Στην πολύπλευρη προσωπικότητα και στο πλούσιο έργο του πρωτοπόρου της Αυτοδιοίκησης πρώην δημάρχου Ανωγείων, Γιώργη Κλάδου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όπως και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι από τον χώρο της Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι του Πολιτισμού και των τεχνών, στην διαδικτυακή εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργάνωσε ο «Όμιλος φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», με τίτλο «Γιώργης Κλάδος: Ένας πρωτοπόρος της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού».
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στον κύκλο «Διαδικτυακές Συναντήσεις», ο οποίος είναι αφιερωμένος στα ιδρυτικά μέλη του ομίλου που έχουν φύγει από τη ζωή.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του τόνισε το πολυσήμαντο έργο, και το ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Αυτοδιοίκηση που άφησε ο Γιώργης Κλάδος. Ο Γιώργος Κλάδος, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, ήταν πρωτοπόρος, οραματιστής δήμαρχος, πρύτανης για όλους εμάς τους αυτοδιοικητικούς, πατριώτης και αντιστασιακός, αφοσιωμένος στις πεποιθήσεις του, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μάλιστα ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι, προσωπικά ο ίδιος έμαθε πολλά από τον Γιώργη Κλάδο, όπως και όλοι που είχαν την τύχη και συνεργάστηκαν μαζί του στην Αυτοδιοίκηση και ότι για όλους μέχρι και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης.
Κλείνοντας ο κ Αρναουτάκης την ομιλία του, ανέφερε: «Σήμερα επτά χρόνια μετά τον θάνατό του, θυμάμαι χαρακτηριστικά την τελευταία συνάντησή μας, τότε που τον τιμήσαμε στο πλαίσιο της αποτίμησης των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων. Ακόμα και τότε, λίγο πριν το τέλος, ο σεβαστός δήμαρχος, μας συγκίνησε, μας έδωσε θάρρος από τη δική του θέληση για ζωή.
Μια ζωή που πέρασε στην αιωνιότητα στα Σείσαρχα, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, εκεί που αναπαύεται ένας άνδρας που σήκωσε την ευθύνη, που δεν δείλιασε μπροστά στο θάνατο και τη φυλακή. Οι Αυτοδιοικητικοί της Κρήτη, της Ελλάδας ολόκληρης, άνθρωποι σπουδαίοι που συμμετέχουν στην εκδήλωση και εγώ προσωπικά, θυμάμαι τον Γιώργη Κλάδο με συγκίνηση γιατί ακολούθησε πάντα τον δρόμο της αρετής. Τον δρόμο που οφείλουμε να περπατάμε όλοι. Αυτή ήταν η παρακαταθήκη του Κλάδου».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης στην εισήγησή του για την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου μέλους: «Το αυτοδιοικητικό αποτύπωμα του Γιώργη Κλάδου στο παρόν και στο μέλλον» μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μελετώντας κανείς τη ζωή και το πολυσχιδές έργο μιας εμβληματικής προσωπικότητας, μιας ιστορικής μορφής της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο Γεώργιος Κλάδος, διαπιστώνει την ευρύτητα, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της κοινωνικής, πολιτικής αλλά κυρίως της αυτοδιοικητικής του παρέμβασης.
Η αξία της μεγεθύνεται όταν την τοποθετήσουμε στο χωροχρονικό της πλαίσιο. Θα συνειδητοποιήσουμε πως όσα σήμερα μας φαίνονται αυτονόητα, της δεκαετία του ‘60-’70 που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε αλλαγή προϋπέθετε μετωπική ρήξη με ένα άκαμπτο κεντρικό πολιτικό σύστημα, με κίνδυνο τη ίδια τη ζωή του αγωνιστή, τη σύγκρουση με παγιωμένες νοοτροπίες, την ευαισθητοποίηση και συναίνεση τρομαγμένων πολιτών, και την ανυπαρξία σοβαρών αυτοδιοικητικών θεσμών.
Γαλουχημένος όμως από την οικογένειά του και το αγωνιστικό περιβάλλον της εποχής του, από τα νεανικά του κιόλας χρόνια, παρέμεινε αμετακίνητος στις αρχές και τα ιδανικά του παρά την εξώθησή του στην παρανομία και της 8χρονης εξορίας του για τις πολιτικές του ιδέες στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη, από το καθεστώς της Χούντας.
Δίδαξε λοιπόν ακεραιότητα, ευσυνειδησία, τόλμη, αξιοπρέπεια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής του διαδρομής, για δύο χρόνια πριν από την απόλυση και τη δίωξή του από τη Χούντα και για τέσσερις τετραετίες στη συνέχεια (1975-1990), κατάφερε με θάρρος, σύνεση, μετριοπάθεια, ανιδιοτέλεια και με το ευρύ, οξύ, διαρκώς ανήσυχο δημιουργικό του πνεύμα, να αναδείξει στον δημόσιο βίο τα προτερήματα του ακέραιου ανθρώπου και πολιτικού.
Είναι άθλος πραγματικά, σε μια τόσο στερημένη και κλυδωνισμένη εποχή, που κατάφερε ως δήμαρχος Ανωγείων, να μεταμορφώσει ένα μικρό ορεινό δήμο σε:
– Κέντρο έρευνας, καινοτομίας και διακοινοτικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ορεινού Μυλοποτάμου, μέσα από την κοπιώδη δημιουργία μιας καταξιωμένης αναπτυξιακής εταιρίας δημοτικού χαρακτήρα μόνιμης αναπτυξιακής δομής του ΑΚΟΜ-Μ-Ψηλορείτης (Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου-Μαλεβιζίου-Ψηλορείτης) που έχει ως μέλη του όλους τους δήμους γύρω από τον Ψηλορείτη.
Επιπλέον, υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση του Συνδέσμου των ΤΕΔΚ Κρήτης, συμμετείχε ενεργά σε διεθνείς εκδηλώσεις για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στήριξε όλες τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές εκσυγχρονισμού, ισχυροποίησης και ανάπτυξης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης
Μεταμόρφωσε τον δήμο Ανωγείων σε Κέντρο Πολιτισμού, με καινοτόμες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από φορέα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τις «Μουσικές γιορτές Ανωγείων με το Μάνο Χατζιδάκι». Όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του, ο πολιτισμός, ως παράγοντας συνέχειας αλλά και ανάπτυξης, αποτελούσε εξαρχής αναπόσπαστο τμήμα του αναπτυξιακού οράματος.
Από τη συνεργασία του με τον Γιώργη Κλάδο, ο σπουδαίος Μάνος Χατζηδάκις είχε δηλώσει πως ο δήμαρχος Ανωγείων έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον πολιτισμό από όση έχει ολόκληρο το υπουργείο Πολιτισμού.
Καθιέρωσε τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δημόσιας Διοίκησης. Όπως δήλωσε ο ίδιος εγκαθίδρυσε ένα δίκτυο καλών σχέσεων με το προσωπικό των τοπικών και των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών, γεγονός που είχε θετική επίδραση στο έργο του. Με αυτό το πνεύμα, συνεργάστηκε με το ΥΠ.ΠΟ στη διατήρηση και ανανέωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, μέσα από την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων, τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Ψηλορείτη, τις ανασκαφές στο Ιδάιο Άντρον και τη Ζώμυνθο, την αποκατάσταση και συντήρηση των Μητάτων του Ψηλορείτη κ.ά.
Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον ΕΟΤ και, με διορατικότητα, υποστήριξε την προώθηση του εναλλακτικού – πολιτιστικού τουρισμού, στήριξε τη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, ενθάρρυνε τη διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα.
Η ΕΤΑΑ στάθηκε επίσης σταθερός συνεργάτης του Δημάρχου Ανωγείων, στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού – με την ευρύτερη σημασία του όρου – πλαισίου για ολόκληρη την περιοχή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.
Εφάρμοσε πρωτοποριακά για την εποχή κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, ενίσχυσης της Νέας Γενιάς, προστασίας των Ηλικιωμένων, εξάλειψης της ζωοκλοπής κ.ά.».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στον τιμώμενο: «Έχοντας, εμπλακεί προσωπικά για πάνω από τρεις δεκαετίες τόσο με την τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και με την Περιφερειακή, ως δήμαρχος Ρεθύμνου ως πρόεδρος ΠΕΔ και ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, είμαι σε θέση αντιληφθώ, να αξιολογήσω και να επιβεβαιώσω τη διαχρονικότητα της προσφοράς του εμβληματικού τ. δημάρχου Ανωγείων Γιώργη Κλάδου.
Μας δίδαξε λοιπόν πως ο δήμος ως φορέας της τοπικής εξουσίας, οφείλει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα του πολίτη και του τόπου, με διαφάνεια, εντιμότητα, αμεσότητα, ευαισθησία, μακριά από πελατειακές σχέσεις και χωρίς δεσμεύσεις για κομματικές παρεμβάσεις.
Να διεκδικεί την αυτοτέλεια των πόρων του, την αυτοδυναμία και αυτοδιαχείριση του, να λειτουργεί ως η ατμομηχανή που κινητοποιήσει όλο το ανθρώπινο και παραγωγικό δυναμικό των υπηρεσιών του, να εξισορροπεί τις αντιθέσεις και να επιδιώκει συνεργασίες ωφέλιμες για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Σε αυτές τις αρχές και τις πρακτικές αγωνιζόμαστε διαρκώς να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο Δήμο Ρεθύμνου, αναλαμβάνοντας το κόστος που επιφέρουν αυτές οι επιλογές .
Συμφωνούμε με τον αείμνηστο Γιώργη Κλάδο, πως για να παίξει η πρωτοβάθμια διοίκηση αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων και την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών σε τοπικό επίπεδο αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκέντρωση και την ανάπτυξη των κοινωνιών της Περιφέρειας, προϋποτίθεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών, η σύνθεση των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών της δυνάμεων, η συμμαχία και συνοδοιπορία με άλλους δήμους, με σεβασμό και με πνεύμα συγκρητισμού, χωρίς τοπικισμούς και στείρους ανταγωνισμούς.
Με αυτό πνεύμα και αυτή τη στόχευση πορευόμαστε και στην ΠΕΔ. Με τον προσανατολισμό μιας συνολικής τοπικής ανάπτυξης που αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητα της φυσιογνωμίας κάθε τόπου, αντιμετωπίζει την Κρήτη ως μια ενιαία, αδιάσπαστη ολότητα.
Δια του προσωπικού του παραδείγματος ωστόσο, ο Γιώργης Κλάδος, μας κληροδότησε τη γνώση για τα χαρίσματα και τις αρετές που πρέπει να έχει ένας ηγέτης της αυτοδιοίκησης αλλά και της πολιτικής εν γένει.
Να είναι έντιμος, δίκαιος, ηθικός, ειλικρινής, εργατικός, γενναίος, αποφασιστικός, συνεπής, ψύχραιμος, αξιόπιστος και γενναιόδωρος.
Να διαθέτει αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες, ενσυναίσθηση, καθαρή καρδιά, πάθος, όραμα και αγάπη για τον τόπο και τους συνανθρώπους του.
Να είναι καλός ακροατής και σοβαρός συνομιλητής.
Να είναι εμπνευστής ωραίων πρωτοβουλιών και πράξεων
Να έχει ικανότητες σύνθεσης, συνεργασίας διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά.
Ο Γιώργης Κλάδος επέμενε πως «……Με διχασμούς δεν πάμε μπροστά. Χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση, χρειάζεται συνεργασία…».
Ο λόγος και το έργο του θα μας παραδειγματίζουν στον παρόν και το μέλλον.
Τον ευχαριστούμε».
Την εκδήλωση επιμελήθηκε και συντόνισε ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης, φιλόλογος, γραμματέας του Δ.Σ. του ομίλου, ο οποίος είχε την αμέριστη βοήθεια και συνεργασία της Ειρήνης Κλάδου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή βίντεο με «Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση του Γιώργη Κλάδου», όπως και σύντομος μουσικός επίλογος από τον Ψαραντώνη.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, μίλησαν παράλληλα με τον περιφερειάρχη, οι: Νίκος Πετράκης (πρώην δήμαρχος Σητείας), με θέμα «Γιώργης Κλάδος: ο πρωτοπόρος, ο δήμαρχος, ο άνθρωπος, ο αγωνιστής», ο Μανώλης Σταματάκης (της Γενιάς 1-1-4 και του 15%, πρώην γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού και της ΔΗΜΑΡ στο Ηράκλειο), με θέμα «Ο Γιώργης Κλάδος και η πολιτική του δράση στο Ηράκλειο». Η Αριστέα Πλεύρη (πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Δ. Ηρακλείου), θέμα: «Γιώργης Κλάδος: ο ευπατρίδης της πολιτικής και του ιδιωτικού βίου», ο Σταύρος Μπένος π. υπουργός, (πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα»), θέμα: «Γιώργος Κλάδος: ο ποιητής της τοπικής αυτοδιοίκησης» ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης (δήμαρχος Ανωγείων), θέμα «Η «Κυκλική Οικονομία» ως βασικός πυρήνας της οργάνωσης και βιωσιμότητας μιας ορεινής κοινότητας» ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, συγγραφέας και ζωγράφος), θέμα: «Γιώργος Κλάδος: η γιορτή του πολιτισμού» ο Γιώργος Κουρουπός (συνθέτης, αναπληρωτής διευθυντής του «Τρίτου Προγράμματος» και στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι), θέμα: «Γιώργος Κλάδος, ο αντιστασιακός οραματιστής»η Κορίνα Μηλιαράκη (πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης»), θέμα: «Ένας οραματιστής της αριστεράς» και ο Γιώργος Πετράκης (αρχιτέκτονας, συνεργάτης του Γιώργη Κλάδου για περίπου 38 χρόνια), θέμα: «Η διαρκής παρουσία του Γιώργη Κλάδου».