίκης του Τόκυο, ο αργυρός Ολυπιονίκης του Ρίο το 2018 Σπύρος Γιαννιώτης και φυσικά ο ΝΟΡ με όλα τα παιδιά του.»